ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Κατέθεσε αίτηση για παράρτημα στην Ελλάδα

Οι αιτήσεις θα διαβιβαστούν στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης

Kathimerini.gr

Εξέπνευσε τη Δευτέρα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο υπουργείο Παιδείας της χώρας για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων πανεπιστημίων της αλλοδαπής, σύμφωνα με τον νόμο για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι έχουν υποβληθεί 12 αιτήσεις από πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, για τη δημιουργία παραρτημάτων το ακαδημαϊκό έτος 2025-26. Επίσης, έχει υποβληθεί μία αίτηση για έναρξη λειτουργίας παραρτήματος το ακαδημαϊκό έτος 2026-27.

Τα μητρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα που κατέθεσαν αίτηση για τη δημιουργία παραρτημάτων το ακαδημαϊκό έτος 2025-26 είναι τα εξής:

- The Open University
- The University of York
- University of Greater Manchester
- Université Sorbonne Paris Nord
- University of Derby
- The University of West London
- University of Essex
- University of Nicosia
- London Metropolitan University
- Queen Margaret University
- The University of Keele
- University of East London

Το μητρικό πανεπιστημιακό ίδρυμα που κατέθεσε αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2026-27 είναι το Sunderland University ενώ η διαδικασία παραμένει ανοικτή και για άλλα πανεπιστήμια.

Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί θα διαβιβαστούν στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των προϋποθέσεων εγκατάστασης και λειτουργίας των ξένων παραρτημάτων, καθώς και για την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών τους.

Οι φάκελοι θα διαβιβαστούν και στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ο οποίος θα εξετάσει τις κτιριολογικές προϋποθέσεις των παραρτημάτων.

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι η αίτηση δεν αποτελεί και αδειοδότηση. Η έναρξη λειτουργίας των παραρτημάτων θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης της επεξεργασίας των φακέλων από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ, καθώς και από τον βαθμό αρτιότητας των αιτήσεων.

Σε δηλώσεις της, η υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη, έκανε λόγο για ένα «νέο κεφάλαιο για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση», σημειώνοντας πως «η Ελλάδα κάνει πράξη μια ιστορική μεταρρύθμιση».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Πολιτεία παραμένει «εγγυητής της ποιότητας, της διαφάνειας και της ισότητας των ευκαιριών», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ταυτόχρονα κερδισμένα θα βγουν και τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση