ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρωσικό αέριο: Ευρωπαϊκές ασκήσεις επί χάρτου

Ποιο είναι το ελληνικό plan b

Kathimerini.gr

Τον οδικό χάρτη για τη συνέχιση της απρόσκοπτης τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο αναζητεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τους 27 να πρέπει να καταλήξουν σε ενιαία στάση – απάντηση στη Ρωσία.

Η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες στη Βουλγαρία και την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα, μετά την άρνησή τους να συμμορφωθούν προς την απαίτηση να πληρώνουν το αέριο πρακτικά σε ρούβλια.

Οι εξελίξεις στο ζήτημα δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ρωγμές στο μέχρι σήμερα ενιαίο μέτωπο της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, καθώς πολλές χώρες μέλη εκφράζουν αντίθετες απόψεις για το ποια είναι η σωστή πορεία.

Με πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες του τομέα να πιέζονται καθώς έχουν προθεσμίες πληρωμής εντός του μήνα, οι κυβερνήσεις των χωρών μελών ζητούν πιεστικά να αποσαφηνιστεί το αν μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν αέριο με αυτόν τον τρόπο χωρίς να θεωρηθεί πως παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της στην Ουκρανία.

Η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι οι ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου υποχρεούνται στο εξής να καταθέτουν ευρώ ή δολάρια σε ειδικούς λογαριασμούς στην ιδιωτική ρωσική τράπεζα Gazprombank, η οποία εν συνεχεία θα μετατρέπει τα ποσά σε ρούβλια.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα επιδιώκει τη διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας της χώρας με ρωσικό αέριο, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες αντιπροσωπεύει το 40% της συνολικής ζήτησης. Αμεση είναι και η εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής, που στηρίζεται σε ποσοστό 40% στο φυσικό αέριο με περιορισμένες δυνατότητες υποκατάστασής του από άλλα καύσιμα.

Το plan b

Οι αρμόδιες αρχές έχουν έτοιμο και ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που διασφαλίζει την επάρκεια της χώρας σε αέριο και ηλεκτρισμό, ακόμη και στην περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου. Τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ δουλεύουν εντατικά από τις αρχές του μήνα, ώστε να διασφαλισθεί η συνεχής και παρατεταμένη λειτουργία των εργοστασίων, ενώ πέντε μονάδες φυσικού αερίου είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με ντίζελ.

Αναλυτικά το ελληνικό σχέδιο

Το «οπλοστάσιο» για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο περιλαμβάνει:

Αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας στα 375.000 κυβικά μέτρα (από 225.000 σήμερα) μέσω της προσθήκης μιας τέταρτης πλωτής δεξαμενής (FSU).

Χρήση πετρελαίου ντήζελ αντί για φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 1,7 γιγαβάτ που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο.

Διασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων λιγνίτη για την τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.
Εξασφάλιση πρόσθετων φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

Διερεύνηση της δυνατότητας προμήθειας πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του αγωγού ΤΑΡ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση