Kathimerini.gr
Στις ευρωεκλογές του 2019, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι είχε έρθει πρώτη μεταξύ των ιταλικών κομμάτων και μάλιστα με διαφορά, εξασφαλίζοντας ποσοστό 34,3% και συνολικά 29 έδρες.
Πέντε χρόνια μετά ωστόσο, ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Ιουνίου, οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην εν λόγω παράταξη… κάτω από 9%, ενώ το διάστημα που μεσολάβησε η Λέγκα έζησε και άλλες εκλογικές ήττες. Τον περασμένο Φεβρουάριο, στις τοπικές εκλογές της Σαρδηνίας, εξασφάλισε μόλις 3,7%. Απογοητευτική ήταν, όμως, η επίδοση της παράταξης και στις βουλευτικές εκλογές του 2022, καθώς είχε δει τότε το ποσοστό της να υποχωρεί στο 8,8% (από 17,3% που ήταν στις αμέσως προηγούμενες γενικές εκλογές του 2018).
«Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Σαλβίνι επισκιάστηκε από τη χαρισματική Τζόρτζια Μελόνι η οποία οδήγησε το δικό της κόμμα, τα Αδέλφια της Ιταλίας (FdI), στην εξουσία ως επικεφαλής ενός δεξιού συνασπισμού», γράφει η Χάνα Ρόμπερτς στο Politico.
(AP Photo/Luca Bruno)
Από «πρώτο όνομα» που ήταν άλλοτε, ο 51χρονος Σαλβίνι έχει πια δει τη «λάμψη» του να χάνεται. «Αυτές τις μέρες, η παράταξη του Σαλβίνι παραπαίει και η δική του θέση στην κομματική ηγεσία αμφισβητείται ολοένα περισσότερο. Ο ίδιος αντιμετωπίζει εσωκομματικές προκλήσεις και θεωρείται ολοένα πιο αναποτελεσματικός εντός της κυβέρνησης», σημειώνει στη σχετική ανάλυσή του το Politico.
Σενάρια
Εάν η Λέγκα καταφέρει στις επερχόμενες ευρωεκλογές να εξασφαλίσει πάνω από 10%, τότε ο Σαλβίνι θα έχει εξασφαλίσει την παραμονή του στην ηγεσία της παράταξης, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον. Εάν ωστόσο, από την άλλη πλευρά, υποχωρήσει κάτω από το 10% όπως άλλωστε προαναγγέλλουν οι δημοσκοπήσεις, τότε η ηγεσία του Σαλβίνι θα τεθεί εν αμφιβόλω στον δρόμο προς το κομματικό συνέδριο που αναμένεται, ούτως ή άλλως, έπειτα από τις ευρωεκλογές.
Ακόμη και ο Ουμπέρτο Μπόσι, ο 82χρονος πια ιδρυτής της Λέγκας του Βορρά (Lega Nord) από την οποία προήλθε η Λέγκα (Lega), έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η παράταξη χρειάζεται έναν νέο ηγέτη.
Στροφή… ακόμη δεξιότερα
Γίνεται, όμως, ο Σαλβίνι να ανακάμψει πολιτικά; Και αν ναι, πώς;
Ο ίδιος επιλέγει, πάντως, το τελευταίο διάστημα να κάνει στροφή ακόμη δεξιότερα: πανηγυρίζοντας την επανεκλογή του Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας, παίρνοντας θέση ενάντια στη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας και πλέκοντας το εγκώμιο του Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τη δημοσκοπικά κυρίαρχη Τζόρτζια Μελόνι στην κυβέρνηση της οποίας ωστόσο ο ίδιος συμμετέχει ως υπουργός Υποδομών.
Μια γέφυρα… η τελευταία σανίδα σωτηρίας για τον Σαλβίνι
Παράλληλα ωστόσο, ως υπουργός Υποδομών, ο Σαλβίνι παρουσιάζεται να προωθεί και ένα άλλο μεγαλεπήβολο έργο το οποίο θεωρεί ότι θα μπορούσε να ανεβάσει τα ποσοστά του στην κάλπη. Ο λόγος, εν προκειμένω, για ένα πρότζεκτ το οποίο συζητιέται ήδη από την περίοδο των ρωμαϊκών χρόνων όπως είναι εκείνο της μήκους περίπου 3 χλμ. γέφυρας που θα περνά, εάν γίνει πράξη, πάνω από το Στενό της Μεσσήνης, συνδέοντας τη Σικελία με τη Λομβαρδία (νότια Ιταλία).
Με πληροφορίες από Politico