
Ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Aμυνας των ΗΠΑ εξετάζουν πρόταση για την απόσυρση έως και 10.000 στρατιωτών από την Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του NBC News που επικαλείται έξι Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους ενήμερους για τη συζήτηση.
Η προοπτική προκαλεί ανησυχία σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς θεωρείται ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το σχέδιο αφορά μέρος των περίπου 20.000 στρατιωτών που είχε αποστείλει η διοίκηση Μπάιντεν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, με σκοπό την ενίσχυση της αποτροπής σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η υλοποίηση του σχεδίου θα ερμηνευτεί από τη Μόσχα ως εξασθένηση της αποφασιστικότητας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αυξάνοντας τον κίνδυνο ρωσικών παρεμβάσεων στην περιοχή.
«Μια τέτοια αποχώρηση θα υπονόμευε την αποτρεπτική ικανότητα της Συμμαχίας», δήλωσε ο Σέθ Τζόουνς από το Center for Strategic and International Studies. «Θα ήταν σήμα αδυναμίας».
Η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της αναθεωρημένης στρατηγικής της διοίκησης Τραμπ, η οποία επιδιώκει τη μετατόπιση στρατιωτικών πόρων προς την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού και τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από την αμερικανική αμυντική παρουσία.
Ο νέος υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο, είχε δηλώσει πως «η ασφάλεια της Ευρώπης δεν μπορεί να παραμένει πρωταρχική προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών», σηματοδοτώντας στροφή προς τον απομονωτισμό.
Παράλληλα, ο Ελμπριτζ Κόλμπι, τρίτος στην ιεραρχία του Πενταγώνου, έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της αποδέσμευσης δυνάμεων από την Ευρώπη, ώστε να δοθεί έμφαση στην Κίνα.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα ζητήσει από τους Ευρωπαίους συμμάχους να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνά τους, ενώ έχει υιοθετήσει πιο σκληρή στάση έναντι της Ουκρανίας, προωθώντας κατάπαυση πυρός και ζητώντας παραχωρήσεις από το Κίεβο.
Πριν από λίγες εβδομάδες, ανέστειλε για μία εβδομάδα την παροχή στρατιωτικής και πληροφοριακής βοήθειας στην Ουκρανία, μετά από δημόσια σύγκρουση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Πρώην ανώτατοι στρατιωτικοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους. Ο Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, τόνισε πως «η αποχώρηση αυτών των δυνάμεων θα αφήσει ένα κενό το οποίο οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, αν και ενισχύουν τις δυνατότητές τους, δεν είναι ακόμη σε θέση να καλύψουν πλήρως».
Σύμφωνα με έκθεση των δανικών υπηρεσιών πληροφοριών, αν τερματιστούν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία, η Ρωσία θα μπορούσε να έχει την ικανότητα διεξαγωγής ευρείας πολεμικής επιχείρησης στην Ανατολική Ευρώπη εντός πενταετίας, εφόσον το ΝΑΤΟ δεν ενισχύσει τις αμυντικές του δομές.
NBCNews