ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας επεκτείνεται σε νέα πεδία μαχών

Όλα δείχνουν πως οι δύο χώρες είναι όλο και πιο πρόθυμες να δώσουν μία νέα διάσταση στον πόλεμο

Kathimerini.gr

Τα ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, τα «σμήνη» μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Μόσχα, η ρωσική επίθεση σε ουκρανικό λιμάνι στον Δούναβη κοντά στα ρουμανικά σύνορα, ο βομβαρδισμός της γέφυρας Χόνκαρ στην Κριμαία: όλα δείχνουν πως Ρωσία και Ουκρανία είναι όλο και πιο πρόθυμες να δώσουν μία νέα διάσταση στον πόλεμο, μεταφέροντας τη σύρραξη σε μέρη και ομάδες ανθρώπων που είχαν μείνει στο απυρόβλητο μέχρι σήμερα.

Η Ουκρανία συνεχίζει την αντεπίθεση που είχε ξεκινήσει στα νοτιοανατολικά πριν από περίπου δύο μήνες, χωρίς οι ρωσικές γραμμές να έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Ενώ η Ουκρανία είναι σε γενικές γραμμές διστακτική σε ό,τι αφορά επιθέσεις εντός Ρωσίας, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι πρόσφατα άφησαν να εννοηθεί πως τα χτυπήματα σε εδάφη που κατέχει η Ρωσία αποτελούν μέρος ενός σχεδίου, ώστε «απλοί Ρώσοι» να έρθουν αντιμέτωποι με τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει το Κρεμλίνο.

Την Κυριακή, η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε ένα εχθρικό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος που προσέγγιζε τη Μόσχα, σύμφωνα με μια σύντομη ανακοίνωση στην εφαρμογή Telegram, που ανήρτησε ο δήμαρχος της πόλης, Σεργκέι Σομπγιάνιν. Ο ισχυρισμός δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητο φορέα και Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.

Την ίδια ώρα, το αεροδρόμιο Βνούκοβο, το οποίο εξυπηρετεί τη Μόσχα, ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις για «λόγους ασφαλείας», σύμφωνα με το ρωσικό, κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ρώσοι κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι εξαπέλυσε δύο πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προκάλεσαν ζημιές σε πολυώροφο κτίριο στη Μόσχα που στεγάζονται υπουργεία. Τον Μάιο, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε πλήξει το Κρεμλίνο.

Περισσότερες επιθέσεις σε λιμάνια

Η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας. Για ένα χρόνο, η πόλη-λιμάνι της Οδησσού, ζωτικής σημασίας πριν από τον πόλεμο για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, είχε αποφύγει σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές επιδρομές. Αλλά εδώ και τρεις εβδομάδες που η Μόσχα έχει υποχωρήσει από τη συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να μεταφέρει σιτηρά και άλλα τρόφιμα μέσω της Μαύρης Θάλασσας, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χτυπήσει επανειλημμένα το λιμάνι, προκαλώντας ζημιές σε εγκαταστάσεις και αποθέματα σιτηρών.

Ο στόχος ήταν να ματαιωθεί κάθε απόπειρα της Ουκρανίας να εξάγει μονομερώς τα προϊόντα της μέσω των υδάτων στα οποία κυριαρχεί το ρωσικό ναυτικό.

Επιπλέον, ρωσικοί πύραυλοι έχουν πλήξει τις τελευταίες ημέρες μικρότερα λιμάνια της Ουκρανίας στον ποταμό Δούναβη, που αποτελούσαν μια εναλλακτική οδό εξαγωγής εκατομμυρίων τόνων σιτηρών.

Στα μέσα της εβδομάδας, το Κίεβο έδωσε πλάνα στη δημοσιότητα που, όπως υποστηρίζει, ήταν από την επίθεση που πραγματοποίησε πλωτό drone στο λιμάνι Ναβαρασίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, εξουδετερώνοντας το ρωσικό πλοίο Olenegorsky Gornyak.

Την Κυριακή, η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανέφερε στο Telegram ότι η αεράμυνα της χώρας κατέρριψε 30 πυραύλους κρουζ και 27 μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση στο Χμελνίτσι, στην κεντρική Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια αλλά χωρίς θύματα, σύμφωνα με τον Σερχίι Τιούριν, αναπληρωτή επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης στην περιοχή δυτικά του ποταμού Δνείπερου, που ως τώρα είχε μείνει ως επί το πλείστον στο απυρόβλητο.

Ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, υποστήριξε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε όπλα ακριβείας για να πλήξει τις ουκρανικές στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις κοντά στην πόλη Σταροκαστιάντινιβ, καθώς και στο Ντούμπνο, στη βορειοδυτική περιοχή Ρίβνε.

Παρά τον υψηλό φόρο αίματος του πολέμου για τους στρατούς και των δύο χωρών, αλλά και για τους Ουκρανούς πολίτες (σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη έχουν σκοτωθεί πάνω από 9.000), οι συνομιλίες για τον τερματισμό των μαχών δεν έχουν ακόμη σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι και οι δύο πλευρές προσβλέπουν σε εδαφικά κέρδη. Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει προτείνει μια ειρηνευτική φόρμουλα που προβλέπει τη ρωσική κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση της Μόσχας από το σύνολο των ουκρανικών εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματικά αυτές τις απαιτήσεις.

Διεθνείς διαβουλεύσεις στη Τζέντα χωρίς τη Ρωσία

Εκπρόσωποι από την Ουκρανία και από περίπου 40 άλλες χώρες συγκεντρώθηκαν στη Σαουδική Αραβία το Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια διεθνούς συναίνεσης για μια ειρηνευτική διευθέτηση. Η Ρωσία απουσίαζε από τη Τζέντα.

Εκτός από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, στη διάσκεψη συμμετείχαν η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική, σύμμαχοι της Ρωσίας (γνωστοί και ως BRICS), καθώς και ορισμένα από τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Κόλπου που προσπάθησαν να διατηρήσουν καλές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου σχολίασε την Κυριακή ότι η συνάντηση ήταν ένα «βήμα προς την πρακτική εφαρμογή των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών που πρότεινε η Ουκρανία».

Η Κίνα, που εμφανίστηκε ουδέτερη, ήταν ανοιχτή στην ιδέα της διεξαγωγής περαιτέρω συζητήσεων, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία θα συζητήσει τα αποτελέσματα των συνομιλιών με άλλες χώρες BRICS που συμμετείχαν στη συνάντηση, δήλωσε την Κυριακή στο Tass ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Το Σάββατο, και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες, μια ρωσική βόμβα αέρος – εδάφους έπληξε ένα κέντρο μετάγγισης αίματος βορειανατολικά του Χάρκοβο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση