ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μακρόν στην Κίνα - Ασκήσεις ισορροπίας με το βλέμμα σε Ουκρανία και οικονομία

Τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος, με κορυφαία θέματα στην ατζέντα του τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις σχέσεις Ε.Ε. - Πεκίνου και τα γαλλικά συμφέροντα

Kathimerini.gr

Τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με κορυφαία θέματα στην ατζέντα του τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις σχέσεις Ε.Ε. – Πεκίνου (που, κατά την επικρατούσα άποψη σε Παρίσι και Βερολίνο δεν πρέπει να διαρραγούν, παρά τις σινοαμερικανικές σκιές) και τη διασφάλιση των υπερπόντιων γαλλικών συμφερόντων σε Ασία – Ειρηνικό.

Ξεκινώντας από σήμερα και για τις επόμενες δύο ημέρες, ο Γάλλος ηγέτης θα έχει συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, ενώ την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στην Γκουανγκζού στη νότια Κίνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μακρόν συνοδεύεται σε αυτό το ταξίδι -το πρώτο που πραγματοποιεί στην Κίνα μετά το 2019- από περίπου 60 Γάλλους επιχειρηματίες (ανάμεσα στους οποίους θα βρίσκονται και οι διευθύνοντες των Airbus, LVMH και EDF, μεταξύ άλλων), ενώ τις ίδιες ημέρες θα βρίσκεται στο Πεκίνο και η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μάλιστα, η Φον ντερ Λάιεν μετέβη στο Παρίσι, χθες, με σκοπό να προετοιμάσει την επίσκεψή της στην Κίνα, σε συντονισμό με την πλευρά του Γάλλου προέδρου. Σημειώνεται ότι για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι η πρώτη επίσκεψη στην Κίνα ως επικεφαλής της Κομισιόν. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση του Πεκίνου έναντι της ρωσικής εισβολής αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν οι Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν στην κινεζική πρωτεύουσα αυτήν την εβδομάδα.

Ο Μακρόν, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε σήμερα από το Πεκίνο ότι η Κίνα δεν πρέπει να στείλει όπλα υπέρ των ρωσικών δυνάμεων που μάχονται στην Ουκρανία και ότι δεν είναι προς το συμφέρον του Πεκίνου ο πόλεμος αυτός να έχει διάρκεια.  

Τόσο η επικεφαλής της Κομισιόν όσο και ο Γάλλος πρόεδρος είχαν στείλει, πριν από την επίσκεψή τους στην Κίνα, το μήνυμα ότι δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να δουν το Πεκίνο να στηρίζει στρατιωτικά τη Ρωσία στο μέτωπο της Ουκρανίας. Την ίδια ώρα, ωστόσο, Παρίσι, Βερολίνο και Βρυξέλλες δεν θέλουν να έρθουν σε ρήξη με την κινεζική πλευρά.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο (AFP), ο Μακρόν θα κληθεί να φέρει εις πέρας λεπτές ασκήσεις ισορροπίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα.

Σύμφωνα με το Politico από την άλλη πλευρά, ο Γάλλος πρόεδρος θα επιχειρήσει μια «επίθεση γοητείας» προς τη μεριά της κινεζικής ηγεσίας, την οποία θα προσπαθήσει να απομακρύνει από τη Μόσχα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να διασφαλίσει τα γαλλικά συμφέροντα στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, κρατώντας παράλληλα ανοιχτούς τους διαύλους με την κινεζική πλευρά.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα ήθελε, ιδανικά, να μπορέσει να πείσει τον Σι Τζινπίνγκ να ασκήσει επιρροή προς την πλευρά της Μόσχας υπέρ της ειρήνευσης στο μέτωπο της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ο Μακρόν είχε επιχειρήσει πέρυσι να επηρεάσει προς την κατεύθυνση της αποφυγής της πολεμικής κλιμάκωσης και τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς όμως οι προσπάθειές του να στεφθούν από επιτυχία.

Με πληροφορίες από AFP, Politico, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X