ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νότια Κορέα – Κίνα: Στο χειρότερο σημείο οι σχέσεις τους

Ως το τέλος του 2023, οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν γίνει η κορυφαία αγορά για τις νοτιοκορεατικές εξαγωγές εκτοπίζοντας την Κίνα

Kathimerini.gr

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ επιχειρούν, παρά τον εντεινόμενο σινοαμερικανικό ανταγωνισμό, να κρατήσουν μια ισορροπία στις σχέσεις τους με το Πεκίνο, διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους και ισχυρούς δεσμούς με όλες τις πλευρές.

Η – επίσης «σύμμαχος» των ΗΠΑ – Νότια Κορέα ωστόσο δείχνει, από την άλλη πλευρά, να ακολουθεί ένα διαφορετικό μονοπάτι.

«Οι σχέσεις Νότιας Κορέας – Κίνας έχουν πλέον υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που οι δυο χώρες απέκτησαν διπλωματικές σχέσεις πριν από περισσότερα από 30 χρόνια», σημειώνει ο ειδικός σε θέματα Ασίας αναλυτής του Eurasia Network, Τζέρεμι Τσαν.

Το σινο-νοτιοκορεατικό ρήγμα είναι ορατό πια στους τομείς της οικονομίας αλλά και της πολιτικής.

Ως το τέλος του 2023, οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν γίνει η κορυφαία αγορά για τις νοτιοκορεατικές εξαγωγές εκτοπίζοντας από αυτήν τη θέση την Κίνα, ενώ και στις ψηφοφορίες που διεξάγονται στον ΟΗΕ η Νότια Κορέα ευθυγραμμίζεται πια (από το 2022 και έπειτα) πιο συχνά με την Ουάσιγκτον παρά με το Πεκίνο, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά, με τους αναλυτές να βλέπουν πια σημεία καμπής στην εξωτερική πολιτική της Νότιας Κορέας.

Πώς, όμως, φτάσαμε ως εδώ;

Το 2017, όταν η Νότια Κορέα παρέλαβε αντιπυραυλικά συστήματα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) από τις ΗΠΑ, το Πεκίνο αντέδρασε έντονα, προχωρώντας σε μποϊκοτάζ τα οποία έπληξαν τη νοτιοκορεατική τουριστική βιομηχανία και τις νοτιοκορεατικές εξαγωγές.

Από την σκοπιά της Σεούλ και της νοτιοκορεατικής ηγεσίας, το Πεκίνο δεν φαίνεται να είναι πια διατεθειμένο να περιορίσει τις βορειοκορεατικές προκλήσεις και τις πυρηνικές φιλοδοξίας της Πιονγιάνγκ.

Αρχής γενομένης από το 2022, στην προεδρία της Νότιας Κορέας βρίσκεται ο Γιουν Σουκ Γιολ, ένας πολιτικός που ενισχύει τους δεσμούς της χώρας του με το ΝΑΤΟ, τη G7 και την Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία) ενώ παράλληλα επεκτείνει και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ, προκαλώντας προφανώς ενόχληση και καχυποψία στο Πεκίνο το οποίο στέλνει τις δικές του προειδοποιητικές βολές προς την πλευρά της Σεούλ καλώντας την να «μην στοιχηματίσει λάθος» με φόντο την κόντρα ΗΠΑ – Κίνας.

Με πληροφορίες από Gzero

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ