
Kathimerini.gr
Δριμεία κριτική στην Αγκυρα εξαπέλυσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, τη δίωξη και σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, βασικού αντιπάλου του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με σχέδιο έκθεσης η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ζητά επί της ουσίας να παραμείνει «παγωμένη» η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Συγκεκριμένα, η έκθεση που εγκρίθηκε την Τετάρτη με 48 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 23 αποχές από την Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων επισημαίνει μάλιστα ότι η Τουρκία ολισθαίνει σε ένα «πλήρως αυταρχικό μοντέλο».
Εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημοκρατικών προτύπων στην Τουρκία και για την αμείλικτη καταστολή των επικριτικών φωνών από τις τουρκικές αρχές, οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τη συνεχή «στόχευση» πολιτικών κομμάτων και μελών της αντιπολίτευσης. Για τη σύλληψη Ιμάμογλου επισήμαναν ότι πρόκειται για μια πολιτικά υποκινούμενη κίνηση που αποσκοπεί στην αποτροπή ενός νόμιμου αντιπάλου από το να συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές, καθώς και μια κίνηση που ωθεί περαιτέρω τη χώρα προς ένα πλήρως αυταρχικό μοντέλο.
Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν, μάλιστα, τις τουρκικές αρχές να θέσουν τέλος στους σημερινούς σοβαρούς περιορισμούς των θεμελιωδών ελευθεριών – ιδίως των ελευθεριών της έκφρασης και του συνέρχεσθαι.
«Η προσχώρηση στην Ε.Ε. εξαρτάται από την εκπλήρωση των κριτηρίων προσχώρησης, τα οποία απαιτούν σταθερούς θεσμούς που εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και την ευθυγράμμιση με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε. Αυτά είναι απόλυτα κριτήρια, όχι θέματα που υπόκεινται σε στρατηγικές εκτιμήσεις συναλλαγών ή διαπραγματεύσεις», αναφέρει η έκθεση.
Παράλληλα, πάντως, οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τη στρατηγική και γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας, καθώς και την αυξανόμενη παρουσία και επιρροή της σε τομείς ζωτικής σημασίας για τη διεθνή ασφάλεια, όπως η περιοχή του Εύξεινου Πόντου, η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή.
«Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Είναι επίσης μια χώρα με την οποία η Ε.Ε. έχει στενές σχέσεις στους τομείς της ασφάλειας, του εμπορίου, της οικονομίας και της μετανάστευσης. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος και να εμβαθυνθεί η συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου στρατηγικού ενδιαφέροντος» σημειώνεται στην έκθεση.
Για τον λόγο αυτό, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να συνεχίσουν να εργάζονται, πέραν της επί του παρόντος παγωμένης διαδικασίας προσχώρησης, προς μια στενότερη, πιο δυναμική και στρατηγική εταιρική σχέση, με ιδιαίτερη έμφαση στη δράση για το κλίμα, την ενεργειακή ασφάλεια, την αντιτρομοκρατική συνεργασία και την περιφερειακή σταθερότητα.