ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

4ο Συνέδριο Διδακτορικών Φοιτητών/τριών

Περηφάνια για το υψηλό επίπεδο της διδακτορικής έρευνας στην Κύπρο

Δελτίο Τύπου

Τo Πανεπιστήμιο Frederick είχε την τιμή να διοργανώσει το 4th Doctoral Colloquium (4ο Συνέδριο Διδακτορικών Φοιτητών/τριών) της Συνόδου των Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 5 Απριλίου 2025, στις εγκαταστάσεις του στη Λεμεσό.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν να προβάλει την έρευνα που διεξάγεται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και παράλληλα να ενισχύσει τις δεξιότητες επικοινωνίας των διδακτορικών φοιτητών/τριών, οι οποίες αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο της εκπαίδευσής τους. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, πάνω από 100 διδακτορικοί/ές φοιτητές/τριες από τα Πανεπιστήμια της Κύπρου παρουσίασαν την έρευνά τους σε θεματικές όπως Διοίκηση, Χρηματοοικονομικά, Εκπαίδευση, Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Κοινωνικές Επιστήμες, Επιστήμες Ζωής και Υγείας, Ιατρική, Φυσικές Επιστήμες, Μηχανική και Τεχνολογία.

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Frederick στη Λεμεσό, απηύθυναν χαιρετισμό: η Καθηγήτρια Μαίρη Κουτσελίνη, Πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), ο Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, και ο Καθηγητής Μιχάλης Κωμοδρόμος, Αντιπρύτανης Έρευνας, Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Frederick και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Στον χαιρετισμό του ο Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους ανέφερε ότι «Η διοργάνωση αυτού του συνεδρίου ενισχύει τη σημασία της συνεργασίας και της διασύνδεσης των υποψήφιων διδακτόρων της Κύπρου. Με αυτό το συνέδριο, όχι μόνο επιβραβεύουμε τη δουλειά και την αφοσίωση των υποψήφιων διδακτόρων, αλλά ταυτόχρονα ενδυναμώνουμε και το ερευνητικό δυναμικό της Κύπρου». Συνεχίζοντας πρόσθεσε «Το Πανεπιστήμιο Frederick, μέσα από την αδιάκοπη στήριξή του στις διδακτορικές σπουδές και την έρευνα, παραμένει αφοσιωμένο στην ενίσχυση της αριστείας και της παραγωγής νέας γνώσης για την ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και των γραμμάτων».

Στον δικό της χαιρετισμό η Καθηγήτρια Μαίρη Κουτσελίνη αναφέρθηκε στην ποιότητα και την αριστεία, αναφέροντας χαρακτηρίστηκα ότι «Η φήμη κάθε ιδρύματος, η ποιότητα και η επίτευξη των ιδιαίτερων στόχων του για ποιότητα και αριστεία, εξαρτώνται από τις εμπειρίες που προσφέρει στους/στις φοιτητές/ριες. Δείκτης της φήμης και της ποιότητας είναι η επιτυχία των φοιτητών και φοιτητριών του να σταδιοδρομήσουν αυτόνομα και να διακριθούν σε αυτό που επιδίδονται. Οι διδακτορικές σπουδές δεν πρέπει να έχουν ως τελικό σκοπό τον διδακτορικό τίτλο ή τη χρησιμοποίησή του απλώς και μόνο για εργοδότηση. Ο διδακτορικός τίτλος είναι η βάση για περαιτέρω έρευνα και συνεχή διάλογο με την ερευνητική κοινότητα και την κοινωνία».

O Καθηγητής Μιχάλης Κωμοδρόμος αναφέρθηκε στη σημασία του θεσμού του Συνεδρίου Διδακτορικών Φοιτητών/τριών για την προώθηση της έρευνας στην Κύπρο και την ανάπτυξη διεπιστημονικών συνεργασιών: «Η σημερινή μέρα αποδεικνύει ότι υπάρχει μια ζωντανή ερευνητική κοινότητα στην Κύπρο, την οποία έχουμε καλλιεργήσει μαζί, δημιουργώντας ένα δυναμικό οικοσύστημα ιδεών και συνεργασίας. Επίκεντρο της εκδήλωσης αυτής είναι η ερευνητική δραστηριότητα των ταλαντούχων διδακτορικών μας φοιτητών και φοιτητριών. Είναι η δική τους σκληρή δουλειά, αφοσίωση και δημιουργικότητα που θα διαμορφώσει το μέλλον».

Ακολούθησαν παράλληλες συνεδριάσεις με παρουσιάσεις από διάφορους επιστημονικούς κλάδους, αντικατοπτρίζοντας το εύρος και το βάθος της τρέχουσας διδακτορικής έρευνας στην Κύπρο. Παράλληλα, ακαδημαϊκοί παρείχαν πολύτιμη ανατροφοδότηση και καθοδήγηση.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, το ακροατήριο είχε τη δυνατότητα να βαθμολογήσει τις παρουσιάσεις, αναδεικνύοντας τις πιο κάτω παρουσιάσεις ως τις καλύτερες του Συνεδρίου σε κάθε θεματική ενότητα:

  • Θεματική ενότητα Physical Sciences, Technology, and Engineering: Χάρης Σαμανίδης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αξιοποιώντας το Διοξείδιο του Άνθρακα: Βιο-μετατροπή σε Υψηλής Αξίας Προϊόντα με τη Χρήση Μετάλλων και τη Συμμετοχή Βακτηρίων
  • Θεματική ενότητα Education, Humanities, and Social Sciences: Ιωάννα Γεωργίου, Πανεπιστήμιο Frederick, Κοινωνικές Υπηρεσίες και Υποστηρικτικές Δομές για Ενήλικες με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ASD) και η Ποιότητα Ζωής των Γονέων τους στην Κύπρο
  • Θεματική ενότητα Business, Finance, Economics, and Management: Χριστιάνα Στυλιανού, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Female Agro-Entrepreneurship and its Role in Tourism Resilience: The Case of Cyprus
  • Θεματική ενότητα Life, Health, and Medicine: Γιάννης Σείσου, Πανεπιστήμιο Frederick, Φυσικοθεραπευτική Αξιολόγηση της Φυσικής Δραστηριότητας: Επιπτώσεις στη Νευροψυχική Υγεία, στον Φόβο Πτώσεων και στην Ποιότητα Ζωής των Ηλικιωμένων στην Κύπρο

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του Συνεδρίου από τον Καθηγητή Μιχάλη Κωμοδρόμο, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά όσους/ες συμμετείχαν και εξήρε την υψηλή ποιότητα της διδακτορικής έρευνας στην Κύπρο: «Με γεμίζει περηφάνεια η ανάδειξη μιας ζωντανής και δυναμικής επιστημονικής κοινότητας στην Κύπρο - μιας κοινότητας που έχει όλα τα εφόδια ώστε να προωθήσει την ερευνητική καινοτομία και να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της κοινωνίας μας».

Το Συνέδριο Διδακτορικών Φοιτητών/τριών αποτελεί ετήσια εκδήλωση της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων. Πρόκειται για μια σημαντική πλατφόρμα για διδακτορικούς και διδακτορικές φοιτητές και φοιτήτριες που έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την έρευνά τους, να ανταλλάξουν ιδέες και να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές συζητήσεις με συναδέλφους ερευνητές/τριες και ακαδημαϊκούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X