ΠΗΓΗ: ΒΒC
Δύο εννιάχρονα παιδιά ήταν μεταξύ των 25.000 ανθρώπων που με τη βία και σε πολλές περιπτώσεις εν αγνοία τους στειρώθηκαν στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο του νόμου περί ευγονικής που παρέμενε σε ισχύ επί 48 χρόνια, όπως αποκαλύπτει ιαπωνική έκθεση.
Ο νόμος που εξανάγκαζε ανθρώπους με σωματικά ή νοητικά προβλήματα σε επεμβάσεις -τη φύση των οποίων δεν γνώριζαν- ώστε να τους στερούν τη δυνατότητα να φέρνουν στον κόσμο «κατώτερα παιδιά», θεωρείται ένα από τα πιο ζοφερά κεφάλαια της σύγχρονης ιαπωνικής ιστορίας.
Χθες, Δευτέρα, το ιαπωνικό κοινοβούλιο έδωσε στη δημοσιότητα την πολυαναμενόμενη έκθεση 1.400 σελίδων που περιλαμβάνει τα ευρήματα κυβερνητικής έρευνας που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020.
Στην έκθεση επιβεβαιώνεται πως περίπου 25.000 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε εγχειρήσεις (απολίνωσης και βαζεκτομής) για την αποτροπή τεκνοποίησης, εκ των οποίων στις 16.000 περιπτώσεις χωρίς συναίνεση.
Σε κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους προφασίστηκαν ανύπαρκτες διαγνώσεις και επεμβάσεις ρουτίνας, όπως αφαίρεσης της σκωληκοειδούς απόφυσης, αποκαλύπτεται στην έκθεση. Σημειώνεται πως την εποχή εκείνη, οι τοπικές κυβερνήσεις είχαν την εξουσία να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις αυθαιρέτως.
Όπως αναφέρει η έκθεση, μεταξύ των ανθρώπων που στειρώθηκαν, ήταν και ένα αγόρι και ένα κορίτσι εννέα χρόνων.
Ενα 80χρονο θύμα, το οποίο είχε υποβληθεί αναγκαστικά σε επέμβαση στα 14 του χρόνια, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η έκθεση αποτελεί απόδειξη ότι η κυβέρνηση εξαπάτησε παιδιά.
«Θα ήθελα το κράτος να μην αποκρύψει το θέμα, αλλά να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν σύντομα το μαρτύριό μας» ανέφερε το άτομο με το ψευδώνυμο Σαμπούρο Κίτα.
Τα ευρήματα της έκθεσης προκάλεσαν οργή και αγανάκτηση στα social media, με πολλούς να επικρίνουν τους αρμόδιους πως η μελέτη δεν εξηγεί ούτε γιατί πέρασε ο νόμος, ούτε γιατί χρειάστηκε μισός αιώνας για την κατάργησή του.
Το Τόκιο απολογήθηκε επισήμως για το ευγονικό αυτό πογκόμ μόλις το 2019, συμφωνώντας να καταβάλει σε κάθε εν ζωή θύμα της πρακτικής αυτής ως αποζημίωση 3,2 εκατ. γεν (28.600 δολάρια).
Ο τότε πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε είχε δηλώσει στην επίσημη αυτή απολογία πως ο νόμος προκάλεσε «μεγάλη οδύνη» στα θύματά του.
Η Ιαπωνία δεν ήταν η μόνη χώρα που επέβαλε την πολιτική αναγκαστικής στείρωσης σε πολίτες της. Γερμανία, Σουηδία και ΗΠΑ είχαν προβεί σε ανάλογες μεθόδους, επίσης ζητώντας όψιμα συγγνώμη και καταβάλλοντας αποζημιώσεις στα θύματα.