Kathimerini.gr
Τον δρόμο για την ελευθερία πήραν χθες οι δύο Βρετανοί ιρανικής καταγωγής, που επί χρόνια παρέμεναν στις φυλακές της Τεχεράνης. Η Ναζανίν Ζαγαρί Ράτκλιφ και ο Ανουσέχ Ασουρί αναμενόταν να προσγειωθούν στο Λονδίνο, έπειτα από ένα μακρύ αεροπορικό ταξίδι μέσω Ομάν, αργά το βράδυ, σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού.
Η Ζαγαρί Ράτκλιφ, η οποία έχει βρετανική και ιρανική υπηκοότητα, συνελήφθη από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης το 2016, ενώ βρισκόταν στη χώρα με την 22 μηνών κόρη της για να τη γνωρίσει στην οικογένειά της. Καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση με κατηγορίες που δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ. Αρχικά η 37χρονη, που είχε εργαστεί για το BBC και το Thomson Reuters Foundation, κατηγορήθηκε ότι είχε εκπονήσει σχέδιο ανατροπής του καθεστώτος. Οι επανειλημμένες προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης για αποφυλάκισή της αποτύγχαναν και η γυναίκα είχε κάνει πολλές φορές απεργία πείνας, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Ανουσέχ Ασουρί, που επίσης αποφυλακίστηκε χθες από τις ιρανικές φυλακές, είχε καταδικαστεί το 2017 ως κατάσκοπος.
Είχε συλληφθεί από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης το 2016 και καταδικάστηκε με κατηγορίες που δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ
Ο σύζυγος της Ζαγαρί, Ρίτσαρντ Ράτκλιφ, σε συνέντευξή του ευχαρίστησε τον βρετανικό λαό για την υποστήριξη και την αγάπη που έλαβε όλα αυτά τα χρόνια, τονίζοντας ότι η γυναίκα του είναι χαρούμενη και ότι θα ξεκινήσουν μαζί τη νέα τους ζωή.
Τον ίδιο ενθουσιασμό για την αποφυλάκιση των δύο εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. H υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία κατέβαλε στην Τεχεράνη ένα χρέος 476 εκατ. ευρώ, το οποίο εκκρεμούσε για περισσότερα από 40 χρόνια, υπό τον όρο τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν μόνο για αγορά ανθρωπιστικής βοήθειας.
Από τις φυλακές αφέθηκε ελεύθερος και ο Μοράτ Νταμπάζ (επίσης με διπλή υπηκοότητα) ο οποίος, ωστόσο, επί του παρόντος παραμένει στο Ιράν.