Kathimerini.gr
Διαταραχές ύπνου (αϋπνία κ.ά.), κυρίως μεταξύ των γυναικών και των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων, προκαλεί η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση One Earth.
Οι θερμοκρασίες που αυξάνονται διεθνώς στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο την ημέρα αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, «χαλάνε τον ύπνο» εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται σε άρθρο του ο Guardian, ένας μέσος πολίτης του κόσμου (average global citizen) ήδη χάνει περίπου 44 ώρες ύπνου ετησίως, λόγω των θερμοκρασιών που έχουν αυξηθεί.
Οι γυναίκες λέγεται πως επηρεάζονται περισσότερο αρνητικά σε σύγκριση με τους άνδρες, χάνοντας δηλαδή ποσοστιαία πιο πολλές ώρες ύπνου, ενώ περισσότερο αρνητικές είναι οι επιπτώσεις και για τους άνω των 65 ετών, όπως άλλωστε και για εκείνους που ζουν σε λιγότερο εύπορα και πλούσια περιβάλλοντα.
Για να καταλήξουν στις εν λόγω μετρήσεις, οι επιστήμονες άντλησαν δεδομένα από ειδικά βραχιόλια (sleep-tracking wristbands) που χρησιμοποίησαν 47.000 άνθρωποι σε 68 χώρες.
«…Περνάμε σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής μας κοιμισμένοι. Αλλά ολοένα περισσότεροι άνθρωποι σε πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο δεν κοιμούνται αρκετά. Σε αυτήν τη μελέτη, παρέχουμε τα πρώτα – παγκόσμιας κλίμακας – στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι θερμοκρασίες που είναι θερμότερες από την κατά περίπτωση μέση θερμοκρασία επηρεάζουν αρνητικά τον ανθρώπινο ύπνο», δηλώνει ο Kelton Minor του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
Με πληροφορίες από Guardian