ΠΗΓΗ: Reuters
Την ώρα που απειλεί να εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο αυτονομίας των Κούρδων στην άλλη πλευρά των συνόρων με την Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν προσβλέπει στη βοήθεια του Αμπντουλάχ Οτσαλάν για να λύσει το εσωτερικό κουρδικό πρόβλημα της χώρας του.
Ρεπορτάζ του τουρκικού ενημερωτικού ιστοτόπου Duvar αναφέρει ότι ο ιστορικός ηγέτης του κουρδικού αποσχιστικού κόμματος ΡΚΚ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 25 χρόνια, είναι πιθανό να απευθύνει έκκληση για τον αφοπλισμό της οργάνωσής του και τον αναπροσανατολισμό της στην πολιτική επίλυση του Κουρδικού. Μια τέτοια εξέλιξη –η οποία προφανώς θα συνοδεύεται με την, έστω υπό όρους, αποφυλάκιση του Οτσαλάν και άλλων Κούρδων ηγετών– θα ενίσχυε και την πίεση στους Κούρδους της Συρίας για περιορισμό των αλυτρωτικών τους βλέψεων.
Το ρεπορτάζ της Duvar στηρίζεται σε πληροφορίες για τις πρόσφατες συναντήσεις αντιπροσωπείας του νόμιμου φιλοκουρδικού κόμματος για την Ισότητα και τη Δημοκρατία των Λαών (DEM) με εκπροσώπους των άλλων πολιτικών κομμάτων. Προηγουμένως η αντιπροσωπεία του DEM είχε επισκεφθεί, με άδεια της κυβέρνησης, τον Οτσαλάν στη νήσο Ιμραλί της Θάλασσας του Μαρμαρά, όπου κρατείται. Κατά τις συναντήσεις της με εκπροσώπους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), η αντιπροσωπεία του DEM βεβαίωσε την «αποφασιστική τοποθέτηση του Οτσαλάν γύρω από την ανάγκη να σιγήσουν τα όπλα και να δημιουργηθεί ένα πολιτικό, δημοκρατικό πλαίσιο».
Το έναυσμα για την επιχειρούμενη προσέγγιση δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από το πιο απροσδόκητο πρόσωπο: τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του ακροδεξιού Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), που έχει πίσω του δεκαετίες αιματηρής καταστολής των Κούρδων. Κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο Μπαχτσελί πρότεινε να αποφυλακιστεί προσωρινά ο Οτσαλάν για να πάει στο κοινοβούλιο και να απευθύνει, από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του DEM, έκκληση για κατάθεση των όπλων από το ΡΚΚ. Η πρωτοβουλία του Μπαχτσελί υιοθετήθηκε, όπως αναμενόταν, από τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αντιμετώπισε την έντονη αντίθεση κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως του εθνικιστικού iYi και έως έναν βαθμό του CHP. Το τελευταίο διάστημα, όμως, οι Κεμαλικοί φαίνεται να υιοθετούν πιο διαλλακτικές θέσεις.
Στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του DEM, οι εκπρόσωποι του CHP δεν απέρριψαν εντελώς την προσέγγιση με τον Οτσαλάν, αλλά ζήτησαν να μη γίνουν κινήσεις που θα ερεθίσουν τις οικογένειες των θυμάτων του ΡΚΚ. Επίσης πρότειναν να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή Κοινωνικής Συμφιλίωσης, η οποία θα επεξεργαστεί προτάσεις προς ψήφιση από το κοινοβούλιο. Επιπλέον, έθεσαν ερωτήματα για το κατά πόσον όλες οι δυνάμεις του ΡΚΚ θα υπακούσουν σε ενδεχόμενη έκκληση του Οτσαλάν για αφοπλισμό και διατύπωσαν την ανησυχία ότι ο Ερντογάν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία ειρήνευσης για να εξασφαλίσει την εκ νέου (και παρά τους συνταγματικούς περιορισμούς) εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας.
Σχετικά με το μέλλον του Οτσαλάν, τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να μετατρέψει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ανοιχτά παραμένουν και τα ερωτήματα για την αποφυλάκιση άλλων Κούρδων ηγετών, που μάλιστα δεν έχουν συμμετάσχει σε ένοπλες ενέργειες, όπως του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, τον οποίο θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες η αντιπροσωπεία του DEM.