ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέσω ΗΠΑ μιλούν Ριάντ – Τελ Αβίβ

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν φαίνεται πως έχει αναγάγει σε κεντρική προτεραιότητα τη «βελτίωση» των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας

Kathimerini.gr

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν φαίνεται πως έχει αναγάγει σε κεντρική προτεραιότητα τη «βελτίωση» των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας. Οι δύο χώρες δεν είχαν ποτέ τους διπλωματικές σχέσεις, καθώς το 1947 η Σαουδική Αραβία υπήρξε μεταξύ των κρατών που ψήφισαν κατά της δημιουργίας του ισραηλινού κράτους στη Μέση Ανατολή.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, ωστόσο, οι Σαουδάραβες ζητούν τη βοήθεια της Αμερικής ώστε να δοθούν οι απαιτούμενες εγγυήσεις ασφαλείας προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία κάποιες πρώτες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Αιτία αυτής της πρωτοβουλίας είναι, σε μεγάλο βαθμό, το γεγονός ότι το βασίλειο θέλει να ξεκινήσει να θέτει σε εφαρμογή ένα πυρηνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων για πρώτη φόρα στη χώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, τα εργοστάσια αυτά θα χρησιμοποιούν το ουράνιο που παράγεται εγχώρια και θα έχουν ως αποκλειστικό στόχο την παραγωγή φθηνότερης και λιγότερο ρυπογόνου ενέργειας.

Οπως είναι φυσικό, η προοπτική της ανάπτυξης μιας τέτοιας τεχνολογίας σε ένα «εχθρικό» κράτος δεν ενθουσιάζει το Ισραήλ. Ωστόσο, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων εκ μέρους του Ιράν, το οποίο διαρκώς παραβιάζει τη «συμφωνία για τα πυρηνικά» και εμπλουτίζει νέο ουράνιο, ανησυχεί πολύ πιο έντονα τόσο το Ισραήλ όσο και τους συμμάχους του στην Ουάσιγκτον.

Ταυτόχρονα, το στέμμα της Σαουδικής Αραβίας ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο να θωρακιστεί απέναντι σε ένα κράτος που αποτελεί και θρησκευτικό «εχθρό» αλλά και οικονομικό ανταγωνιστή, σε μια εποχή μάλιστα που η χώρα επιθυμεί να χαλαρώσει σταδιακά την εξάρτηση της οικονομίας της από το πετρέλαιο.

Μια βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Εβραίων και Αράβων θεωρείται αυτή τη στιγμή κομβικής σημασίας στον Λευκό Οίκο, ώστε να δημιουργηθεί στην περιοχή μια «ζώνη άμυνας», καθώς η αυταρχική ιρανική κυβέρνηση δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τη συνεργασία στο θέμα των πυρηνικών.

Απελευθέρωση

Σε μια ανέλπιστη εξέλιξη, ωστόσο, χθες το βράδυ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε με το Ιράν να απελευθερωθούν πέντε Αμερικανοϊρανοί κρατούμενοι οι οποίοι βρίσκονται σε φυλακές της χώρας εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια με ανυπόστατες κατηγορίες για κατασκοπεία.

Σύμφωνα με το ως άνω δημοσίευμα, επιπλέον, οι Ιρανοί δεν δέχθηκαν τις αμερικανικές πιέσεις εύκολα. Ως αντάλλαγμα η χώρα δεν θα λάβει μόνο μια σειρά από Ιρανούς κρατουμένους στις ΗΠΑ, ο αριθμός και τα στοιχεία των οποίων είναι άγνωστα, αλλά και 6 δισ. δολάρια «δεσμευμένων» ιρανικών κεφαλαίων, τα οποία θα μεταφερθούν σε τράπεζα του Κατάρ με την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση