Kathimerini.gr
Στη Σκωτία θα μεταβεί σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να ανακόψει το κύμα που θέλει ένα ακόμη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της.
Οι δεσμοί που συνδέουν την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία -σε μια οικονομία 3 τρισεκ. δολαρίων- έχουν δοκιμαστεί κυρίως από το Brexit και τον τρόπο που ο Τζόνσον χειρίζεται την πανδημία.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Σκωτσέζων θα τασσόταν τώρα υπέρ της ανεξαρτησίας αυτόν τον καιρό. Ωστόσο, ο Τζόνσον δηλώνει ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για ένα ακόμα δημοψήφισμα που θα οδηγούσε στη διάσπαση μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας, που είναι ενωμένες πάνω από 314 χρόνια».
Καθώς ο Τζόνσον επικρίνεται από Σκωτσέζουν εθνικιστές, ο ίδιος δηλώνει ότι η Σκωτία ως τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου κέρδισε πρόσβαση στο εμβόλιο του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τα εμβόλια χορηγούνται από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, οι οποίες συστήνουν 80 νέα εμβολιαστικά κέντρα στη Σκωτία.
«Ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να νικήσουμε τον ιό» τόνισε και συνέχισε λέγοντας «η αμοιβαία συνεργασία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ακριβώς αυτό που περιμένουν οι πολίτες της Σκωτίας κι αυτό στο οποίο επικεντρώνομαι».
Σημειώνεται ότι η επικεφαλής της αποκεντρωμένης, ημιαυτόνομης κυβέρνησης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, επέκρινε το ταξίδι του Τζόνσον, διερωτώμενη εάν οι λόγοι για την επίσκεψή του είναι «πραγματικά σοβαροί» και υποστηρίζοντας ότι αυτό δίνει το λάθος παράδειγμα στην κοινή γνώμη.
Η Στέρτζον ευελπιστεί σε μια καλή επίδοση του κόμματός της, του SNP, στις εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας τον Μάιο, το οποίο θα της δώσει την εξουσιοδότηση για να προχωρήσει στη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Εάν η Σκωτία ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας της, αυτό θα σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει το ένα τρίτο από την επιφάνεια των εδαφών και σχεδόν το ένα δέκατο από τον πληθυσμό του –την ώρα που η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προσπαθεί να διαχειριστεί τον αντίκτυπο του Brexit.
Ο Τζόνσον, που θα πρέπει να συναινέσει σε ένα νέο δημοψήφισμα, έχει πει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια νέα προσφυγή στις κάλπες ύστερα από το ‘όχι’ των Σκωτσέζων ψηφοφόρων στην ανεξαρτησία τους το 2014.
Η Σκωτία τάχθηκε κατά της ανεξαρτησίας της σε ποσοστό 55% έναντι 45% στο δημοψήφισμα του 2014. Ωστόσο, η πλειονότητα των Σκωτσέζων τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, ενδυναμώνοντας τα αιτήματα των Σκωτσέζων αυτονομιστών για ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας αφού η χώρα συνολικά ψήφισε υπέρ της αποχώρησής της από την ΕΕ.
Οι προσπάθειες των Σκωτσέζων εθνικιστών να προκαλέσουν μια αλλαγή στο Σύνταγμα του Ηνωμένου Βασίλειου αποτελούν μεγάλο περισπασμό ενώ η κυβέρνηση δίνει μάχη απέναντι στην COVID-19, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ.
«Αυτή τη στιγμή, όταν θέτουμε ως προτεραιότητα τη μάχη απέναντι στην ασθένεια και στην ανάγκη για οικονομική ανάκαμψη εν ευθέτω χρόνω, το να μιλάμε για αλλαγή του Συντάγματος και τα λοιπά είναι απλά ένα τεράστιος περισπασμός», δήλωσε ο Γκόουβ στο Sky News.