ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύροι πρόσφυγες: Τι θα κάνουν τώρα που έπεσε ο Ασαντ

Πού βρίσκονται σήμερα στην πλειονότητά τους οι Σύροι πρόσφυγες. Τώρα που ο Ασαντ έπεσε, τι θα κάνουν οι ίδιοι οι Σύροι, αλλά και οι χώρες που τους είχαν χορηγήσει άσυλο;

Kathimerini.gr

Συνολικά χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες βγήκαν στους δρόμους πολλών πόλεων της Δύσης αλλά και της Ανατολής τις περασμένες ημέρες, πανηγυρίζοντας την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Από το Βερολίνο και τη Βόννη έως την Κοπεγχάγη, και από το Παρίσι έως την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, συνολικά χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες έσπευσαν να γιορτάσουν την κατάρρευση του παλαιού καθεστώτος.

«Σύροι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την πτώση του Aσαντ», έγραφε στις 8 Δεκεμβρίου το πρακτορείο Reuters, παρουσιάζοντας φωτογραφίες από τους εορτασμούς που έλαβαν χώρα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Σύροι πρόσφυγες: Τι θα κάνουν τώρα που έπεσε ο Ασαντ-1(πηγή: Al-Monitor)

Σύμφωνα με όσα ίσχυαν έως και πριν από λίγες εβδομάδες (στοιχεία Νοεμβρίου 2024), οι Σύροι πρόσφυγες ήταν: περίπου 3 εκατομμύρια στην Τουρκία (μόνον οι επίσημοι/καταγεγραμμένοι), σχεδόν 800.000 στον Λίβανο, περίπου 600.000 στην Ιορδανία, περίπου 300.000 στο Ιράκ και σχεδόν 150.000 στην Αίγυπτο. Συγκριτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Al Jazeera επικαλούμενο ως πηγή την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), οι Σύροι εγγεγραμμένοι ως πρόσφυγες υπολογίζονταν σε περίπου 720.000 στη Γερμανία, 98.000 στην Αυστρία, 87.000 στη Σουηδία, 66.000 στην Ολλανδία και 50.000 στην Ελλάδα.

Πολλές χώρες της Ευρώπης έσπευσαν να ανακοινώσουν, αυτήν την εβδομάδα, ότι σταματούν να δέχονται νέες αιτήσεις ασύλου από Σύρους αλλά και ότι παγώνουν, κάποιες εξ αυτών, πολλές από τις αιτήσεις που ήταν υπό εξέταση. Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο και Αυστρία είναι μεταξύ χωρών που κινούνται προς μια τέτοια κατεύθυνση.  

Σύροι πρόσφυγες: Τι θα κάνουν τώρα που έπεσε ο Ασαντ-2(πηγή: Al Jazeera)

Τι θα κάνουν, όμως, οι Σύροι πρόσφυγες που έχουν ήδη βρει καταφύγιο εκτός των συνόρων, τώρα που ο Ασαντ έπεσε; Προτίθενται, άραγε, να επιστρέψουν στη Συρία; Κι αν ναι, άμεσα ή σε βάθος χρόνου, ανάλογα με τις από εδώ και πέρα εξελίξεις; Θα υποχρεωθούν, άραγε, κάποια στιγμή να επιστρέψουν, καθώς θα σταματήσουν να αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες;

«Τι σημαίνουν τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία για τους Σύρους πρόσφυγες; Υστερα από 14 χρόνια συγκρούσεων, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία δημιούργησαν ελπίδες ότι η κρίση μπορεί τελικά να επιλυθεί, αλλά το μέλλον παραμένει αβέβαιο», σημειώνει στον ιστοχώρο της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναμένονται αποφάσεις εν καιρώ.

Στη Συρία πάντως, οι συγκρούσεις προς το παρόν συνεχίζονται (μεταξύ φιλότουρκων και Κούρδων για παράδειγμα) εν μέσω (ισραηλινών) βομβαρδισμών…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση