
Kathimerini.com.cy
Συνεχίζεται η κοινωνική και πολιτική ένταση στα κατεχόμενα μετά την απόφαση του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» να τροποποιήσει τον «πειθαρχικό κανονισμό» των σχολείων, επιτρέποντας μεταξύ άλλων την ένδυση μαθητών με βάση τη θρησκευτική τους πίστη.
Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκεται η δυνατότητα επιβολής της μαντίλας στα λύκεια, κάτι που για τις τουρκοκυπριακές εκπαιδευτικές συντεχνίες συνιστά οπισθοδρόμηση και απειλή για τον κοσμικό χαρακτήρα της παιδείας.
Μάλιστα, χθες, οι συντεχνίες των Τ/κ εκπαιδευτικών KTÖS και KTOEÖS ανακοίνωσαν πως θα προσφύγουν στο «συνταγματικό δικαστήριο» του ψευδοκράτους ζητώντας την ακύρωση των τροποποιήσεων. Σε κοινή τους δήλωση κατήγγειλαν πως πρόκειται για ένα μέτρο «αντιδημοκρατικό», με στόχο την άσκηση ελέγχου στα σχολεία και τη διαμόρφωση τρόπου ζωής βάσει θρησκευτικών επιταγών.
Οι συντεχνίες υπογραμμίζουν την προσήλωσή τους στις αρχές της κοσμικότητας, της επιστημονικής σκέψης και του δικαιώματος των παιδιών στην κριτική σκέψη ως θεμελιώδεις για την εκπαίδευση. Προειδοποιούν ότι τέτοιες παρεμβάσεις βλάπτουν τις ατομικές ελευθερίες, την κοινωνική ισότητα, την πολυφωνία και την κουλτούρα της συμβίωσης.
Σελμά Εϊλέμ: «Μια στρατηγική επιβολής του πολιτικού Ισλάμ»
Σε συνέντευξή της στην «Κ» και στον Απόστολο Κουρουπάκη η πρόεδρος της KTOEÖS, της τ/κ συντεχνίας Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, Σελμά Εϊλέμ, ρωτήθηκε για το ποιος είναι ο φόβος πίσω από την επιβολή της μαντίλας και πόσο μεγάλος είναι πια ο κίνδυνος της επιβολής του πολιτικού Ισλάμ. Απαντώντας είπε ότι οι επιβολές που επιβάλλονται εδώ και πολλά χρόνια με στόχο τον κοινωνικό αυτοματισμό δεν είναι μόνο στον χώρο της εκπαίδευσης. «Οι επιβολές που γίνονται υπό την ονομασία πρωτοκόλλων συνεργασίας στον πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό τομέα, αποτελούν επίσης επιθέσεις στην ταυτότητα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τον τρόπο ζωής και τη βούληση των Τουρκοκυπρίων. Ειδικά η ροή του πληθυσμού και οι υπηκοότητες που δίνονται αποτελούν επίσης μέρος αυτού».
Είναι σαφές ότι αυτό το θέμα είναι μια στρατηγική επιβολή από το AKP, για να δημιουργήσει μια ατζέντα εδώ λόγω της τρέχουσας κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η Τουρκία και να κερδίσει πολιτικό κέρδος από αυτήν, λέει στην «Κ» η πρόεδρος της KTOEÖS, της τ/κ συντεχνίας Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, Σελμά Εϊλέμ.
Μιλώντας για τον πραγματικό κίνδυνο από την επιβολή του πολιτικού Ισλάμ για την τ/κ κοινότητα, η κα Εϊλέμ λέει: «Η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι μια δημοκρατική, ανεκτική, κοσμική κοινότητα που έχει ζήσει μαζί με ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών, γλωσσών και εθνοτικής καταγωγής για πολλά χρόνια. Η τεχνητή ατζέντα του ζητήματος της μαντίλας είναι η διατάραξη αυτής της δομής, η πόλωση και η δημιουργία συγκρούσεων και η απόκτηση πολιτικού κέρδους από αυτήν. Αυτός είναι ο στόχος της επιβολής του πολιτικού Ισλάμ. Η κοινωνία μας το βλέπει ως αντίθετο με τις δημοκρατικές αξίες και την κοσμική δομή της και γέμισε τους δρόμους με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και εξέφρασε ότι αυτή η επιβολή είναι απαράδεκτη».
Η κα Εϊλέμ έχει απειληθεί για τη φράση της «Go home» προς τον Τούρκο πρέσβη, τη ρωτώ πώς εκλαμβάνει η ίδια τέτοιες απειλές: «Είναι σαφές ότι αυτό το θέμα είναι μια στρατηγική επιβολή από το AKP, για να δημιουργήσει μια ατζέντα εδώ λόγω της τρέχουσας κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η Τουρκία και να κερδίσει πολιτικό κέρδος από αυτήν. Βλέπουμε αυτή τη σαφή εικόνα καθώς ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ στην Κύπρο Εμρέ Καγιά, πήγε σε ένα από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ένα μαύρο όχημα Vito και πίεσε τη μαθήτριά μας και ο επαναδιορισμένος Τούρκος πρέσβης συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό για την τροποποίηση του Πειθαρχικού Καταστατικού. Ο ίδιος είχε συναντήσεις με πολιτικούς για να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2020 και φρόντισε να γίνει παρέμβαση. Γι’ αυτό είπα στον πρεσβευτή να “πάει σπίτι του”. Ως αποτέλεσμα, έγιναν απειλές σε εμένα ειδικά και γενικότερα σε όλη την κοινωνία, ακόμη και απειλές θανάτου, και οι προσβολές μέσω ψεύτικων λογαριασμών ή ψευδών ειδήσεων που δημοσιεύονται στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, που είναι τα προσχεδιασμένα αποτελέσματα αυτού του πολιτικού βήματος».