Η Γαλλία, ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέλος της, βρίσκεται στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στα σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Μετά από μήνες απεργιών και διαμαρτυριών, η ένταση έφτασε στο αποκορύφωμά της την περασμένη Πέμπτη, εν μέσω βίαιων επεισοδίων στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις, επεισοδίων τα οποία ξύπνησαν σε κάποιους μνήμες Κίτρινων Γιλέκων.
Οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες επηρεάζουν, εκ των πραγμάτων, την καθημερινότητα στη χώρα αλλά και τις σχέσεις της Γαλλίας με τους «έξω». Για του λόγου το αληθές, η επίσκεψη που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει στη Γαλλία ο Άγγλος βασιλιάς Κάρολος αναβλήθηκε λόγω του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στη χώρα.
(AP Photo/Thomas Padilla)
Τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις την ερχόμενη Τρίτη, 28 Μαρτίου, αλλά παράλληλα στη χώρα ξεσπούν και άλλες, μικρότερες και φαινομενικά αυθόρμητες διαδηλώσεις που φέρνουν στη μνήμη τις κινητοποιήσεις των καλούμενων Κίτρινων Γιλέκων, όπως έχει μείνει γνωστό στην ιστορία το εκτός κομματικών και συνδικαλιστικών γραμμών «κίνημα» των διαδηλωτών με τα φωσφορίζοντα κίτρινα γιλέκα που είχε συνταράξει τη Γαλλία το 2018 ενάντια στις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα, και τότε με πρόεδρο τον Μακρόν.
Μνήμες από Κίτρινα Γιλέκα
Θα μπορούσαν, άραγε, τα καλούμενα Κίτρινα Γιλέκα να επιστρέψουν; Ως προς αυτό, οι απόψεις προς το παρόν διίστανται. Η Γαλλία βρίσκεται σε κλοιό απεργιακών κινητοποιήσεων και αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από την αρχή της χρονιάς, με την ένταση ωστόσο να μην καταλαγιάζει αλλά αντιθέτως να κλιμακώνεται όσο περνά ο καιρός.
Η απόφαση του Μακρόν να προωθήσει την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού παρακάμπτοντας την ψηφοφορία στην εθνοσυνέλευση, μέσω της ενεργοποίησης του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, οδήγησε σε προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν η οποία επιβίωσε μεν αλλά μετρώντας απώλειες.
(AP Photo/Jeremias Gonzalez)
«Η προσκείμενη στον Μακρόν και στην κυβέρνηση κοινοβουλευτική ομάδα δεν έχει, πια, την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση (με 250 έδρες σε σύνολο 577). Το γεγονός ότι καταφέρνει να περνά νομοσχέδια και να βγαίνει πολιτικά ζωντανή μέσα από προτάσεις δυσπιστίας, το χρωστά στους 61 βουλευτές της κεντροδεξιάς ομάδας των Républicains που δεν έχει ενταχθεί επισήμως στο κυβερνητικό μπλοκ αλλά στέλνει “σωσίβια” προς την πλευρά της Ελιζαμπέτ Μπορν», γράφαμε στην «Κ» την περασμένη Δευτέρα, 20 Μαρτίου, έπειτα από τις ψηφοφορίες επί των προτάσεων δυσπιστίας στη γαλλική εθνοσυνέλευση.
«Και ενώ το (σ.σ. κυβερνών) κόμμα ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα με την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η “εξέγερση” κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού αποκάλυψε ότι η Αναγέννηση (σ.σ. το κόμμα του Μακρόν) είναι πολύ πιο αδύναμη… Η πρωθυπουργός Μπορν πίστευε ότι θα μπορούσε να βασιστεί στην υποστήριξη του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών για να της παράσχει τις απαραίτητες ψήφους για να περάσει τη μεταρρύθμιση […] Ωστόσο […] μια ομάδα 19 Ρεπουμπλικανών αψήφησε τις εντολές της κομματικής ηγεσίας και ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μακρόν», έγραφε σε ανάλυσή του το Politico στις 24 Μαρτίου, εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολίες και για το πολιτικό μέλλον της παράταξης του Μακρόν ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών του 2027.
Στον δρόμο προς τις προεδρικές του 2027
«Σε πολλά συστήματα, τα κόμματα εξουσίας έχουν βαθιές ρίζες και ιδεολογικά θεμέλια που, τουλάχιστον θεωρητικά, τους δίνουν λόγο ύπαρξης πέρα από την άσκηση της εξουσίας. Αλλά αυτό δεν ισχύει για το κόμμα του Μακρόν, το οποίο γεννήθηκε με μοναδικό σκοπό να οδηγήσει τον ιδρυτή του στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και ακολούθως να υποστηρίξει την κυβέρνησή του […] Με λίγες εξαιρέσεις, δεν έχει αναδείξει τολμηρές προσωπικότητες που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν φυσικοί διάδοχοι του προέδρου», έγραφε ο συντάκτης του Politico, Nicholas Vinocur.
Προς το παρόν πάντως, ο 45χρονος Εμανουέλ Μακρόν δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω. Στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη, υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο ίδιος επέκρινε τα συνδικάτα με την κατηγορία ότι δεν έχουν φέρει δικές τους εναλλακτικές προτάσεις στο τραπέζι για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Από το βήμα συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ο Μακρόν καταδίκασε τη βία και είπε ότι είναι έτοιμος μεν να συζητήσει με τα συνδικάτα άλλα μόνο επί θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες εργασίας και με τους μισθούς.
Στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί ως «αναγκαία» τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνει συχνά ότι η ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.
Τα επόμενα βήματα
Θεωρητικά, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έχει ήδη περάσει, με την πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν να παρακάμπτει την εθνοσυνέλευση και έπειτα να βγαίνει πολιτικά ζωντανή μέσα από τις προτάσεις δυσπιστίας. Το μόνο εμπόδιο που μένει, πια, να ξεπεραστεί είναι εκείνο του συνταγματικού δικαστηρίου, καθώς κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να αποδομήσουν ως αντισυνταγματική την προωθούμενη από την κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν μεταρρύθμιση. Εναλλακτικά, αυτό που θα ήθελαν είναι να υποχρεώσουν τον Μακρόν να πάει σε δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η πλευρά του Γάλλου προέδρου, ωστόσο, προς το παρόν αρνείται να υποκύψει στις σχετικές πιέσεις, στέλνοντας το μήνυμα «ούτε διάλυση της Βουλής, ούτε ανασχηματισμός, ούτε δημοψήφισμα».
Κάτι άλλο που έχει προταθεί από ορισμένους συνδικαλιστές είναι να «παγώσει» η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού για ένα εξάμηνο, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στη χώρα και να διεξαχθούν νέες συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων μέσα σε κλίμα μειωμένης έντασης… Η πλευρά Μακρόν έχει, ωστόσο, ήδη υποστεί φθορά που, υπό μια έννοια, δεν πρέπει να πάει «χαμένη», όπερ σημαίνει ότι το «ιδανικό» για την κυβέρνηση και τον πρόεδρο στην παρούσα φάση θα ήταν να καταφέρει να «κλείσει» άμεσα, τέσσερα χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές του 2027, το κεφάλαιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, ακόμη και με απώλειες.
Πηγή: Politico