ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Οδύσσεια του εφτάχρονου Κωνσταντίνου - Πινγκ-πονγκ ευθυνών και μπαράζ παραλείψεων

Ο αγώνας των γονιών για επιστροφή του στο σχολείο και ο δρόμος μετ'εμποδίων

Καθηλωμένος στο σπίτι παραμένει έξι και πλέον εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων, ο επτάχρονος Κωνσταντίνος, αφού το θέμα εξεύρεσης και ανάθεσης –αποκλειστικού- σχολικού συνοδού πηγαίνει από εμπόδιο σε μπλόκο και από νομοθεσία σε ένσταση. Οι γονείς του συνεχίζουν να αναζητούν τις λύσεις ούτως ώστε να καταφέρει το παιδί τους να επιστρέψει στο σχολείο, με το ζήτημα να φέρνει τις αντιδράσεις τόσο της Παγκύπριας Οργάνωσης Ατόμων με Αναπηρίες, την παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Προέδρου Σχολικών Εφοριών αλλά και βουλευτών χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει επιλυθεί.

Το χρονικό της ταλαιπωρίας - Ράβε-ξήλωνε ο αποκλειστικός σύνοδος

Η «οδύσσεια» της οικογένειας του μικρού Κωνσταντίνου ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια όταν μετά από αλλεπάλληλες ενέργειες, ενστάσεις και αξιολογήσεις βρέθηκε αποκλειστική σχολική συνοδός, η οποία μάλιστα –σύμφωνα και με τις αναφορές των γονιών- υπήρξε καθοριστική στην πρόοδο που παρουσίασε. Πρόκειται για παιδάκι που έχει διαγνωστεί με ψυχοκινητική αναπτυξιακή καθυστέρηση (λόγω απουσίας μέρους του 10ου χρωμοσώματος) κάτι που καθιστά την συνεχή και απρόσκοπτη φροντίδα του απαραίτητη αφού μιλά ελάχιστα (συνεννοείται με τη νοηματική και συγκεκριμένα τη μέθοδο ΜΑΚΑΤΟΝ), ενώ δεν αυτοεξυπηρετείται έχοντας προβλήματα στην βάδιση, την σίτιση καθώς και στη χρησιμοποίηση του αποχωρητήριου.

Μετά το πέρας της προηγούμενης σχολικής χρονιάς ο επτάχρονος ολοκλήρωσε κανονικά τη φοίτηση του στην προδημοτική με τους εμπλεκόμενους να σημειώνουν την αλματώδη πρόοδο που παρουσίασε, έχοντας στο πλευρό του επί δύο χρόνια την ίδια σχολική συνοδό. Όπως ανέφερε μιλώντας στην «Καθημερινή» η μητέρα του Κωνσταντίνου, κυρία Ζωή Ρούσσου, μία εβδομάδα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς η συνοδός (που βρίσκεται στη φροντίδα του παιδιού τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια) της τηλεφώνησε αναφέροντας πως η σύμβαση της με τη σχολική μονάδα δε θα συνεχιστεί, ενώ φέρεται να ανέφερε λόγους περικοπών. Ενημερώθηκε μάλιστα πως στο σχολείο θα υπάρχει συνοδός, που θα είναι όμως υπεύθυνη και για άλλα τρία παιδάκια ταυτόχρονα, που αντιμετωπίζουν διαφορετικής φύσεως ή έντασης ζητήματα.

Άλλαξε σχολείο για να έχει συνοδό αλλά...

Ένα μήνα μετά την έναρξη της χρονιάς στο σχολείο και αφού δεν βρέθηκε η χρυσή τομή για παροχή αποκλειστικού συνοδού και επιστροφή του Κωνσταντίνου στο σχολείο, μετά από πρόταση συνδετικού λειτουργού οι γονείς ζήτησαν μετεγγραφή του παιδιού από το Κολόσσι στον Ύψωνα. Αυτό γιατί στο καινούριο σχολείο ο επτάχρονος θα μοιραζόταν τη συνοδό μόνο με ακόμα ένα παιδί το οποίο χρειαζόταν βοήθεια μόνο στο αποχωρητήριο. Πραγματοποιήθηκε λοιπόν συνέντευξη για την πρόσληψη συνοδού (στις 17 Οκτωβρίου) παρουσία σχολικής εφορίας, διεύθυνσης του σχολείου, του συνδετικού λειτουργού καθώς και των γονέων των δύο παιδιών. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Καθημερινή» η μητέρα του παιδιού, στο πλαίσιο της αξιολόγησης εντοπίστηκε μία σχολική συνοδός που ήταν πλήρως καταρτισμένη όμως λόγω της απογευματινής της εργασίας δε μπορούσε να εργοδοτηθεί. Πέραν αυτής προέκυψαν δύο επιλαχούσες που -σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της μητέρας- δεν ήταν κατάλληλες και δεν πληρούσαν τα κριτήρια με τους γονείς να προχωρούν σε ένσταση. Παράλληλα υπήρξε παρέμβαση της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων αφού μέσω επιστολής -με τη μορφή κατεπείγοντος- (ημερομηνίας 25 Οκτωβρίου) κατέθεσαν ένσταση στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού διευκρινίζοντας πως οι συνοδοί που προέκυψαν από τη λίστα μετά την προκήρυξη της θέσης από την Σχολική Εφορεία Ύψωνα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις εξατομικευμένες ανάγκες του Κωνσταντίνου αφού δεν έχουν καμία απολύτως ειδίκευση και τεχνογνωσία.

Τελεσίγραφο Λοττίδου σε Υπουργείο Παιδείας

Σε αυτεπάγγελτη τοποθέτηση με τη μορφή κατεπείγοντος προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας προέβη και η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κυρία Μαρία Λοττίδου υπενθυμίζοντας τις τοποθετήσεις της ενώ καταληκτικά έδωσε τελεσίγραφο τριών ημερών για να λάβει πληροφόρηση σε σχέση με τις ενέργειες του Υπουργείου και ειδικότερα «με ποιον τρόπο προτίθεται να άρει την συντελούμενη διάκριση εις βάρος του παιδιού λόγω της αναπηρίας του και την στέρηση της ισότιμης πρόσβασης του στην εκπαίδευση» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Η μητέρα του Κωνσταντίνου κυρία Ζωή Ρούσσου ανέφερε πως μετά την ένσταση, τόσο οι γονείς όσο και ο πρόεδρος του ΠΟΑΑ κύριος Ανδρέας Γεωργιάδης είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Ύψωνα κύριο Ηρόδοτο Νεοφύτου ζητώντας του να τοποθετηθεί σαν συνοδός του παιδιού μία συνοδός -από τις 36 της λίστας- που ήταν καταρτισμένη αλλά δεν είχε παρευρεθεί στη συνέντευξη όμως ο κύριος Νεοφύτου επέμεινε πως θα προχωρήσει με την επιλαχούσα εκτός και αν ειδοποιηθεί από το Υπουργείο.

Πρόεδρος Σχολικών Εφοριών - Πρώτα άνθρωποι, οι κανονισμοί έρχονται μετά...

Ο πρόεδρος των Σχολικών Εφοριών κύριος Ντίνος Έλληνας μίλησε στην «Κ» αναφερόμενος στο περιστατικό και δήλωσε πως οι σχολικές εφορίες θα πρέπει να παίζουν το ρόλο τους σωστά. Ανέφερε πως ο κάθε γονιός παιδιού με αναπηρία έχει τον δικό του Γολγοθά και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθάμε. «Δεν μπορεί να υπάρχει συνοδός με ειδικότητα που να εξυπηρετεί και ν’αντιπροσωπεύει την αναπηρία του παιδιού και να προσλαμβάνεται μια γεωπόνος» είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να δίνεται βήμα στον γονιό κατά την επιλογή και αναλόγως να έχει και την ευθύνη αυτής» τόνισε στη συνέχεια λέγοντας πως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η άποψη των γονέων και πρωτίστως η συμπεριφορά των εμπλεκομένων να είναι ανθρώπινη. «Οι κανονισμοί και τα υπόλοιπα έρχονται μετά» πρόσθεσε. Αναφερόμενος στην συνοδό που ζήτησαν οι γονείς και την συνεχή άρνηση του προέδρου της Σχολικής Εφορίας Ύψωνα που επέμενε στην τήρηση των κανονισμών και διαδικασιών με την πρόσληψη επιλαχούσας υπογράμμισε πως μπορεί η συνοδός να μην εμφανίστηκε στην συνέντευξη όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ευχής έργον που υπάρχει σχολική συνοδός με αυτά τα προσόντα και θα έπρεπε να αξιοποιηθεί. «Από τη στιγμή που η πρώτη συνοδός δεν δέχθηκε το διορισμό θα μπορούσε σύμφωνα και με την επιθυμία των γονιών να επαναπροκηρυχθεί η θέση. Η σκέψη μας θα έπρεπε να είναι πως θα εξυπηρετηθεί το μωρό» είπε ο κύριος Έλληνας καταλήγοντας πως κατά την άποψη του θα έπρεπε να ξαναπροκηρυχθεί η θέση, να γίνει κανονικά η διαδικασία και νομότυπα και κατ’επιθυμία των γονέων.

Τα ρίχνει σε νομοθεσίες και διαδικασίες - Τι απαντά ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Ύψωνα

Τη δική του θέση αναφορικά με όσα του καταλογίζονται έδωσε και ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Ύψωνα κύριος Ηρόδοτος Νεοφύτου. Ερωτηθείς για το όλο περιστατικό και μιλώντας στην «Καθημερινή» επιβεβαίωσε πως μετά την ανάθεση του Κωνσταντίνου σε σχολική συνοδό που θα είχε την ευθύνη συνολικά τεσσάρων παιδιών, οι γονείς προχώρησαν στην μετεγγραφή του από το Κολόσσι στον Ύψωνα. Ακολουθώντας την ενδεδειγμένη διαδικασία προκηρύχθηκε θέση την οποία ήρθαν να διεκδικήσουν 36 άτομα. Όπως ανέφερε η συνοδός που επιλέχθηκε και ήταν αρεστή από όλους δεν αποδέχθηκε τη θέση με τη νομοθεσία να προνοεί ότι πρέπει να προσληφθεί η πρώτη επιλαχούσα. Οι γονείς δεν αποδέχονταν τον διορισμό της επιλαχούσας ζητώντας άλλη συνοδό από τη λίστα που δεν παρευρέθηκε στην συνέντευξη. «Τους είπα συγγνώμη αλλά δε μπορώ να κάνω αυτό το πράμα» τόνισε, λέγοντας μεταξύ άλλων «αυτή η κυρία δεν καταλαβαίνει από κανονισμούς και νομοθεσίες» αναφερόμενος στη μητέρα. Για τον καταρτισμό της επιλαχούσας ο κύριος Νεοφύτου δήλωσε πως κατέχει πτυχίο γεωπόνου όμως έχει εμπειρία σαν αντικαταστάτρια ενώ είναι μητέρα μωρού με αυτισμό. «Το θέμα δεν είναι τα πτυχία και οι περγαμηνές. Περγαμηνές έχουν όλοι. Εγώ είμαι εκπαιδευτικός και γνωρίζω, το παιδί χρειάζεται ακόμη μία μαμά στο σχολείο» υπογράμμισε αναφερόμενος στην συναισθηματική πτυχή της φροντίδας καταλήγοντας πως η μητέρα θεωρεί πως αν υπάρχει συνοδός με πιο πολλά πτυχία θα φροντίζει καλύτερα το παιδί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση