ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Silicon Valley πόνταρε στον Τραμπ, αλλά δεν «βλέπει» ανταπόδοση

Παρά τις δωρεές και τις φιλοφρονήσεις, η διοίκηση Τραμπ δεν ανταποδίδει

Παρά τις πολυτελείς εκδηλώσεις, τις χορηγίες εκατομμυρίων δολαρίων για την ορκωμοσία και τις επισκέψεις κορυφαίων στελεχών της τεχνολογίας στο Μαρ-α-Λάγκο, η διοίκηση Τραμπ παραμένει επιφυλακτική –και σε ορισμένες περιπτώσεις εχθρική– απέναντι στον κλάδο.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η New York Times, λιγότερο από τρεις μήνες μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του προέδρου Τραμπ, οι πολιτικές της κυβέρνησής του έχουν ήδη πλήξει σημαντικά τις τεχνολογικές εταιρείες.

Οι νέοι δασμοί επιβαρύνουν καίρια την εφοδιαστική αλυσίδα της Apple, αυξάνουν το κόστος παραγωγής υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης για τη Google και τη Microsoft, ενώ η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στην έρευνα και η αυστηροποίηση των μεταναστευτικών ρυθμίσεων προκαλούν ανησυχία για τη ροή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Παράλληλα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανταγωνισμού (FTC) προετοιμάζονται για νέες αντιμονοπωλιακές κινήσεις.

Η Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) βρίσκεται στο στόχαστρο, με τη δίκη για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης να ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.

Η Google, η Amazon και η Apple παραμένουν επίσης υπό έρευνα.

Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των πέντε κολοσσών –Apple, Amazon, Google, Meta και Microsoft– έχει υποχωρήσει κατά 22% από τον Ιανουάριο, ενώ ο Nasdaq έχει διολισθήσει κατά 21%, εν μέσω ευρύτερης αναστάτωσης στις αγορές.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Meta), ο Τζεφ Μπέζος (Amazon), ο Σούνταρ Πιτσάι (Google), ο Έλον Μασκ (Tesla/X) και ο Τιμ Κουκ (Apple) είχαν εμφανιστεί όλοι στη σκηνή της ορκωμοσίας του Τραμπ, ενώ χρηματοδότησαν την τελετή με τουλάχιστον 1 εκατ. δολάρια ο καθένας.

Ο Μασκ μάλιστα προσέφερε πάνω από 300 εκατ. στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ κι ανέλαβε ρόλο συμβούλου στην κυβέρνηση.

Αν και υπήρξαν μερικά ανταποδοτικά οφέλη –όπως η καθυστέρηση στην επιβολή κυρώσεων για την TikTok και η χαλάρωση της ρυθμιστικής πίεσης στην αγορά των κρυπτονομισμάτων– η συνολική στάση του Τραμπ παραμένει σκληρή.

Η τοποθέτηση της Γκέιλ Σλέιτερ, γνωστής για τις επικριτικές της θέσεις απέναντι στη Silicon Valley, στη διεύθυνση του τμήματος ανταγωνισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σηματοδοτεί τη βούληση της διοίκησης να «χαλιναγωγήσει» την ισχύ των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του Λευκού Οίκου εμφανίζεται αμετακίνητη όσον αφορά τους νέους δασμούς. Για την Apple, που παράγει το 90% των iPhones στην Κίνα, η επιβάρυνση από το 20% στο 34% σε τελωνειακούς φόρους θεωρείται καταστροφική για τα περιθώρια κέρδους.

«Αυτοί οι δασμοί θα αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές και θα οδηγήσουν τους εμπορικούς μας εταίρους σε αντίποινα», προειδοποίησε ο Γκάρι Σαπίρο, επικεφαλής της Ένωσης Τεχνολογικών Εταιρειών.

Παρά τις επενδύσεις, τις δηλώσεις υποστήριξης και την προσέγγιση του τελευταίου έτους –ειδικά μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ– η Silicon Valley βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια σκληρή αλήθεια: ο πρόεδρος Τραμπ δεν «ξεπληρώνει» τη στήριξη, ούτε δείχνει πρόθεση να μειώσει τη ρυθμιστική ή δημοσιονομική πίεση στον κλάδο.

Πηγή: New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X