ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Πούτιν ενέκρινε το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα

Η επικαιροποίηση έρχεται λίγα 24ωρα μετά το «πράσινο φως» των ΗΠΑ στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Kathimerini.gr

O Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε σήμερα το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα, όπως προκύπτει από το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης. 

Λίγες εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Πούτιν έδωσε εντολή για τροποποιήσεις στο πυρηνικό δόγμα, βάσει των οποίων η οποιαδήποτε συμβατική επίθεση κατά της Ρωσίας με τη βοήθεια μιας πυρηνικής δύναμης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κοινή επίθεση κατά της χώρας.

Οι αλλαγές εκλαμβάνονται ως προσπάθεια του Πούτιν να χαράξει μια «κόκκινη γραμμή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στέλνοντας το μήνυμα ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαντήσει με πυρηνικά όπλα αν επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους μακρού βεληνεκούς.

Η επικαιροποίηση έρχεται λίγα 24ωρα μετά το «πράσινο φως» των ΗΠΑ στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACMS αμερικανικής κατασκευής για περιορισμένα πλήγματα εντός της Ρωσίας, σύμφωνα με αμερικανικά Μέσα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ήδη μετρά 2,5 χρόνια, έχει πυροδοτήσει τη σοβαρότερη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962. 

Το πυρηνικό δόγμα και τι πυροδοτεί η ενεργοποίησή του

Επισήμως γνωστό ως οι «Βασικές αρχές της Κρατικής Πολιτικής για την Πυρηνική Αποτροπή», υπογράφηκε από τον Πούτιν το 2020 και θέτει το πλαίσιο χρήσης του ατομικού οπλοστασίου της Ρωσίας, του μεγαλύτερου στον κόσμο. 

Περιγράφει τα πυρηνικά όπλα ως «μέσο αποτροπής», σημειώνοντας ότι η χρήση τους είναι ένα «ακραίο και αναγκαστικό μέτρο». Διακηρύσσει πως η Ρωσία «καταβάλλει κάθε απαραίτητη προσπάθεια για να αμβλύνει την πυρηνική απειλή και να αποτρέψει την όξυνση διακρατικών σχέσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στρατιωτικές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων και πυρηνικών».

Το έγγραφο αναφέρει πως «η πυρηνική αποτροπή αποσκοπεί στην κατανόηση από έναν δυνητικό αντίπαλο του αναπόφευκτου των αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και/ή των συμμάχων της».

Σύμφωνα με το ρωσικό πυρηνικό δόγμα, η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει χρήση των πυρηνικών όπλων της «ως απάντηση στη χρήση πυρηνικών και άλλων ειδών όπλων μαζικής καταστροφής κατά της ίδιας και/ή των συμμάχων της, καθώς και σε περίπτωση επιθετικότητας κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τη χρήση συμβατικών όπλων όταν η ίδια η υπόσταση του κράτους τίθεται σε κίνδυνο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση