
Σε νέα φάση περνά ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να δώσει τη δική της απάντηση στους δασμούς που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, ενώ με αγωνία αναμένουν πολλοί το άνοιγμα των αγορών αύριο Δευτέρα, έπειτα από ένα διήμερο απωλειών.
Ο Λευκός Οίκος από πλευράς του, αφού έκανε λόγο για επερχόμενες διαπραγματεύσεις με δεκάδες χώρες, έστειλε μήνυμα προς τους επενδυτές πως δεν θα πρέπει να περιμένουν κάποιον να τους σώσει.
«Δεν ανησυχούμε για τη βουτιά του χρηματιστηρίου, δεν θα έρθει το ιππικό να σας σώσει από τους δασμούς», ανέφεραν χαρακτηριστικά το πρωί της Κυριακής οικονομικοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios.
Λίστα Φον ντερ Λάιεν
Την Κυριακή, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έστειλε μήνυμα πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας παράλληλα ότι «η Ενωση είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μέσω αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στα μέλη λίστα με αμερικανικά προϊόντα στα οποία προτείνει να στοχεύσει η Ε.Ε., επιβάλλοντας επιπλέον δασμούς. Η λίστα θα περιλαμβάνει αμερικανικό κρέας, δημητριακά, κρασί, ξύλο και είδη ένδυσης, καθώς και τσίχλες, οδοντικό νήμα, ηλεκτρικές σκούπες και χαρτί τουαλέτας.
Ενα προϊόν που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και διχασμό στην Ε.Ε. είναι το μπέρμπον. Η Επιτροπή έχει προτείνει δασμό 50%, γεγονός που ώθησε τον Τραμπ να απειλήσει με δασμό 200% στα αλκοολούχα ποτά της Ε.Ε..
Οι εξαγωγείς κρασιού Γαλλία και Ιταλία έχουν εκφράσει σχετικές ανησυχίες. Η Ε.Ε., της οποίας η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ελεύθερο εμπόριο, επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η όποια απάντηση θα έχει ευρεία υποστήριξη, ώστε να ασκήσει πίεση στον Τραμπ και τελικά να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.
Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί
Πάντως, το φάσμα των απόψεων σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης παραμένει ευρύ στους κόλπους της Ε.Ε.. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να εργαστούν για δέσμη μέτρων πέραν των δασμών και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε οι ευρωπαϊκές εταιρείες να αναστείλουν τις επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έως ότου «ξεκαθαρίσουν τα πράγματα».
Η Ιρλανδία, της οποίας σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών κατευθύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησε «μελετημένη και μετρημένη» απάντηση, ενώ η Ιταλία, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ, θεωρεί πως η Ε.Ε. δεν πρέπει απαραίτητα να ανταποδώσει.
«Πρόκειται για δύσκολη ισορροπία. Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι πολύ ήπια ώστε να φέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ούτε πολύ σκληρά για να μην προκαλέσουν κλιμάκωση», δήλωσε διπλωμάτης της Ε.Ε.
«50 χώρες θέλουν διαπραγματεύσεις μαζί μας»
Την ίδια ώρα, ο Κέβιν Χάσετ διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ στο ABC News, δήλωσε πως περισσότερες από 50 χώρες έχουν επικοινωνήσει με τον Λευκό Οίκο επιδιώκοντας την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων. Ο Χάσετ αρνήθηκε ότι οι δασμοί του προέδρου Τραμπ αποτελούν έμμεσο τρόπο άσκησης πίεσης για τη μείωση των επιτοκίων.
Σε άλλη συνέντευξη στο NBC News, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε την πτώση των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση της επιβολής δασμών από τον Τραμπ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος» ανησυχίας για πρόκληση συνθηκών οικονομικής ύφεσης από την επιβολή των δασμών.
Μέχρι στιγμής, λίγες χώρες, όπως η Κίνα και ο Καναδάς, έχουν ανακοινώσει αντίμετρα. Αλλες προσπαθούν να διαπραγματευτούν, με την Ταϊβάν και την Ινδονησία να δηλώνουν ότι δεν θα ανταποδώσουν, και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κατευθύνεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες.
Από την πλευρά του, ο υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ, δήλωσε για τους δασμούς: «Σίγουρα θα παραμείνουν σε ισχύ για μέρες και εβδομάδες».
Ισχύς σε δύο στάδια
Οσον αφορά την Ε.Ε., οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Ο επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς χαρακτήρισε τη δίωρη ανταλλαγή απόψεων με τους Αμερικανούς ομολόγους του την Παρασκευή ως «ειλικρινή», ενώ φέρεται να τους είπε πως οι Βρυξέλλες θεωρούν τους δασμούς «επιζήμιους και αδικαιολόγητους».
Τα αντίμετρα της Ε.Ε. θα τεθούν ούτως ή άλλως προς έγκριση την Τετάρτη και αναμένεται να τη λάβουν εκτός και αν ειδική πλειοψηφία των 15 μελών της Ε.Ε. που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της Ενωσης αντιταχθεί σε αυτούς.
Αναμένεται να τεθούν σε ισχύ σε δύο στάδια, ένα μέρος τους στις 15 Απριλίου και το υπόλοιπο μεγαλύτερο μέρος, ένα μήνα αργότερα.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει επίσης ξεχωριστές συζητήσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη με διευθύνοντες συμβούλους από τους κλάδους του χάλυβα, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των φαρμάκων για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των δασμών και να καθορίσει τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.
Ποιος φοβάται για τις αγορές
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μεγάλοι επενδυτές, όπως ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Ακμαν, φοβούνται ότι οι αγορές θα βρεθούν και πάλι σε πτωτική τροχιά αύριο Δευτέρα, εάν ο Τραμπ δεν κάνει κάποια κίνηση κατευνασμού.
Οι επενδυτές έχασαν περισσότερα από 6 τρισ. δολ. την Πέμπτη και την Παρασκευή καθώς οι τιμές των μετοχών βυθίστηκαν έπειτα από την ανακοίνωση του σαρωτικού νέου σχεδίου επιβολής δασμών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ωστόσο, η οικονομική ομάδα του Τραμπ κατέστησε την Κυριακή σαφές ότι κανείς δεν πρέπει να υπολογίζει σε ελάφρυνση από τους αμοιβαίους δασμούς που πρόκειται να επιβληθούν την Τετάρτη.
Παράλληλα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανέφεραν πως «οι καθημερινοί Αμερικανοί ανησυχούν λιγότερο από τα Μέσα Ενημέρωσης για τις διακυμάνσεις της αγοράς».
Με πληροφορίες από Reuters, Axios