ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νότια Κορέα: Στην πόρτα της εξόδου ο πρόεδρος Γιουν

Αντιμέτωπος με πρόταση δυσπιστίας είναι ο πρόεδρος, μετά το φιάσκο με τον στρατιωτικό νόμο, ενώ ήδη, σημαντικοί συνεργάτες του έχουν υποβάλει μαζικά τις παραιτήσεις τους

Kathimerini.gr

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Νότια Κορέα την επαύριο της… πεντάωρης επιβολής του στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ που προκάλεσε πολιτικό σεισμό στη χώρα. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση μομφής εναντίον του, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί προτού τεθεί σε ψηφοφορία, ενδεχομένως μέσα στην εβδομάδα.

Νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη ο επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας, Χαν Ντονγκ-χουν, είχε καλέσει να αποπεμφθεί ο υπουργός Αμυνας, Κιμ Γιονγκ-χιουν, και να παραιτηθούν όλα τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Χαν Ντακ-σου και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι πρόκειται να πραγματοποιήσουν έκτακτη σύσκεψη για να εξετάσουν την περαιτέρω στάση τους.

Κήρυξη στρατιωτικού νόμου

Ο Γιουν κήρυξε στρατιωτικό νόμο κατηγορώντας την αντιπολίτευση, η οποία έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, πως πρόσκειται «στη Βόρεια Κορέα» και είναι «εχθρική προς το κράτος», προτού πάρει την απόφασή του πίσω μερικές ώρες αργότερα.

Ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις με τον κόσμο να παραμένει στους δρόμους και σήμερα, απαιτώντας την άμεση παραίτησή του.

Ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε να αποπεμφθεί ο Γιουν από το κόμμα, κάτι στο οποίο φαίνεται πως δεν συναινούν όλα τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, που εκφράζουν διάφορες απόψεις.

Αντιδράσεις συνεργατών του

Σύμφωνα με την εφημερίδα Chosun Ilbo, όλα τα μέλη της κυβέρνησης εξέφρασαν στον πρωθυπουργό την πρόθεσή τους να παραιτηθούν.



Ηδη ο γενικός γραμματέας της προεδρίας και άλλοι σημαντικοί συνεργάτες του προέδρου «υπέβαλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους» σήμερα, μεταδίδει το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

«Κορυφαίοι συνεργάτες του Γιουν», ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας της προεδρίας, Τζονγκ Τζιν-σοκ, «υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μαζικά», μετέδωσε το Yonhap, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η προεδρία της Νότιας Κορέας δεν απάντησε αμέσως όταν της ζήτησε σχόλιο για την πληροφορία το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατηγορίες της αντιπολίτευσης για «ανταρσία»

Επιπλέον, η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα πως θα κινήσει διαδικασία παύσης και απομάκρυνσης από το αξίωμα του προέδρου αν δεν παραιτηθεί «αμέσως» και πως θα κάνει μήνυση για «ανταρσία» στον πρόεδρο και σε κορυφαία στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας, μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Αν ο Γιουν «δεν παραιτηθεί αμέσως, το Δημοκρατικό Κόμμα θα κινήσει αμέσως διαδικασία παύσης του εισακούγοντας τη λαϊκή βούληση», τόνισε σε ανακοίνωσή της η παράταξη.

«Θα καταθέσουμε μήνυση για ανταρσία» εναντίον του Γιουν, των υπουργών Αμυνας και Εσωτερικών και «προσωπικοτήτων-κλειδιών του στρατού και της αστυνομίας», ιδίως των αρμόδιων για την εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου –πρόκειται για πτέραρχο και τον αρχηγό της αστυνομίας–, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Δημοκρατικό Κόμμα.

Γενική απεργία επ’ αόριστον



Παράλληλα, η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων στη Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα πως προκηρύσσει «γενική απεργία επ’ αόριστον» ώσπου να υποβληθεί παραίτηση από τον Γιουν Σουκ Γέολ.

Η συνομοσπονδία κορεατικών συνδικάτων, η οποία μετρά όχι λιγότερα από 1,2 εκατ. μέλη, χαρακτήρισε «παράλογο και αντιδημοκρατικό μέτρο» την κίνηση που αποπειράθηκε ο Γιουν, προσθέτοντας πως με αυτήν «υπέγραψε το τέλος» της εξουσίας του.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν, χαιρέτισε την ανακοίνωση πως αίρεται ο στρατιωτικός νόμος που κηρύχθηκε στη Νότια Κορέα, καλώντας να υπάρξει ειρηνική επίλυση των πολιτικών διαφορών.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε οι πολιτικές διαφωνίες να επιλύονται ειρηνικά και με σεβασμό του κράτους δικαίου», ανέφερε ο Μπλίνκεν σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του, αφού ο πρόεδρος Γιουν ανακοίνωσε την άρση του στρατιωτικού νόμου.

Το Τόκιο παρακολουθεί την ταχύτατα εξελισσόμενη πολιτική κατάσταση στη Σεούλ με «εξαιρετική και σοβαρή ανησυχία», τόνισε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. Ο Σιγκέρου Ισίμπα εκφράστηκε ενώπιον δημοσιογράφων διαβεβαιώνοντας πως δεν έχει λάβει γνώση «καμιάς πληροφορίας που να κάνει λόγο για Ιάπωνες υπηκόους τραυματίες» στη Νότια Κορέα.

Τα επόμενα βήματα

Η πρόταση μομφής κατά του προέδρου Γιουν, που κατέθεσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εκκινεί διαδικασία που πιθανότατα θα διαρκέσει μέρες.

Για την παραπομπή του Γιουν, τουλάχιστον τα δύο τρίτα της 300μελούς Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Κορέας πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής κάτι που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 200 ψήφους.

Η ψηφοφορία πρέπει να διεξαχθεί εντός 72 ωρών. Ωστόσο, το αμέσως επόμενο βήμα είναι ο πρόεδρος της Συνέλευσης Γου Γουόν-Σικ να ανοίξει συνεδρίαση για να συζητηθεί η πρόταση – κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε δύο ημέρες.

Ποιος είναι ο Γιουν

Ο Γιουν ήταν σχετικά νέος στην πολιτική όταν κέρδισε τις εκλογές για την προεδρία το 2022, στην πιο αμφίρροπη πολιτική αναμέτρηση στην ιστορία των ελεύθερων προεδρικών εκλογών στη χώρα, από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα.

Εισαγγελέας, είχε γίνει σε εθνικό επίπεδο γνωστός επειδή ηγήθηκε της υπόθεσης διαφθοράς κατά της πρώην προέδρου Παρκ Γκουν-Χι, η οποία παραπέμφθηκε σε δίκη το 2016.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο 63χρονος, τάχθηκε υπέρ μιας πιο σκληρής προσέγγισης απέναντι στη Βόρεια Κορέα και υιοθέτησε αμφιλεγόμενες θέσεις σε ζητήματα φύλου.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας, έγινε γνωστός για σειρά από πολιτικές γκάφες και σκάνδαλα, τα οποία προκάλεσαν κατακόρυφη πτώση στη δημοτικότητά του και αποδυνάμωσαν την κυβέρνησή του, με αποκορύφωμα τις χθεσινοβραδινές δραματικές σκηνές.

Πηγή: Reuters, ΑFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής και πώς η ανάλυση των γεγονότων μας επιτρέπει να δούμε πώς θα κινηθούν τα πράγματα
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ