ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Titan: Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό του υποβρυχίου – Εξαντλείται η επάρκεια οξυγόνου

Αμερικανικά και καναδικά πλοία και αεροσκάφη σαρώνουν μια τεράστια θαλάσσια περιοχή, 1.450 χιλιόμετρα ανοιχτά του Κέιπ Κοντ της Νέας Γης και σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων

Μάχη με τον χρόνο δίνουν πλέον οι ομάδες έρευνας, από αέρος και θαλάσσης, για τον εντοπισμό του υποβρύχιου σκάφους Titan που εξαφανίστηκε την Κυριακή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στον βυθό του Ατλαντικού.

Αμερικανικά και καναδικά πλοία και αεροσκάφη σαρώνουν μια τεράστια θαλάσσια περιοχή, 1.450 χιλιόμετρα ανοιχτά του Κέιπ Κοντ της Νέας Γης και σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων, για να εντοπίσουν ίχνη ζωής. Κάποια από τα αεροσκάφη έχουν τη δυνατότητα ρίψης πομπών σόναρ στο νερό τα οποία μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα από βάθος 13.000 ποδών (σχεδόν 4 χλμ).

Ωστόσο, κάθε λεπτό που περνά, σύμφωνα με τους ειδικούς, θέτει το πενταμελές πλήρωμα σε περαιτέρω κίνδυνο, καθώς το υποβρύχιο όχημα έχει επάρκεια οξυγόνου 96 ωρών, από τη στιγμή που ξεκίνησε την αποστολή του, στις 6 το πρωί της Κυριακής, τοπική ώρα.

Ωστόσο, προσώρας οι εμπλεκόμενες αρχές δεν γνωρίζουν αν το υποβρύχιο είχε αναδυθεί στην επιφάνεια ή εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν στο νερό.

Υπενθυμίζεται πως το ερευνητικό σκάφος Polar Prince έχασε την επαφή με το πλήρωμα του Titan, 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την καταβύθισή του στο βυθό του Ατλαντικού.

Ποιοι επέβαιναν στο Titan

Σύμφωνα με την αμερικανική Ακτοφυλακή, στο υποβρύχιο σκάφος επέβαιναν ο χειριστής και τέσσερις επιβάτες.

Μεταξύ των πέντε ατόμων που είχαν επιβιβαστεί στο Titan για να θαυμάσουν από κοντά ένα από τα πιο ιστορικά ναυάγια, φέρεται να ήταν και ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας OceanGate Expeditions, ο 73χρονος Γάλλος Πωλ Ανρί Ναρζολέτ.

Στο σκάφος βρίσκονταν και δύο Πακιστανοί, ο Σεχζάντα Νταγούν, διαχειριστής του Ινστιτούτου SETI, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα την Καλιφόρνια, και ο γιος του, Σουλεμάν.

«Ο γιος μας Σαχζάντα Ντάγουντ και ο γιος του, Σουλεμάν, αναχώρησαν για ένα ταξίδι ώστε να επισκεφτούν το ναυάγιο του Τιτανικού στον Ατλαντικό Ωκεανό. Μέρι στιγμής, η επικοινωνία με το υποβρύχιο όχημα έχει χαθεί και είναι περιορισμένες οι διαθέσιμες πληροφορίες» ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση η οικογένεια του Ντάγουντ που ζει στο νοτιοδυτικό Λονδίνο.

Ο πρώτος που είχε επιβεβαιωθεί ως επιβάτης του Titan, καθώς είχε ανακοινώσει μόνος του μέσω social media τη συμμετοχή του στην αποστολή, ήταν ο Χάμις Χάρντινγκ, ο 59χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και εξερευνητής.

Ο ίδιος, πρόεδρος της Action Aviation, διεθνούς εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των επαγγελματικών αερομεταφορών με έδρα το Ντουμπάι, είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο του 2022 πως επρόκειτο να κάνει αυτό το ταξίδι στα βάθη του ωκεανού «μαζί με άλλους θρυλικούς εξερευνητές, εκ των οποίων κάποιοι έχουν κάνει πάνω από 30 καταδύσεις στον Τιτανικό από τη δεκαετία του 1980».

Το πέμπτο άτομο στο σκάφος φέρεται, σύμφωνα με το BBC, να είναι ο Στόκτον Ρας, εκτελεστικός διευθυντής της OceanGate ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο του κρατικού βρετανικού μέσου από το 2022, μέσα στο Titan.

Η εταιρεία αυτήν την περίοδο εκτελεί την πέμπτη «αποστολή» της στον Τιτανικό από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τον ιστότοπό της. Η αποστολή αυτή ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει την Παρασκευή, με την κατάδυση να ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή, και να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Το ταξίδι, που κοστίζει 250.000 δολάρια το άτομο, ξεκινά από το Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη του Καναδά και φτάνει στο ναυάγιο, που απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα. Για να δουν το κουφάρι του πλοίου, οι τουρίστες επιβιβάζονται στο Titan, ένα καταδυόμενο σκάφος χωρητικότητας πέντε ατόμων, που χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να καταδυθεί στα 3.800 μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ