
Ρωσικές ειδικές δυνάμεις περπάτησαν για χιλιόμετρα μέσα σε έναν αγωγό φυσικού αερίου, σε μία προσπάθεια να πλήξουν αιφνιδιαστικά τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Κουρσκ, σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους και φιλορώσους μπλόγκερ.
Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης ανάκτησης από τη Μόσχα τμημάτων της παραμεθόριας επαρχίας που κατέλαβε το Κίεβο σε μια επίθεση-σοκ.
Russian forces have emerged from abandoned gas pipelines in Kursk to launch a surprise attack on Ukrainian units.
— The Telegraph (@Telegraph) March 9, 2025
Read the latest here https://t.co/PWjvxnr9iX pic.twitter.com/QXBW9w3X5s
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Αύγουστο, ο ουκρανικός στρατός είχε καταλάβει περίπου 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής περιοχής Κουρσκ, εξέλιξη που θα έδινε στο Κίεβο πλεονέκτημα στο ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων και θα ανάγκαζε τη Ρωσία να εκτρέψει δυνάμεις της από την ανατολική Ουκρανία.
Picture of Russian special forces in disaster tunnel infiltration yesterday. pic.twitter.com/FXjjHhPhHM
— WarMonitor (@WarMonitor3) March 9, 2025
Σύμφωνα με αναρτήσεις στο Telegram από έναν μπλόγκερ, ουκρανικής καταγωγής αλλά προσκείμενο στο Κρεμλίνο, οι Ρώσοι κομάντος περπάτησαν περίπου 15 χιλιόμετρα μέσα στον αγωγό, διαμέτρου 1,5 μέτρων, τον οποίο η Μόσχα χρησιμοποιούσε μέχρι πρόσφατα για να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Κάποιοι από αυτούς είχαν περάσει αρκετές ημέρες μέσα στον αγωγό προτού πλήξουν τα νώτα των ουκρανικών μονάδων κοντά στην πόλη Σούντζα, υποστήριξε ο μπλόγκερ Γιούρι Ποντόλιακα.
Από την πλευρά του, ο μπλόγκερ με το ψευδώνυμο Two Majors υποστήριξε πως βρίσκονταν σε εξέλιξη σκληρές μάχες για τον έλεγχο της Σούντζα, στην οποία οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να παρεισφρήσουν μέσω αγωγού φυσικού αερίου.
The General Staff of the Ukrainian Armed Forces has released footage of today’s attempted infiltration by Russian Special Forces into the Frontline City of Sudzha in the Kursk Oblast of Western Russia, using a Gas Pipeline Tunnel. The Infiltration Force was quickly detected… pic.twitter.com/mbV8pusE6b
— OSINTdefender (@sentdefender) March 9, 2025
Εικόνες από ρωσικά κανάλια του Telegram φέρεται να δείχνουν πράκτορες των ειδικών δυνάμεων με μάσκες αερίου που κινούνταν κατά μήκος αυτού που έμοιαζε με το εσωτερικό ενός μεγάλου σωλήνα.
Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας επιβεβαίωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι ρωσικές «ομάδες σαμποτάζ και επίθεσης» χρησιμοποίησαν τον αγωγό σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν ερείσματα έξω από τη Σούντζα. Σε μια ανάρτηση στο Telegram, ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα «εντοπίστηκαν εγκαίρως» και ότι η Ουκρανία απάντησε με ρουκέτες και πυροβολικό.
Πηγή: Reuters, Associated Press