ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Προσώπων από το Πανεπιστήμιο Frederick

Η ταινία της Γιάννας Αμερικάνου, παραγωγής 2009, παρουσιάζει την ιστορία μιας κοπέλας που έπεσε θύμα εμπορίας προσώπων

Δελτίο Τύπου

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Εμπορίας Προσώπων όπως ορίστηκε η 18η Οκτωβρίου, το Πανεπιστήμιο Frederick πραγματοποίησε εκδήλωση κατά την οποία προβλήθηκε η μικρού μήκους ταινία “Lullaby”, της Γιάννας Αμερικάνου. Φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου κατέκλυσαν το μεγάλο αμφιθέατρο όπου παρακολούθησαν την προβολή. Ακολούθησε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν η κα Αμερικάνου, σκηνοθέτιδα και μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού στο Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου, η κα Ελένη Μιχαήλ, Υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας Κύπρου, και η κα Ανδρούλλα Χριστοφίδου – Henriques, Επίτιμη Πρόεδρος της οργάνωσης Cyprus STOP Trafficking!, μια γυναίκα της οποίας το όνομα είναι ταυτισμένο με την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων στην Κύπρο.

Η ταινία της Γιάννας Αμερικάνου, παραγωγής 2009, παρουσιάζει την ιστορία μιας κοπέλας που έπεσε θύμα εμπορίας προσώπων και συνοψίζει σε 15 λεπτά την πραγματικότητα της σεξουαλικής εμπορικής εκμετάλλευσης γυναικών στην Κύπρο εκείνης της περιόδου. Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό της η κα Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, «τότε η εμπορία προσώπων ήταν πιο ορατή, ωστόσο σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα και ύπουλα. Με το πάτημα ενός κουμπιού έχεις στη διάθεσή σου μέσω εξιδεικευμένων αλλά και καθημερινών ιστοσελίδων ολόκληρα ‘μενού’ με γυναίκες που πουλούν το σώμα τους και τιμοκαταλόγους με τις τιμές τους στη διάθεσή σου, επτά μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο. Δεκάδες νέες γυναίκες εμφανίζονται κάθε μέρα σε αυτές τις ιστοσελίδες. Είναι θύματα εμπορίας προσώπων; Κάποιοι μπορεί να πουν ότι είναι γυναίκες που οι ίδιες έκαναν αυτή την επιλογή. Κανένας δεν τις ανάγκασε. Όμως το θέμα της επιλογής είναι αρκετά θολό και περίπλοκο. Ελπίζω μέσα από τη συζήτησή μας να μπορέσουμε να καταλάβουμε λίγο περισσότερο πως λειτουργεί ο μηχανισμός της εμπορίας ανθρώπων. Να καταλάβουμε λίγο περισσότερο τις συνθήκες που βοηθούν την εμπορία ανθρώπων να μεγαλώνει και να ανθίζει.»

Κατά την παρέμβασή της, η κα Ελένη Μιχαήλ αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση της εμπορίας ανθρώπων στην Κύπρο και επισήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν καθώς η εκμετάλλευση προσώπων έχει μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο και συχνά αφορά μικρά κορίτσια και αγόρια.

Η κα Χριστοφίδου – Henriques, ιδρύτρια του Cyprus STOP Trafficking!, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της οργάνωσης και καθήλωσε το κοινό με τις περιγραφές τραγικών υποθέσεων κοριτσιών – θυμάτων στην Κύπρο.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση της κας Φρειδερίκου: «Ερχόμενη από τον χώρο της εκπαίδευσης, για εμένα πάντα αυτό που έχει σημασία είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη. Στόχος της σημερινής εκδήλωσης είναι να δούμε το θέμα της εμπορίας από αυτή την οπτική γωνία. Να δούμε ο καθένας και η καθεμιά τον δικό του/της ρόλο στην αντιμετώπισή του.»

Η εκδήλωση θα επαναληφθεί στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Frederick στη Λεμεσό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X