ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρωτιά του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Λακατάμιας στο Robotex International

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, η ρομποτική είναι μια γλώσσα του μέλλοντος

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Λακατάμιας στο Robotex International 2024. Η ομάδα ρομποτικής Angels του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Λακατάμιας συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής Robotex International, που πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας στις 6 & 7 Δεκεμβρίου 2024, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα Girls Fire Fighting στην κατηγορία ηλικίας έως 13 ετών και το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία 14 ετών και άνω, ενώ παράλληλα συμμετείχε και στον τελικό του αγωνίσματος Line Following, κατακτώντας την πέμπτη θέση.

Μάλιστα, και πέρυσι, πρώτη φορά που δημόσιο κυπριακό σχολείο κατέκτησε πρώτη και δεύτερη θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό Ρομποτικής, επαναλαμβάνοντας και φέτος την επιτυχία. Την προετοιμασία και καθοδήγηση της ομάδας ανέλαβαν οι καθηγητές Μίλτος Καρράς και Μαρία Γιουτανή, οι οποίοι εργάστηκαν εθελοντικά μαζί με τους μαθητές τους, αφιερώνοντας χρόνο εκτός σχολικών ωρών καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.

Η συμμετοχή δημόσιων σχολείων και η έντονη παρουσία κοριτσιών υπογράμμισαν τη σημασία της ισότητας και της συμπερίληψης στους τεχνολογικούς κλάδους.

Στο Robotex International 2024 συμμετείχαν σχεδόν 3.000 διαγωνιζόμενοι απ’ όλο τον κόσμο και φιλοξένησε 15 διαγωνισμούς και προσέλκυσε 890 ομάδες από 35 χώρες, όπως η Ινδία, η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Αίγυπτος και η Ιταλία.

Η ομάδα έως 13 ετών αποτελείται από τις μαθήτριες Βικτώρια Ζήνωνος, Σιμόνη Κανελίδου, Άνθη Κούκουρα, Νικόλετα Κυριάκου, Δέσποινα Μαρκίδη. Επίσης, η ομάδα Angels ηλικίας 14 ετών και άνω. Η σύνθεση της ομάδας είναι: Ναυσικά Βρούντου, Φαίδρα Γεωργίου, Ελεάννα Καρρά, Φλώρα Καρρά, Σίλεια Κτωρή.

Κι άλλες διακρίσεις

Η εξαιρετική πορεία της ομάδας συνεχίστηκε και στο αγώνισμα Line Follow, στο οποίο οι μαθητές κατέλαβαν την 5η θέση, βελτιώνοντας σημαντικά την περσινή τους επίδοση. Την ομάδα στο αγώνισμα αυτό συμπλήρωσε ο μαθητής Κωνσταντίνος Θεοδώρου.

Για τον διαγωνισμό, ο εκ των υπεύθυνων καθηγητών Μίλτος Καρράς λέει πως το Robotex International είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ρομποτικής παγκοσμίως, που διοργανώνεται ετησίως στο Ταλίν της Εσθονίας. «Η Κύπρος είχε αξιοσημείωτη παρουσία με 95 διαγωνιζόμενους, 31 ομάδες από 14 οργανισμούς και συνολικά 252 άτομα στην αποστολή. Αυτή η συμμετοχή ανέδειξε τη δυναμική της χώρας στον τομέα των STEM, με διακρίσεις σε αγωνίσματα όπως το Girls Fire Fighting και το LEGO Sumo. Η συμμετοχή δημόσιων σχολείων και η έντονη παρουσία κοριτσιών υπογράμμισαν τη σημασία της ισότητας και της συμπερίληψης στους τεχνολογικούς κλάδους.

Σχετικά με το αγώνισμα Girls Fire Fighting, ο Μίλτος Καρράς λέει πως είναι μία ειδική κατηγορία στο Robotex International, που είναι σχεδιασμένη για να προωθήσει τη συμμετοχή κοριτσιών στη ρομποτική και την τεχνολογία. «Σε αυτή την πρόκληση, οι ομάδες καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα αυτόνομο ρομπότ, το οποίο έχει ως αποστολή να εντοπίσει και να σβήσει 4 εστίες φωτιάς σε έναν προκαθορισμένο χώρο» και εξηγεί περαιτέρω: «Το Girls Fire Fighting δεν είναι μόνο μια τεχνική δοκιμασία, αλλά βοηθά στην ανάπτυξη κρίσιμων δεξιοτήτων όπως ο Προγραμματισμός, η Μηχανική και ο Σχεδιασμός, η Ανάλυση και Επίλυση Προβλημάτων και η Ομαδική Συνεργασία: Οι διαγωνιζόμενες δουλεύουν μαζί, μαθαίνοντας να συνδυάζουν δεξιότητες και γνώσεις για ένα κοινό στόχο. Το αγώνισμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί προωθεί την ενεργή συμμετοχή των κοριτσιών στη ρομποτική και τις STEM επιστήμες, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθησή τους στον χώρο της τεχνολογίας».

Για το τι σημαίνει αυτή η διάκριση για το δημόσιο σχολείο, αλλά και για τις μαθήτριες/ές που έλαβαν μέρος, ο κ. Καρράς λέει πως αυτή η διπλή διεθνής διάκριση του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Λακατάμιας αποτελεί σημαντικό επίτευγμα τόσο για το σχολείο όσο και για τους μαθητές, καθώς αποτελεί συνέχεια των αντίστοιχων διακρίσεων που πέτυχε και κατά το 2023. «Αναδεικνύει την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης και την ικανότητα των μαθητών να ανταγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο. Για τους μαθητές, η επιτυχία αυτή ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους, καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα και τους εμπνέει να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με την επιστήμη και την τεχνολογία», θεωρώντας αξιοσημείωτο ότι η προετοιμασία της ομάδας πραγματοποιήθηκε εθελοντικά από τους καθηγητές και τους μαθητές στον ελεύθερο χρόνο τους, γεγονός που υπογραμμίζει την αφοσίωση και το πάθος τους για τη ρομποτική.

Ο κ. Καρράς ερωτώμενος για το τι χρειάζεται να γίνει από την πλευρά της Πολιτείας σχετικά με παρόμοιες δραστηριότητες και συμμετοχές λέει πως η Πολιτεία έχει τη δύναμη να διαμορφώσει ένα μέλλον όπου η ρομποτική και οι επιστήμες STEM δεν θα είναι απλώς προνόμιο των λίγων, αλλά δικαίωμα όλων: «Οφείλει να προσφέρει στήριξη και χρηματοδότηση, να εξασφαλίσει τον εξοπλισμό, να οργανώσει εργαστήρια και να δώσει στα παιδιά τον χώρο να πειραματιστούν και να ονειρευτούν. Πρέπει να επενδύσει στους εκπαιδευτικούς, να τους εφοδιάσει με τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να φέρουν τη ρομποτική μέσα στις τάξεις όχι ως πολυτέλεια, αλλά ως ανάγκη» και αναφέρει πως πρόσφατα επισκέφθηκαν την υπουργό Παιδείας δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία επιβράβευσε την ομάδα του Γυμνασίου για τις επιτυχίες του σχολείου στους παγκυπρίους και διεθνείς διαγωνισμούς ρομποτικής, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας, αναφέροντας: «Αυτή η επικοινωνία μας δίνει ελπίδα ότι η προσπάθεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών δεν περνά απαρατήρητη, αλλά αντίθετα αναγνωρίζεται και ενισχύεται. Την ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξή της και ελπίζουμε πως αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει το έναυσμα για ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες που θα δώσουν στα παιδιά μας τα εργαλεία να χτίσουν το μέλλον τους». Ο κ. Καρράς λέει πως η αναγνώριση και η επιβράβευση των μαθητών/τριών που διακρίνονται, η ανάδειξη του έργου τους ως πηγή έμπνευσης για τους επόμενους, δεν είναι περιττή φιλοφρόνηση αλλά θεμέλιο για μια κοινωνία που εξελίσσεται. «Και φυσικά, η Πολιτεία δεν μπορεί να βαδίσει μόνη. Πρέπει να οικοδομήσει συνεργασίες με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και φορείς που θα ανοίξουν νέους δρόμους για τα παιδιά, δίνοντάς τους ευκαιρίες να δημιουργήσουν το δικό τους αύριο. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, η ρομποτική είναι μια γλώσσα του μέλλοντος, ένα πεδίο που προετοιμάζει τους νέους όχι μόνο για την τεχνολογία, αλλά για τη ζωή. Και η Πολιτεία έχει την ευθύνη να τους δώσει το δικαίωμα να το διεκδικήσουν».

Υποστήριξη και Αναγνώριση

Η ομάδα υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου το Cyprus Computer Society και τη διεύθυνση του Γυμνασίου Αρχαγγέλου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Robots  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση