Υπάρχει ένας διάλογος για το συνταξιοδοτικό που εξελίσσεται, υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι τα πάντα θα πρέπει να σταματήσουν, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος σήμερα στην λίμνη Σερ-Πονσόν, στις Αλπεις, όπου θα παρουσιάσει τα κυβερνητικά μέτρα για τη μείωση της σπατάλης του νερού στη Γαλλία και την καλύτερη χρήση του.
Ο Γάλλος πρόεδρος, ερωτηθείς για το γεγονός ότι δεκάδες διαδηλωτές ταξίδεψαν ως τη λίμνη για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, το θεώρησε φυσιολογικό, δηλώνοντας ότι η αντίθεση δεν δικαιολογεί φαινόμενα βίας, όπως αυτά που ξέσπασαν στην αγροτική περιοχή Σεν Σολίν.
Μέτρα για το νερό
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζει σήμερα ένα σχέδιο για τη βελτίωση της διαχείρισης του νερού. Από τη λίμνη Σερ-Πονσόν, στις Αλπεις, ο Μακρόν θα παρουσιάσει περίπου 50 μέτρα για τη μείωση της σπατάλης του νερού και την καλύτερη χρήση του.
Το σχέδιό του θα έχει βασικό στόχο «την προετοιμασία για το επόμενο καλοκαίρι», το οποίο ενδέχεται να είναι «δύσκολο, αν δεν βελτιωθεί η μετεωρολογική κατάσταση», επεσήμανε η γαλλική προεδρία.
Ο φετινός χειμώνας στη Γαλλία ήταν ιδιαίτερα ξηρός, με αριθμό ρεκόρ 32 ημερών χωρίς βροχή, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει αποκατασταθεί ο όγκος του νερού στον υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος την 1η Μαρτίου ήταν 80% κάτω από τα κανονικά επίπεδα.
Με την κλιματική αλλαγή και τις επαναλαμβανόμενες ξηρασίες, «το νερό έχει αναχθεί σε στρατηγικό πόρο για τη Γαλλία», τόνισε η προεδρία.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα αποθέματα νερού στη χώρα θα μειωθούν από 10% έως 40% τις επόμενες δεκαετίες.
«Ολοι οι τομείς -βιομηχανία, γεωργία, τουρισμός, ψυχαγωγία κ.ά.- θα κινητοποιηθούν, διότι πρέπει να κινητοποιηθεί το σύνολο των Γάλλων ώστε η πολιτική νερού να περάσει σε μια νέα εποχή», υπογράμμισε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Οι απόπειρες της γαλλικής κυβέρνησης να αποθηκεύσει βρόχινο νερό σε τεχνητές λίμνες προσκρούουν στις αντιδράσεις οικολόγων και μέρους των γεωργών, οι οποίοι καταγγέλλουν την «υφαρπαγή» ενός «δημόσιου αγαθού».
Εκτός από τη λύση της αύξησης της αποθήκευσης νερού, η κυβέρνηση προωθεί τις καλλιέργειες που είναι πιο ανθεκτικές στην ξηρασία. Παράλληλα, επιθυμεί να αυξηθεί η επαναχρησιμοποίηση λυμάτων, κάτι που αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται στο 1% του όγκου τους στη Γαλλία, έναντι του 8% στην Ιταλία, του 14% στην Ισπανία και του 85% στο Ισραήλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP