ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Μπάιντεν στην Ευρώπη με σκληρή γραμμή κατά Μόσχας – Πεκίνου

«Ελπίζει ότι μπορεί να συσπειρώσει τις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να ασκήσουν επιπλέον πίεση στη Μόσχα», σημειώνει ο ιστοχώρος GZERO. «Θα τα καταφέρει;»

Kathimerini.gr

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει αυτές τις ημέρες στην Ευρώπη, με την αποστολή να τονώσει τη συνοχή και την αποφασιστικότητα της Δύσης έναντι της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν που εξακολουθεί, από την άλλη πλευρά, να σφυροκοπεί πολλές πόλεις στην Ουκρανία.

«Ο Μπάιντεν πιθανότατα ελπίζει ότι μπορεί να συσπειρώσει τις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να ασκήσουν επιπλέον πίεση στη Μόσχα αναγκάζοντας έτσι το Κρεμλίνο να κάνει κάποιες παραχωρήσεις. Μπορεί να το καταφέρει;», σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος GZERO.

Ο Μπάιντεν μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες όπου, θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Εν συνεχεία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Πολωνία (Βαρσοβία) για να συναντήσει από κοντά τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα.

Σημειωτέων πως η Πολωνία, που έχει κοινά σύνορα μήκους περίπου 800 χιλιομέτρων με την Ουκρανία, έχει μέχρι στιγμής δεχθεί περί τα δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Σενάρια που απορρίφθηκαν

Το σενάριο που ήθελε τον Μπάιντεν να επισκέπτεται και την εμπόλεμη Ουκρανία στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα προς την πλευρά τόσο των Ουκρανών που αντιστέκονται όσο και της Ρωσίας, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Οι Δυτικοί έχουν προς το παρόν απορρίψει την πρόταση Ζελένσκι περί επιβολής no-fly zone πάνω από την Ουκρανία αλλά και τις προτάσεις περί αποστολής στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών (της σοβιετικής περιόδου, για να τα πιλοτάρουν Ουκρανοί πιλότοι).

Οι Αμερικανοί λέγεται πως ζήτησαν από την Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία, προς ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας, τους S-400 που είχε αγοράσει από τη Ρωσία, με την τουρκική πλευρά ωστόσο να απαντά αρνητικά.

Εντείνοντας την πίεση

Μέσα σε τέτοιο πλαίσιο, ο Δύση θα κληθεί αυτήν την εβδομάδα, από το ευρωπαϊκό έδαφος στο οποίο θα βρίσκεται και ο Τζο Μπάιντεν, να προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις που εντείνουν την πίεση κατά της Ρωσίας, με δεδομένο πως η ρωσική πλευρά δεν έχει δείξει προς το παρόν απολύτως καμία διάθεση να κάνει πίσω στο Ουκρανικό.

«Η παρουσία του Μπάιντεν θα μπορούσε να βοηθήσει στην οικοδόμηση συναίνεσης προκειμένου η Ευρώπη να κάνει το επόμενο βήμα στον τομέα της ενέργειας (σ.σ. επιβάλλοντας κυρώσεις που θα βάζουν στο στόχαστρο τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας). Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν και κατά πόσο θα μπορούσε να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα έχει τους πόρους και την υποστήριξη για να αντιμετωπίσει πιθανές οικονομικές παράπλευρες ζημίες από τις όποιες πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία», δηλώνει στο GZERO ο αναλυτής Edoardo Saravelle.

Επόμενα βήματα

Κατά τα λοιπά, ΗΠΑ και ΕΕ θα μπορούσαν να ανακοινώσουν νέους τρόπους σύσφιξης τον οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας αλλά και νέα ονόματα Ρώσων για να μπουν στο στόχαστρο των κυρώσεων της Δύσης.

Παράλληλα, οι Δυτικοί θα μπορούσαν, όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα του GZERO, να διαμορφώσουν και σχέδια χαλάρωσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα τα οποία όμως θα συνοδεύονται προφανώς από αυστηρές προϋποθέσεις και όρους.

ΕΕ – Κίνα

Ο Μπαίντεν έρχεται όμως στην Ευρώπη κοιτώντας παράλληλα και προς την πλευρά της Κίνας. Την 1η Απριλίου είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Κίνας (EU-China virtual summit) και η αμερικανική ηγεσία θέλει, προφανώς, να διασφαλίσει ότι οι Ευρωπαίοι θα παραμείνουν σε κοινή γραμμή με την Ουάσιγκτον έναντι του Πεκίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση