Του Ανδρέα Καραμήτα
Καθυστέρηση φαίνεται να υπάρχει στην κατασκευή του γιγάντιου αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τα δυτικά κοιτάσματα της Ρωσίας με την Κίνα. Μία τέτοια εξέλιξη δημιουργεί νευρικότητα στο Κρεμλίνο αφού αποτελεί σοβαρό πλήγμα στους σχεδιασμούς του Πούτιν, ο οποίος προσπαθεί να καλύψει τις τρύπες που άφησαν οι κυρώσεις της Ε.Ε λόγω πολέμου, στην αγορά του Ρωσικού φυσικού αερίου. Ο Power of Siberia 2 θα περνά από τα μογγολικά εδάφη και όπως φαίνεται απέχτησε ιδιαίτερη σημασία για τη Ρωσία λόγω των περιοριστικών μέτρων της ένωσης. Με δηλώσεις του στους Financial times , ο πρωθυπουργός της Μογγολίας, ανέφερε ότι αναμένει η κατασκευή του αγωγού μήκους 3.550 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων 950 χιλιομέτρων μέσω μογγολικού εδάφους, να ξεκινήσει το 2024.
Κινα – Ρωσία δεν έχουν συμφωνήσει τα βασικά
Το 2021, η Ρωσία εξήγαγε 16,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Κίνα. Πριν την κατασκευή του Power of Siberia 1 , οι Ρωσικές υποδομές ήταν φτιαγμένες για να εξυπηρετούν τις ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο κάτι που βέβαια άλλαξε πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο PS2 , θα έχει την δυνατότητα εξαγωγής φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της χερσονήσου Γιαμάλ στη δυτική Σιβηρία, περνώντας από την ανατολική Μογγολία, για να μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως στη βόρεια Κίνα. Σύμφωνα με την Gazprom, την εταιρία κατασκευής το έργο θα ολοκληρωθεί το 2030. Σε ερώτηση αν οι Ρωσία – Κίνα κρατήσουν το χρονοδιάγραμμα, o Μογγόλος πρωθυπουργός ανέφερε πως ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει για βασικές πτυχές του έργου ενώ θολές προβλέπονται και οι οικονομικές προβλέψεις, τονίζοντας όμως, πως οι διαπραγματεύσεις για αυτήν την αγορά έχουν γίνει περίπλοκες την τελευταία διετία. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές στην Μόσχα αναφέρουν πως η ημερομηνία παράδοσης του έργου από την Gazprom θα οριστικοποιηθεί μετά την επίσημη υπογραφή των συμφωνιών με τους Κινέζους εταίρους τους.
Ε.Ε.: Μειώθηκαν σημαντικά τα έξοδα αγοράς καυσίμων ορυκτής προέλευσης
Ωστόσο, και λαμβάνοντας υπόψη την συγκεκριμένη εξέλιξη, η Ε. Ε αντέδρασε γρήγορα. Αν σκεφτείτε πως η Ευρώπη ξόδευε 1 δις ευρώ ημερησίως για καύσιμα ορυκτής προέλευσης από την Ρωσία και πλέον πληρώνει το 1/5 το ποσού αυτού, φαίνεται πως η προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης της Ένωσης σε καθαρότερα καύσιμα, άρχισε να αποδίδει καρπούς. Η απεξάρτηση της από την Ρωσία όχι μόνο μείωσε τις εκπομπές καυσαερίων το 2022 αλλά δημιουργεί και νέες δυνατότητες πολύ πιο φιλικές με τον περιβάλλον. Φυσικά, στην επίτευξη των πιο πάνω συνέτεινε και ο ήπιος καιρός που μείωσε δραματικά την ανάγκη για θέρμανση στα περισσότερα νοικοκυριά εντός Ευρώπης. Επιπρόσθετα, υποχρέωσε τις ρυπογόνες βιομηχανίες να μειώσουν σημαντικά τις εργασίες τους αφού το κόστος χρήσης τέτοιων καυσίμων είναι ασύμφορο. Μία τέτοια προσπάθεια αν και στην τύχη και λόγω πίεσης που προέκυψε από την διακοπή του Ρωσικού φυσικού αερίου, δείχνει πως η χρήση φωτοβολταϊκών και αποθήκευσης ενέργειας όχι μόνο δεν ωφελεί αλλά είναι αναγκαιότητα για μία ασφαλή και γρήγορη ενεργειακή μετάβαση