
Kathimerini.gr
Την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας Belharra θα εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με δηλώσεις του κατά τη συνάντηση που είχει με τον Γάλλο ομόλογό του, υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνί από την πλευρά του είπε ότι «υπάρχει κοινή επιθυμία να προχωρήσει» το εν λόγω ζήτημα.
Kατά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Σεμπαστιάν Λεκορνί, υπεγράφη σύμβαση για την αγορά 16 πυραύλων Exocet MM-40 Block 3C. H αγορά είχε λάβει το «πράσινο φως» από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οπως τότε έγραφε η «Κ», οι πυραυλάκατοι τύπου Super Vita, κλάσης Ρουσσέν, χρησιμοποιούν ήδη πυραύλους Exocet Block 2 και Block 3, με τη διαφορά ανάμεσα στις δύο εκδόσεις να είναι «χαοτική».
Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Γάλλο ΥΠΑΜ «γόνιμη και ειλικρινή στο πλαίσιο των μακροχρόνιων παραδοσιακών μας δεσμών, των κοινών μας αξιών, της κοινής εμπιστοσύνης, του αλληλοσεβασμού» και πρόσθεσε: «Επιβεβαιώσαμε το αυτονόητο, ότι Ελλάδα και Γαλλία είναι στενοί σύμμαχοι και φίλοι, ότι μοιράζονται την ίδια αντίληψη για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας».
Αναφερόμενος στη διμερή συμφωνία στρατηγικής εθνικής σχέσης Ελλάδας και Γαλλίας, που υπογράφηκε το 2021, για την άμυνα και την ασφάλεια, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «με το άρθρο 2 διασφαλίζεται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα και των δύο εθνών όπως και τα κοινά μας συμφέροντα».
«Η Ελλάδα είναι πάντοτε βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η χώρα μας συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού. Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά απειλείται» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ανανέωση της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για τη θερμή υποδοχή και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το ζήτημα της θαλάσσιας άμυνας είναι ο θεμέλιος λίθος» των ελληνογαλλικών συζητήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Είναι η πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια που βλέπουμε τη θαλάσσια οδό να γνωρίζει μια τέτοια αστάθεια και αποσταθεροποίηση» διευκρίνισε ο κ. Λεκορνί.
«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Γαλλία είναι δύο μεγάλα ναυτικά έθνη» συμπλήρωσε.
«Η ανάγκη σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο θέτει τον τόνο για το βιομηχανικό κομμάτι και όχι το ανάποδο» ξεκαθάρισε ο κ. Λεκορνί. «Μιλήσαμε», συνέχισε, «για τις διαφορετικές ικανότητες που έχουμε και σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε για τα Μιράζ και τα Rafale αλλά και για το σύνολο του Ναυτικού».
Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας στην Ερυθρά Θάλασσα ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία και για τα όπλα που δόθηκαν στην Ουκρανία.
«Θα γράψουμε ένα νέο κύκλο μαζί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεκορνί.
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνί συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συζήτησαν την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, τις προοπτικές ενίσχυσής της, αλλά και τις εξελίξεις αναφορικά με την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με τρίτες χώρες στον τομέα της άμυνας δεν μπορεί να είναι αντίθετη στα στρατηγικά συμφέροντα της Ε.Ε. και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και άμυνα.