ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το χρονικό της κρίσης, η υποχώρηση Νετανιάχου και η επόμενη μέρα

Προσπάθεια εκτόνωσης της πολιτικής κρίσης στο Ισραήλ για τη δικαστική μεταρρύθμιση, υπό την πίεση χιλιάδων διαδηλωτών

Kathimerini.gr

Ολο και βαθύτερα στην πολιτική κρίση βυθίζεται το Ισραήλ καθώς οι μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου συνεχίζονται για 13η εβδομάδα.

Το βράδυ της Κυριακής, χιλιάδες Ισραηλινοί (600.000 – 700.000 σύμφωνα με το ιδιωτικό κανάλι 12) διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ και σε 150 ακόμη μέρη ενάντια στην αποπομπή του υπουργού Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος είχε καλέσει μία ημέρα νωρίτερα την κυβέρνηση να βάλει «στον πάγο» το νομοσχέδιο για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης.

Χθες, αργά το απόγευμα, και υπό την πίεση των διαδηλώσεων που συνεχίστηκαν με μικρότερη ένταση έξω από το Κοινοβούλιο, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε πως θα μεταφέρει τελικά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο στην επόμενη συνεδρίαση της Κνέσετ, που θα γίνει τον επόμενο μήνα. «Δεν είμαι έτοιμος να διαιρέσω το έθνος. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βρω λύση», δήλωσε ο Νετανιάχου σε μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό μήνυμα, ενώ αναφέρθηκε σε «εξτρεμιστικά στοιχεία» που προσπαθούν να φέρουν αστάθεια στη χώρα.

«Ο λόγος για τον οποίο αναβάλλω την ψηφοφορία είναι ώστε να συζητηθεί περισσότερο το νομοσχέδιο και να φτάσουμε σε μια ευρεία συμφωνία», πρόσθεσε.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο δίνεται σε υπουργούς το δικαίωμα να διορίζουν δικαστές και επιτρέπει στο Κοινοβούλιο να αναιρεί αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου με πλειοψηφία. Υπενθυμίζεται πως ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες για διαφθορά και αναμένεται να δικαστεί, ενώ οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησής του συνεχίζονται από τις 7 Ιανουαρίου.

Οι διαδηλώσεις της Κυριακής ήταν από τις μαζικότερες που έχουν σημειωθεί και ξέσπασαν λίγο αφότου εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε πως ο υπουργός Αμυνας παύεται από τα καθήκοντά του διότι είναι «επικίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας». Οι διαδηλωτές μπλόκαραν κεντρικές οδικές αρτηρίες, ενώ πλήθος μαζεύτηκε έξω από το σπίτι του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, με την αστυνομία να κάνει χρήση αντλιών νερού για να τους απομακρύνει. Λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικοί σταθμοί ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Ωστόσο, λίγο μετά τη χθεσινή ομιλία του Νετανιάχου, το συνδικάτο, το οποίο εκπροσωπεί πάνω από 700.000 εργαζομένους, ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη γενική απεργία που είχε προκηρύξει. Αν και αυτό μπορεί να δείχνει πως ο Νετανιάχου πέτυχε τον σκοπό του, πολλοί από τους διαδηλωτές απαιτούν την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Παραιτήσεις

Ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των συμπατριωτών του, ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη, Ασάφ Ζαμίρ, ανακοίνωσε την παραίτησή του επισημαίνοντας πως δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που δεν σέβεται τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ενώ σε συμβολικές παραιτήσεις προχώρησαν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι σε πολλές κοινότητες του Ισραήλ.

A.P. Photo / Maya Alleruzzo.

Υπό το βάρος αυτών των πιέσεων, άτομα από το περιβάλλον του πρωθυπουργού είχαν αρχίσει από χθες να διαρρέουν πως υπάρχουν σκέψεις η ψήφιση να αναβληθεί. Ωστόσο, πολλοί πρόεδροι κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού είχαν δημοσιοποιήσει πως εάν γίνει κάτι τέτοιο θα παραιτηθούν. Τελικά, ο ηγέτης της «Εβραϊκής Δύναμης» και υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, δήλωσε χθες το απόγευμα πως αποφάσισε να άρει το βέτο του, υπό την προϋπόθεση να συζητηθεί ξανά το νομοσχέδιο στην επόμενη συνεδρίαση της Κνέσετ στις 30 Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση