ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέλη του ΝΑΤΟ: Στο τραπέζι η αποστολή στρατού στη Γροιλανδία

Το νησί σκοπεύει να διεξαγάγει δημοψήφισμα με θέμα την πλήρη ανεξαρτησία του από τη Δανία, μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.

Kathimerini.gr

Την πιθανότητα να αποστείλουν στρατιώτες στη Γροιλανδία φαίνεται πως εξετάζουν οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, ως απάντηση στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα διστάσει να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες για να «κατάσχει» το νησί, που ανήκει διοικητικά στο Βασίλειο της Δανίας. Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών-μελών της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, συζητούν σε ανεπίσημες συναντήσεις τους την πιθανότητα ενεργοποίησης του Αρθρου 5, που δεσμεύει όλους τους συμμάχους να αποστείλουν στρατεύματα σε περίπτωση που ένα μέλος δεχθεί επίθεση.

Ο Τραμπ έχει από χρόνια εκφράσει την επιθυμία να προσαρτήσει το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, λόγω της ιδιαίτερης γεωστρατηγικής θέσης του, αλλά και του ορυκτού του πλούτου, σε μια περίοδο όπου το λιώσιμο των αρκτικών πάγων δημιουργεί νέες ιδέες για εκμετάλλευση. Λίγες μέρες μάλιστα μετά την ορκωμοσία του ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε στη Δανέζα πρωθυπουργό, Μέτε Φρεντέρικσεν, την οποία προσπάθησε για πολλοστή φορά να πείσει να του πουλήσει το νησί, σε μια συζήτηση που η ίδια χαρακτήρισε «βίαιη».

Αν και η εφαρμογή του Αρθρου 5 κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη, μια και κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την ομόφωνη στήριξη και των 32 κρατών-μελών (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ), εντούτοις δεν αποκλείεται η εφαρμογή του Αρθρου 4, το οποίο καλεί τις ηγεσίες των κρατών-μελών σε έκτακτη σύσκεψη σε περίπτωση που απειλείται «η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή ασφάλεια» ενός εξ αυτών. Η εφαρμογή του εν λόγω άρθρου έχει θεωρηθεί στο παρελθόν ο αποτελεσματικότερος μηχανισμός για να εξομαλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σημειώνει η εφημερίδα. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, έσπευσε πάντως να ηρεμήσει τα πνεύματα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Σχολιάζοντας την ανησυχία του Τραμπ αναφορικά με τη διαστημική βάση Πίτουφικ στη βορειοδυτική Γροιλανδία, που χρησιμοποιείται ως σύστημα προειδοποίησης για επιθετικούς πυραύλους, ο Ολλανδός γενικός γραμματέας είπε: «Είναι απολύτως σαφές ότι ο Τραμπ έχει δίκιο όταν μιλάει για τον Αρκτικό Κύκλο και είναι δεδομένο πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να τον προστατεύσουμε».

Πάντως, η σύσφιγξη των σχέσεων της ημιαυτόνομης Γροιλανδίας με τις ΗΠΑ δεν αποκλείεται να επέλθει με πιο ανώδυνο τρόπο, καθώς το νησί σκοπεύει να διεξαγάγει δημοψήφισμα με θέμα την πλήρη ανεξαρτησία του από τη Δανία μετά τις προεδρικές εκλογές που έχει προγραμματίσει για τις 11 Μαρτίου. Ο Γροιλανδός πρωθυπουργός Μούτε Εγκεντε καθώς και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση