ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ταλανίζουν τα εργασιακά τους νέους – Ρίχνουν άκυρο στα κόμματα

Τα ευρήματα του 6ου Νεοβαρομέτρου του ΟΝΕΚ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η εργασιακή απασχόληση και γενικότερα η εύρεση εργασίας αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των νέων, σε ποσοστό 60%, σύμφωνα με τα ευρήματα του 6ου Νεοβαρομέτρου που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) από την IMR. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σχεδόν 1 στους 4 νέους (37%) προκρίνει ως πρόβλημα την καθιέρωση σε εργασία με καλή επαγγελματική προοπτική. Παράλληλα, 3 στους 10 νέους (27%) αναδεικνύουν τα οικονομικά προβλήματα ως το σημαντικότερο ζήτημα της νεολαίας.

Σε σταθερά χαμηλό επίπεδο συνεχίζει να κυμαίνεται ο βαθμός εμπιστοσύνης των νέων στους θεσμούς. Συγκεκριμένα, με τον χαμηλότερο βαθμό αξιολογούν οι νέοι τα πολιτικά κόμματα (3.26/10), ενώ ακολουθούν τα ΜΜΕ (3.84/10). Την υψηλότερη αξιολόγηση στην κλίμακα εμπιστοσύνης λαμβάνουν οι θεσμοί του Γενικού Ελεγκτή και της Αστυνομίας λαμβάνοντας 5.05/10 και 4.92/10 αντίστοιχα.

Ξεφτέρια στην τεχνολογία

Η εμπειρία χρήσης εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (AI) ανάμεσα στη νεολαία συγκέντρωσε μέσο όρο αξιολόγησης 6.19/10. Σημαντικές διαφορές εντοπίζονται ανάμεσα στις διάφορες ηλικιακές ομάδες νέων, με τους νεαρότερους σε ηλικία νέους (14-17) να δηλώνουν μεγαλύτερη εξοικείωση στη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, καταγράφοντας συνολικό βαθμό εμπειρίας χρήσης 7.20/10 ενώ οι νέοι 30-35 ετών 5.51/10.

Οι νέοι αξιολογούν τις ικανότητές τους ως προς τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), κατά μέσο όρο, με 7.71 στα 10. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα δύο φύλα, οι γυναίκες παρουσιάζονται πιο έμπειρες στη χρήση των ΜΚΔ έναντι των ανδρών.

Μέχρι το καλοκαίρι οι προτάσεις του ΟΝΕΚ

Η Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Κωνσταντίνα Αχιλλέως κλήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» του ΣΠΟΡ FM 95.00. Όπως είπε, «οι απαντήσεις των νεών μας έδωσαν να καταλάβουμε πως έχουν εργασία, όμως παραμένει σε ψηλό ποσοστό η έγνοια για το μέλλον. Ίσως κάποιοι δεν είναι ευχαριστημένοι από την εργασία που έχουν. Σε ένα πιο μεγάλο βαθμό η αβεβαιότητα στο οικονομικό κομμάτι».

Σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά για τους Θεσμούς και τα κόμματα, η κα Αχιλλέως ανέφερε ότι το πρόβλημα των νέων είναι κυρίως με τα άτομα που βρίσκονται στις συγκεκριμένες θέσεις. «Βλέπουμε ότι είναι στα ίδια επίπεδα με προηγούμενα χρόνια, κυρίως εστιάζουν στα άτομα που παίρνουν τις αποφάσεις. Δείγμα του ότι θέλουν ανθρώπους που να τους εμπνεύσουν», πρόσθεσε.

Τα πιο ξεκάθαρα συμπεράσματα βγαίνουν στην ενότητα για την Τεχνολογία όπου η χρήση του ΑΙ (σε κάθε του μορφή) φαίνεται ότι έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους νέους. Ένα μεγάλο ποσοστό το χρησιμοποιεί χωρίς να το γνωρίζει το πανεπιστήμιο η εργοδότης του, ενώ άλλοι τους ωθούν να το χρησιμοποιούν. Η κα Αχιλλέως εισηγήθηκε μάλιστα πως ο συγκεκριμένος τομέας θα πρέπει να ενταχθεί στην παιδεία ώστε να βρεθεί η σωστή φόρμουλα χρήσης για να καταστεί το ΑΙ αξιόπιστο εργαλείο για τους νέους. Πάντως, οι αναλυτικές προτάσεις του ΟΝΕΚ αναμένεται να διαμορφωθούν το καλοκαίρι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X