ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διευθετήσεις μέχρι την υστάτη για την μεγάλη επιστροφή

Άρχισαν τα όργανα από την ΠΟΕΔ, ενώ ήδη παρατηρείται μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που θα απέχουν από την διαδικασία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται τις τελευταίες μέρες το υπουργείο Παιδείας για την επιστροφή των μαθητών των υπόλοιπων τάξεων στα σχολεία. Έχει κοινοποιηθεί την Δευτέρα το πρωτόκολλο υγιεινής για τα δημοτικά, ενώ προβλέπονται διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά το ωράριο των σχολείων. Πάντως, η ΠΟΕΔ δεν παρέλειψε να καταγγείλει το υπουργείο Παιδείας για ανεπάρκειες και ελλείψεις λίγο πριν από την επιστροφή στα θρανία.

Το πρωτόκολλο υγιεινής παρουσιάστηκε την Δευτέρα σε σεμινάριο, μέσω τηλεδιάσκεψης από ειδικούς του Υπουργείου Υγείας στους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων που πρόκειται να υποδεχθούν τα παιδιά στο τέλος της εβδομάδας, σχετικά με το υγειονομικό πρωτόκολλο το οποίο θα ισχύσει. Συγκεκριμένα, προχθές επιμορφώθηκαν 180 διευθυντές Δημοτικών Σχολείων ενώ την Τρίτη είχε γίνει η επιμόρφωση των υπόλοιπων.

Το πρωτόκολλο των δημοτικών

Από σήμερα, το ίδιο πρόγραμμα ενημέρωσης/επιμόρφωσης για το υγειονομικό πρωτόκολλο θα γίνει και για τους οργανωμένους γονείς σε επίπεδο ομοσπονδιών γονέων. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που έχει στην κατοχή της η «Κ» αποκλειστικά για τα δημοτικά σχολεία, η χρήση μάσκας και γαντιών είναι προαιρετική, ωστόσο ο κάθε μαθητής θα πρέπει να έχει απολυμαίνει τα χέρια του με αντισηπτικό όταν εισέρχεται και όταν εξέρχεται από την τάξη. Η είσοδος των γονιών ή άλλων προσώπων θα απαγορεύεται αυστηρά εκτός σε εξαιρετικές περιπτώσεις με την έγκριση της διεύθυνσης του σχολείου και νοουμένου ότι το πρόσωπο που θα εισέλθει στον σχολικό χώρο θα τηρεί τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν.

Η είσοδος και η έξοδος

Οι μαθητές δεν θα ξεπερνούν τους 12 σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας ή τους 13, εκεί που παρουσιάζονται τάξεις με 25 μαθητές. Η διδασκαλία θα γίνεται σε αίθουσα που έχει καθοριστεί ή σε ανοικτό χώρο νοουμένου ότι πληροί τα μέτρα ασφάλειας. Κάθε μαθητής θα έχει το δικό του θρανίο, καρέκλα που θα χρησιμοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων . Θα υπάρχει απόσταση ενός μέτρου από το κάθε θρανίο, ενώ ο εκπαιδευτικός θα έχει απόσταση δύο μέτρων από τα μπροστινά θρανία. Αν ο εκπαιδευτικός χρειαστεί να πλησιάσει έναν μαθητή θα πρέπει να λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας (χρήση μάσκας και γαντιών). Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο εκπαιδευτικός θα ενημερώνει τακτικά τους μαθητές για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα ασφάλειας πριν από την έξοδο από τον χώρο διδασκαλίας. Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να παρακολουθεί διακριτικά κατά πόσο ένας μαθητής παρουσιάζει συμπτώματα.

Τα διαλείμματα

Η κάθε σχολική μονάδα θα αναπροσαρμόζει το ωρολόγιο πρόγραμμα ώστε να υπάρχουν διαφορετικές ζώνες διαλειμμάτων. Θα γίνεται και διαχωρισμός των εξωτερικών χώρων και της σχολικής αυλής ούτως ώστε κάθε ομάδα να έχει τον δικό της χώρο. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος θα υπάρχουν συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί που θα ελέγχουν για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά γι΄αυτό τον λόγο οι μαθητές θα πρέπει να φέρνουν νερό και φαγητό από το σπίτι, ενώ θα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν οι μαθητές την βρύση για να πίνουν νερό με το στόμα. Σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας θα υπάρχει αλκοολούχο διάλυμα, όπως και σε κοινόχρηστους χώρους.

Αερισμός χώρων

Οι αίθουσες διδασκαλίες θα καθαρίζονται καθημερινά. Συγκεκριμένα θα γίνεται καθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (θρανία, βρύσες, πόμολα, κουπαστές σκάλων, δάπεδα κλπ). Σε περίπτωση πάντως που μαθητής παρουσιάσει συμπτώματα, τότε θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι υποχρεωτικά, ενώ οι γονείς του ενημερώνουν την διεύθυνση του σχολείου. Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την θερμομέτρηση των παιδιών καθημερινά αλλά και για τον έλεγχο τυχόν συμπτωμάτων. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της παρουσίας του μαθητή στη σχολική μονάδα, η διεύθυνση του κάθε σχολείου θα πρέπει να έχει ήδη δημιουργήσει ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων η οποία θα αναλαμβάνει τέτοια θέματα. Μαθητές, εκπαιδευτικό ή άλλο προσωπικό δεν θα παρουσιάζονται στο σχολείο αν έχουν συμπτώματα της νόσου, αν κάποιος με τον οποίο διαμένουν στο ίδιο σπίτι παρουσιάσει συμπτώματα ή αν οι ίδιοι έχουν έρθει σε επαφή τις τελευταίες 14 μέρες με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα το σχολείο. Αν υπάρξει οποιοδήποτε κρούσμα στο σχολείο, τότε θα τοποθετηθεί μάσκα στο ύποπτο κρούσμα, θα τεθεί σε απομόνωση σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο μέχρι και την παραλαβή του από τον κηδεμόνα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πρέπει να ενημερώνονται οι υπόλοιποι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, ωστόσο σύμφωνα με το πρωτόκολλο οι υπόλοιποι μαθητές θα μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τη φοίτησή τους. Σε περίπτωση που μαθητής ή εκπαιδευτικός βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό τότε θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες ιχνηλάτησης για εντοπισμό των στενών επαφών. Ο μαθητής θα μπορεί να παρακολουθεί εξ αποστάσεως ενώ ο εκπαιδευτικός θα αντικατασταθεί αμέσως.

Ελλείψεις βλέπει η ΠΟΕΔ

Ήδη η ΠΟΕΔ καταγγέλλει πάντως το υπουργείο Παιδείας για ελλείψεις λίγα εικοσιτετράωρα πριν την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης την Τρίτη, χαρακτήρισε ως απαράδεκτη τη μη αποστολή και ανάρτηση από το ΥΠΠΑΝ του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου που θα εφαρμοστεί». Σημείωσε πως το Πρωτόκολλο θα αποτελούσε, μάλιστα, αντικείμενο επεξήγησης, ανάλυσης και συζήτησης στις τηλεδιασκέψεις των διευθυντικών στελεχών με μέλη της Επιστημονικής-Επιδημιολογικής Ομάδας, πράγμα που εκ των πραγμάτων δεν έγινε.

«Απαράδεκτη και επικίνδυνη είναι η στάση του ΥΠΠΑΝ σε σχέση με την ασφάλεια και υγεία των παιδιών, αφού αρνείται πεισματικά να απαντήσει στα ερωτήματα που εδώ και μέρες έχουν τεθεί και αφορούν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων. Τίθεται έτσι σοβαρό θέμα με την επαρκή και αποτελεσματική στελέχωση των δημοτικών σχολείων. Μεταξύ πολλών άλλων ασαφειών, ξεχωρίζει το μεγάλο κενό και η έλλειψη οδηγιών μέχρι και σήμερα, που θέτουν εν αμφιβόλω την επαναλειτουργία των Ειδικών Μονάδων. Των Μονάδων που στηρίζουν παιδιά με αναπηρίες. Καμία αναφορά σε σχέση με την επαναλειτουργία τους», προσθέτει.

Η Οργάνωση αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ με αγωνία και έντονο προβληματισμό παρακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας «να παρουσιάζει ωραιοποιημένα όλα όσα απαιτούνται για την επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων παιδιών στα σχολεία την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020, αγνοώντας τη σοβαρότητα κρίσιμων θεμάτων».

Τόσο στις εκπαιδευτικές οργανώσεις όσο και στο υπουργείο Παιδείας, προβληματίζει το ζήτημα των εκπαιδευτικών που είτε για λόγους δικής τους υγείας, είτε γιατί έχουν ευπαθή άτομα στην οικογένεια, δεν πρόκειται να προσέλθουν στα σχολεία. Αν και υπάρχει ανησυχία μεταξύ εκπαιδευτικών κύκλων για το πώς θα καλυφθεί το κενό, ήδη το υπουργείο Παιδείας, έχει αναρτήσει μικρό αριθμό αντικαταστάσεων για τις επόμενες μέρες και το σύστημα αναμένεται να ανανεώνεται συνεχώς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο κάθε υποψήφιος εκπαιδευτικός για αντικατάσταση οφείλει να παρουσιάζεται την επόμενη μέρα στο σχολείο.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση