Γράφει η Χρύσα Λιάγγου
Ακυρώθηκε στο παρά πέντε η επίσκεψη του υπουργού ενέργειας του Ισραήλ Ελι Κοέν στη Αθήνα για την προγραμματισμένη υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας, με τον Ελληνα ομόλογό του Θεόδωρο Σκυλακάκη. Η πλευρά του Ισραήλ ενημέρωσε αργά χθες το βράδυ για την ακύρωση της επίσκεψης, λόγω της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου με θέμα την εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Ως προς την συμφωνία, όπως έγραφε σήμερα η «Κ», ξεχωριστή θέση θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (Great Sea Interconnector) και συγκεκριμένα το σκέλος Κύπρος – Ισραήλ, η υλοποίηση του οποίου συναρτάται με την υλοποίηση του πρώτου σκέλους (Κρήτη – Κύπρος), που προχωράει με αργά βήματα παρά την πρόοδο που σημείωσε προ διμήνου.
Για το Ισραήλ η ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, καθώς ενισχύει την περιφερειακή ενεργειακή του ασφάλεια
Ελλάδα και Ισραήλ έχουν αναπτύξει σε συνεργασία και με την Κύπρο ένα κοινό μέτωπο δράσης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τις εξελίξεις τόσο γύρω από την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων και των οδών μεταφοράς τους προς την Ευρώπη, όσο και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, στη βάση τριμερών συμφωνιών.
Είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Ισραήλ δρομολογούν υπογραφή μιας διμερούς ενεργειακής διακρατικής συμφωνίας, κάτι που αξιολογείται από διπλωμάτες αναλυτές και ως ένα συμβολικό σήμα ενίσχυσης της συμμαχίας των δύο χωρών στο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνει η επόμενη ημέρα της ολοκλήρωσης των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα και στον Λίβανο.
Για το Ισραήλ, η ενεργειακή ασφάλεια είναι βασική προτεραιότητα και η Ελλάδα αποτελεί σταθερό σύμμαχο που μπορεί να συμβάλει πολλαπλώς στη διασφάλισή της.
Οπως μάλιστα μεταφέρουν στην «Κ» παράγοντες με γνώση των εξελίξεων, η αναβάθμιση της συνεργασίας σε διακρατική συμφωνία, από ένα συμφωνητικό που είχε προετοιμαστεί από τον Αύγουστο του 2023, αλλά δεν υπεγράφη λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, προχώρησε με πρωτοβουλία του Ισραήλ.
Το περιεχόμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα πλέγμα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, από τις ΑΠΕ και την αποθήκευση μέχρι το υδρογόνο και φυσικά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις.