ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φράγμα Μαυροκόλυμπου: Κίνδυνος να χαθεί όλο το νερό - Έγιναν έλεγχοι;

Μέχρι στιγμής χάθηκαν γύρω στις 200 – 250 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού, ενώ η εξέλιξη αυτή μεγεθύνει το υδατικό πρόβλημα στην επαρχία Πάφου

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Εξαιρετικά δύσκολο είναι στην παρούσα φάση να σταματήσει η διαρροή νερού από το φράγμα του Μαυροκόλυμπου στην Πάφο, ενώ για να επιλυθεί το πρόβλημα υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστεί να αδειάσει εντελώς και να χαθούν περίπου 1 εκατ. και 400 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού, που είναι η σημερινή του ποσότητα (πληρότητα 64,1%), καθώς στο σημείο που εικάζεται ότι βρίσκεται η βλάβη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επισκευαστεί με το νερό μέσα στο φράγμα και χωρίς να κινδυνεύσουν τεχνικοί. Σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, μέχρι στιγμής χάθηκαν γύρω στις 200 – 250 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού.

Με το πρώτο φως της ημέρας κάμερες βυθού άρχισαν καταγραφές, ώστε να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος, ενώ στο σημείο έσπευσε το πρωί της Δευτέρας η υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου. «Εξετάζουμε σενάρια για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τη διαρροή πριν να αδειάσει, αλλά εκεί που εικάζεται ότι βρίσκεται η βλάβη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επισκευαστεί με το νερό μέσα στο φράγμα. Το σημείο δεν είναι προσβάσιμο, χωρίς να κινδυνεύσουν τεχνικοί», δήλωσε στην «Κ» ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Γιώργος Καζαντζής. Όπως εξήγησε, η βλάβη εντοπίζεται στον υδατόπυργο εκκένωσης του φράγματος. Συγκεκριμένα, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι έχει σπάσει κάποια σωλήνα εξαερισμού της σύραγγας εκκένωσης.

Το σημείο δεν είναι προσβάσιμο χωρίς να κινδυνεύσουν τεχνικοί, δήλωσε στην «Κ» ο αναπληρωτής διευθυντής του ΤΑΥ, Γιώργος Καζαντζής.

Η διαρροή εντοπίστηκε το απόγευμα της Κυριακής από υπάλληλο του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων. Όπως έχει εκτιμηθεί, η ζημιά δεν είναι σοβαρή όσον αφορά την ασφάλεια του φράγματος, αλλά όσον αφορά το ενδεχόμενο να χαθεί το αποθηκευμένο νερό, για να γίνουν επιδιορθώσεις. 

Η τεχνητή λίμνη Μαυροκόλυμπου έχει χωρητικότητα 2,18 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ το νερό που συγκεντρώνεται προέρχεται από τον ποταμό Μαυροκόλυμπο, ο οποίος πηγάζει από τα βουνά που βρίσκονται μεταξύ των κοινοτήτων Τσάδας και Στρουμπιού, σε υψόμετρο 600 μέτρων, και εκβάλλει στην περιοχή των Ποτίμων, όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί η μαρίνα της Πάφου. Το φράγμα, το οποίο βρίσκεται στην Πέγεια, ενώ μικρό μέρος του βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων των κοινοτήτων Κοίλης, Ακουρσού και Κισσόνεργας, κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί αρδευτικούς σκοπούς της δυτικής χαμηλής Πάφου.  εκβολέστη θαλάσσια περιοχή δυτικά του τσιφλικιού των Ποτίμων.

Εκεί που εικάζεται ότι βρίσκεται η βλάβη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επισκευαστεί με το νερό μέσα στο φράγμα. Το σημείο δεν είναι προσβάσιμο, χωρίς να κινδυνεύσουν τεχνικοί.

Έγιναν έλεγχοι, ώστε να αποφευγόταν το πρόβλημα;

Στο μεταξύ, άρχισαν να εισέρχονται στη δημόσια συζήτηση προβληματισμοί για τους ελέγχους στο φράγμα, όπως από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκη Γαβριήλ, ο οποίος μίλησε στον ΑΛΦΑ, σημειώνοντας ότι από το 2020 αναθεωρήθηκε η νομοθεσία, ώστε να μπορεί το ΤΑΥ να έχει επιθεωρητές φραγμάτων, για να διενεργούν ελέγχους, οι οποίοι, είπε, από ό,τι φαίνεται δεν γίνονταν.

Κληθείς να σχολιάσει, ο κ. Καζαντζής είπε ότι κάθε φράγμα έχει επιβλέποντα μηχανικό, που το επιθεωρεί σε ετήσια βάση. Σημειώνοντας ότι έχει γίνει επιθεώρηση το 2024 στο φράγμα του Μαυροκόλυμπου, τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί, καθώς η βλάβη δεν ήταν κάτι, το οποίο ήταν απόλυτα προβλέψιμο ότι θα γίνει. Την ίδια ώρα ανάφερε ότι το ΤΑΥ χρειάζεται πρόσθετο προσωπικό και είναι στην παρούσα φάση σε διαδικασία για να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις.

Παναγιώτου: Η στελέχωση στο ΤΑΥ δεν μας ικανοποιεί 

Σε επίσκεψή της σήμερα στο σημείο, η υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, αναφέρθηκε στις δράσεις στις οποίες προέβη το Τμήμα σε σχέση με την ασφάλεια των φραγμάτων, λέγοντας ότι από την ανάληψη των καθηκόντων της, αυτή ήταν μία από τις προτεραιότητες που είχε θέσει. Η Υπηρεσία Ασφάλειας των Φραγμάτων, είπε, είχε ένα άτομο. Αυτή τη στιγμή- ήδη από τον Μάρτιο πέρσι- έχει στελεχωθεί και έχει γίνει μια ομάδα πέντε ατόμων και αυτή η στελέχωση συνεχίζεται, όπως ανάφερε. «Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας έχει σαφείς οδηγίες -και είναι προτεραιότητά του- η στελέχωση του ΤΑΥ. Και συνεπεία αυτών των ενεργειών, τον επόμενο μήνα θα έχουμε περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό. Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν στο κομμάτι της ασφάλειας των φραγμάτων. Είναι στις προτεραιότητές μας από την πρώτη μέρα και τα παρακολουθούμε», είπε. «Είναι μακρύς ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε», σημείωσε υποδεικνύοντας ότι «είμαστε η χώρα που έχει το μεγαλύτερο αριθμό φραγμάτων κατά κεφαλή πληθυσμού». Οπόταν, πρόσθεσε, τα πέντε άτομα που έχουμε, και η στελέχωση που έχουμε σήμερα στο ΤΑΥ, δεν μας ικανοποιούν και θέλουμε να αυξηθούν.

Όπως ενημερώθηκε, η αιτία της διαρροής δεν ήταν κάτι το οποίο μπόρεσαν να δουν στην τελευταία επιθεώρηση που έγινε. Αναμένεται να φθάσει εξειδικευμένος εξοπλισμός προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της διαρροής, πρόσθεσε σχετικά.

Αναμένεται να φθάσει εξειδικευμένος εξοπλισμός προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της διαρροής, είπε η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Περιορισμένο νερό σε γεωργούς το καλοκαίρι

Η εξέλιξη αυτή μεγεθύνει το υδατικό πρόβλημα στην επαρχία Πάφου, καθώς, εκτός από την ανομβρία που επηρεάζει όλο το νησί, σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο καταστροφική πυρκαγιά στη μονάδα αφαλάτωσης της επαρχίας.

Λόγω της πυρκαγιάς, στους σχεδιασμούς του ΤΑΥ για τις τέσσερις νέες κινητές μονάδες θα δοθεί προτεραιότητα στην επαρχία Πάφου, όμως στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έτοιμη γύρω στα τέλη του καλοκαιριού, ενώ οι άλλες τρεις στη Λεμεσό αναμένεται να λειτουργήσουν το Φθινόπωρο, προκαλώντας δυσφορία στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης των δύο επαρχιών, καθώς ανησυχούν για υδατική κρίση το καλοκαίρι, όταν οι ανάγκες θα είναι αυξημένες, λόγω του τουρισμού. Όσον αφορά την κατεστραμμένη υφιστάμενη μονάδα της Πάφου, σε ρεπορτάζ της «Κ» σημειώνειται ότι παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστο το πότε θα αποκατασταθεί από τον ανάδοχο, έστω και προσωρινά.

Λόγω της ανομβρίας αλλά και την ύπαρξη των πιο πάνω ζητημάτων, το επόμενο καλοκαίρι και όλη τη χρονιά, το νερό που θα δώσει το ΤΑΥ σε γεωργούς για άρδευση θα είναι πάρα πολύ περιορισμένο, εκτός κι αν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αλλάξει ριζικά το σκηνικό του καιρού και υπάρξουν πολύ έντονες βροχοπτώσεις.

Αύριο Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας θα συζητήσει τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα από την έλλειψη νερού για άρδευση και μέτρα που μπορούν να ληφθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση