ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γερμανία: Σε τροχιά… πτώσης το AfD, έξι εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές

Τα δύο κορυφαία ονόματα στην ευρωλίστα της ακροδεξιάς παράταξης κατηγορούνται ότι έπαιρναν χρήματα από την Κίνα και τη Ρωσία

Kathimerini.gr

«Το μεγάλο γερμανικό αίνιγμα: Πώς καταπολεμάς το ακροδεξιό AfD;», ήταν ο τίτλος άρθρου που είχε δημοσιευθεί στην «Κ» στις αρχές Μαρτίου. Περίπου έναν μήνα μετά, το κόμμα της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) βλέπει τα ποσοστά του να υποχωρούν στις δημοσκοπήσεις, ενώ οι άλλες γερμανικές πολιτικές δυνάμεις το στοχοποιούν πια ως «κόμμα προδοτών» και «πέμπτη φάλαγγα».

Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, διερωτάται πια κανείς εάν η γερμανική ακροδεξιά παράταξη μπορεί τελικώς να πέσει ή να υποχωρήσει… επειδή «αυτοπυροβολήθηκε».

«Το AfD αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, έπειτα από τις καταγγελίες που θέλουν δύο από τους κορυφαίους υποψηφίους του για τις ευρωεκλογές να έχουν ύποπτους δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα», γράφει το Politico, υπογραμμίζοντας πως η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» κλονίζεται από κατηγορίες περί κατασκοπείας και διαφθοράς περίπου έξι εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, στο γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, βουλευτές προερχόμενοι από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος εξαπέλυσαν «πυρά» κατά του AfD.

Ο Μαρκ Χένριχμαν, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU), το κατηγόρησε ότι «προδίδει και ξεπουλά τον γερμανικό λαό».

Ο Ντιρκ Βίζε, βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι το AfD ίσως να αγαπά πιο πολύ τις «δικτατορίες» της Κίνας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, και λιγότερο τη Γερμανία.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά αυτήν την εβδομάδα, εισαγγελείς από την πόλη της Δρέσδης έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές έρευνες σε βάρος του επικεφαλής υποψηφίου του AfD για τις ευρωεκλογές, Μαξιμίλιαν Κραχ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι είχε δεχθεί πληρωμές από τη Ρωσία και την Κίνα «για το έργο του ως ευρωβουλευτή».

O Μαξιμίλιαν Κραχ κρατά το κεφάλι του, έπειτα από τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος του ιδίου και συνεργατών του. (REUTERS/Fabrizio Bensch)

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς του Κραχ ως ύποπτο για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.

Σημειώνεται ότι ο 47χρονος Μαξιμίλιαν Κραχ εξελέγη ευρωβουλευτής με το AfD για πρώτη φορά στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019 ενώ εκείνος είχε θέσει υποψηφιότητα και για τη δημαρχία της Δρέσδης.

Αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες είναι όμως, παράλληλα, και ο 51χρονος βουλευτής της Μπούντεσταγκ, Πετρ Μπίστρον, ο οποίος φιγουράρει στη δεύτερη θέση της ευρωλίστας του AfD ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, κάτω από τον Κραχ.

Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα (του περιοδικού Spiegel, μεταξύ άλλων), ο Μπίστρον φέρεται να έλαβε 20.000 ευρώ από άτομα που συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να διαδώσει την προπαγάνδα του Κρεμλίνου στη Γερμανία.

Τόσο ο Κραχ όσο και ο Μπίστρον έχουν επισήμως αρνηθεί όσα τους προσάπτουν.

Επί του πρακτέου ωστόσο, οι καταγγελίες δείχνουν να «κοστίζουν» προεκλογικά στο κόμμα της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» το οποίο βλέπει τα ποσοστά του να υποχωρούν στις δημοσκοπήσεις καθώς μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (INSA, Ipsos, Forsa κ.ά.) δίνουν στο AfD από 15% έως και 18%. Συγκριτικά ωστόσο, τον περασμένο Ιανουάριο οι ίδιες δημοσκοπήσεις έδιναν στην εν λόγω παράταξη μεταξύ 22% και 23%.

«Για το AfD, οι καταγγελίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοί του για τις ευρωπαϊκές εκλογές μόλις έξι εβδομάδες πριν από τις κάλπες, αποτελούν μια ιδιαίτερα ανησυχητική πρόκληση» καθώς «είναι πια πολύ αργά για να αφαιρεθούν αυτοί οι υποψήφιοι από το ψηφοδέλτιο, ενώ ειδικά το πρόσωπο του Κραχ είναι και στις προεκλογικές αφίσες», γράφει το Politico.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι με απόφαση της ηγεσίας της παράταξης (της Αλίς Βάιντελ και του Τίνο Κρουπάλα), ο Κραχ αποκλείστηκε από την εναρκτήρια εκδήλωση της προεκλογικής εκστρατείας… αν και το πρόσωπό του παραμένει στις αφίσες.

 

Με πληροφορίες από Politico

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση