ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τζορζτ Φλόιντ: Τι άλλαξε δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του

Παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων αξιωματούχων, η κοινωνική και οικονομική ανισότητα συνεχίζει να μαστίζει την Μινεάπολη

Kathimerini.gr

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, τον Μάιο του 2020. Περίπου ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2021, το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν σε 22 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση. Την ίδια ώρα το βίντεο του θανάτου του 46χρονου Φλόιντ, πεσμένου μπρούμυτα στο έδαφος και δεμένου με χειροπέδες, να φωνάζει ότι «δεν μπορεί να αναπνεύσει» καθώς ο λευκός αστυνομικός είχε γονατίσει στον λαιμό του, εξακολουθούσε να κάνει το γύρο του κόσμου. Οι εικόνες προκάλεσαν σοκ και πυροδότησαν ένα πρωτοφανές κίνημα κατά της αστυνομικής βίας απ’ άκρη σ’ άκρη των ΗΠΑ.

Τζορζτ Φλόιντ: Τι άλλαξε δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του-1Ντέρεκ Σόβιν / Court TV via AP

Η δολοφονία του Φλόιντ δεν ήταν τίποτε άλλο από την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Αφροαμερικανούς που έβλεπαν μέρα με την μέρα να στοχοποιούνται ολοένα και περισσότερο από την αστυνομία, ενώ το βιoτικό τους επίπεδο παρέμενε χαμηλά σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Οι αξιωματούχοι της Πολιτείας μετά τα τραγικά γεγονότα -σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα- υποσχέθηκαν μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες. «Καταλάβαμε τη δεύτερη θέση σε μια έρευνα των 50 πολιτειών, σχετικά με την σε ευτυχία, πίσω από τη Χαβάη. Αλλά αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά θα διαπιστώσετε ότι αυτό το στατιστικό στοιχείο ισχύει μόνο αν είσαι λευκός» παραδεχόταν το 2020 ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Τιμ Γουόλζ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Αφροαμερικανοί της Μινεάπολης -και επιβεβαιώνουν τα νεότερα στοιχεία- λίγα βήματα προόδου έγιναν έκτοτε. Πρόσφατη κρατική έρευνα διαπίστωσε ότι το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολης συνεχίζει να εμπλέκεται σε φαινόμενα ρατσιστικής βίας. Από τον θάνατο του Φλόιντ, άλλοι δύο μαύροι σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

Μεταξύ αυτών και ο θανάσιμος τραυματισμός από σφαίρες αστυνομικού του νεαρού μαύρου Αμίρ Λοκ κατά τη διάρκεια εφόδου ομάδας των ειδικών δυνάμεων στο διαμέρισμά του. Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως οι άνδρες της εκτελούσαν ένταλμα ερεύνης «no-knock», το οποίο επιτρέπει στις δυνάμεις επιβολής της τάξης να παραβιάζουν πόρτες ιδιωτικών χώρων χωρίς προηγουμένως να προειδοποιούν ή να ανακοινώνουν την παρουσία τους. Το ένταλμα είχε εκδοθεί στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση στη γειτονική πόλη Σεντ Πολ, στην οποία ωστόσο δεν ήταν αναμεμιγμένος ο Αμίρ Λοκ. Η αστυνομία της Μινεάπολης παραδέχτηκε πως δεν ήταν ξεκάθαρο το πώς συνδεόταν με την έρευνα, πυροδοτώντας νέο κύκλο διαδηλώσεων.

Τζορζτ Φλόιντ: Τι άλλαξε δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του-2AP Photo/Christian Monterrosa
 

Στο περιθώριο και με χαμηλό εισόδημα οι μαύροι πολίτες

Η οικονομία της Μινεάπολης ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς από το σοκ της πανδημίας παρουσιάζοντας πλεόνασμα μαμούθ 9,2 δισ. δολαρίων, χωρίς ακόμη να έχει αποφασιστεί ο τρόπος που θα αξιοποιηθούν. Επίσης, η Πολιτεία σημείωσε τον Απρίλιο ιστορικό χαμηλό ανεργίας, μόλις 2,2%, με τους τοπικούς αξιωματούχους να προβαίνουν σε πανηγυρικές δηλώσεις. Όμως, το ποσοστό ανεργίας των μαύρων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ήταν υπερδιπλάσιο έναντι των λευκών πολιτών και διαμορφώθηκε συγκεκριμένα στο 6,7% έναντι 2,8%. 

Τζορζτ Φλόιντ: Τι άλλαξε δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του-3AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 οι οικογένειες των μαύρων είχαν ένα μέσο εισόδημα κοντά στις 28.000 δολάρια έναντι 79.000 δολαρίων που δήλωναν οι λευκές οικογένειες. Επιπρόσθετα, το 70% των λευκών οικογενειών διαμένει σε ιδιόκτητο σπίτι, ενώ για τους μαύρους πολίτες το ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο. 

Έρευνες διαπίστωσαν εξίσου μεγάλες διαφορές στους τομείς εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά αποφοίτησης ήταν διπλάσια για τους λευκούς μαθητές σε σύγκριση με τους μαύρους, ενώ οι μαύρες μητέρες «ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης» που ζουν στην περιοχή, έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη από τις λευκές μητέρες.

«Δεν νομίζω ότι άλλαξαν πολλά από τα δεινά των Αφροαμερικανών τα τελευταία δύο χρόνια» δηλώνει η Άντρια Τζένκινς πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, που έγραψε ιστορία το 2017 καθώς έγινε η πρώτη τρανς γυναίκα που ανέλαβε δημόσιο αξίωμα στις ΗΠΑ. «Υπήρξαν πολλά ιδρύματα και πολλές εταιρείες που προχώρησαν σε διακηρύξεις και δηλώσεις για την αντιμετώπιση του ρατσισμού. Αλλά ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει πραγματικά», επισημαίνει με απογοήτευση, υπογραμμίζοντας τον πολύ αργό ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Μια ανεξάρτητη ομάδα συμβούλων προτρέπει τους φορείς της Πολιτείας να πριμοδοτήσουν την αγορά πρώτης κατοικίας για τους μαύρους πολίτες και να επενδύσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι πρωτοβουλίες αυτές χρειάζονται χρόνο αλλά και πολιτική βούληση με τους Αφροαμερικανούς να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους.

Διάταγμα Μπάιντεν για την αστυνομική βία

Βούληση όμως για αλλαγή των κανόνων λειτουργίας των σωμάτων ασφαλείας φαίνεται ότι είναι έτοιμος να επιδείξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που αναμένεται ανήμερα της δολοφονίας του Φλόιντ να υπογράψει προεδρικό διάταγμα, προωθώντας αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σωμάτων ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, το διάταγμα θα προβλέπει αλλαγή στους κανόνες για τη χρήση βίας και τη δημιουργία ενός εθνικού μητρώου για την καταγραφή των αξιωματικών που έχουν απολυθεί για ανάρμοστη συμπεριφορά. Τέλος, θα ενθαρρύνει τις τοπικές και κρατικές αρχές επιβολής του νόμου να πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα εκπαίδευσης. 

Πληροφορίες από Washingtonpost, New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση