Από REUTERS, CNN
ΓΕΝΕΥΗ. Επειτα από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων, επετεύχθη στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου μια πρώτη συμφωνία για τη μερική άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Οι οργανώσεις που πιέζουν για την ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια, διαγνωστικούς ελέγχους και θεραπείες έκαναν λόγο για «απαράδεκτα ημίμετρα», ενώ ακόμη και αυτός ο συμβιβασμός μπορεί να τορπιλιστεί αν διαφωνήσει έστω και ένα από τα 164 κράτη-μέλη του ΠΟΕ.
Η συμφωνία επετεύχθη ανάμεσα στους εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Ε.Ε., της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής και προβλέπει ότι οι χώρες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε παραγωγή εμβολίων κατά του Sars-Cov2 δεν χρειάζονται άδεια από τους κατόχους της πατέντας, ενώ η παραγωγή μπορεί να κατευθύνεται και σε εξαγωγές. Οι όροι της συμφωνίας είναι έτσι διατυπωμένοι, ώστε να επιτρέπεται η παραγωγή από την Ινδία, αλλά όχι από την Κίνα.
Οι όροι της συμφωνίας είναι έτσι διατυπωμένοι, ώστε να επιτρέπεται η παραγωγή από την Ινδία, αλλά όχι από την Κίνα.
«Είναι μια συμφωνία πολύ περιορισμένης εφαρμογής», είπε ο επικεφαλής του αμερικανικού ινστιτούτου ΚΕΙ, Τζέιμς Λαβ. «Συνολικά, θα γίνει δεκτή με χαρά από τα μέλη του συνδέσμου φαρμακευτικών εταιρειών, αν μέσω αυτής τελειώσει η συζήτηση στον ΠΟΕ για την πνευματική ιδιοκτησία εν καιρώ πανδημίας». «Σε καιρό κρίσης, τα ημίμετρα είναι απαράδεκτα», σχολίασε η συμμαχία PVA που περιλαμβάνει 90 οργανώσεις με αίτημα την ισότιμη πρόσβαση.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Παραγωγών Φαρμάκων (IFPMA) υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή μπορεί να υπονομεύσει τις δυνατότητες των εταιρειών να απαντήσουν αποτελεσματικά σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις. «Στέλνουμε το λάθος σημάδι», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της IFPMA, Τόμας Κουένι.
Εν τω μεταξύ, η νέα έξαρση των λοιμώξεων στην Κίνα έχει οδηγήσει στα σκληρότερα μέτρα από την αρχή της πανδημίας, με αυστηρά lockdown για 37 εκατομμύρια ανθρώπους. Παρότι είχαν αρχίσει να εκφράζονται κάποιες διαφορετικές θέσεις, η Κίνα επιμένει στην αρχή «μηδέν COVID», επιχειρώντας την πλήρη εξάλειψη του ιού όπου εμφανίζεται. Στην επαρχία Τζιλίν, τη μεγαλύτερη εστία του νέου κύματος, το σύνολο του πληθυσμού έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής σε εννέα διαγνωστικούς ελέγχους. Παράλληλα, οι Αρχές στην Κίνα προσπαθούν να ελευθερώσουν νοσοκομειακές κλίνες προκειμένου να αποφύγουν να κατακλυστούν από ασθενείς λόγω της εξάπλωσης των κρουσμάτων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι θάνατοι παιδιών από κορωνοϊό έφθασαν τους 21 την ημέρα, την περίοδο 28 Φεβρουαρίου – 14 Μαρτίου, από 4 την ημέρα στις αρχές Φεβρουαρίου.