ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιράκ: Οι ΗΠΑ «φεύγουν», το ΝΑΤΟ «έρχεται»

Το επερχόμενο τέλος της εν λόγω αποστολής έρχεται

Kathimerini.gr

Ιράκ και ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία, στις 25 Σεπτεμβρίου, για τη σταδιακή ολοκλήρωση της αποστολής Combined Joint Task Force (CJTF) που είχε αναπτυχθεί στη χώρα μετά το 2014, υπό την ηγεσία των Αμερικανών, με στόχο την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του ISIS.

Το επερχόμενο τέλος της εν λόγω αποστολής έρχεται, ωστόσο, να υπογραμμίσει παράλληλα και την αυξανόμενη σημασία μιας άλλης αποστολής η οποία πρόκειται να συνεχιστεί, όπως είναι εν προκειμένω εκείνη του ΝΑΤΟ στο Ιράκ (NATO Mission Iraq-NMI).

Σε αντίθεση με τη CJTF που ετοιμάζεται να κλείσει τον κύκλο της, η NMI είναι μια μη μαχητική αποστολή (noncombat mission) που διαμορφώθηκε το 2018, έπειτα από αίτημα της Βαγδάτης. Η NMI απαρτίζεται επί του παρόντος από αρκετές εκατοντάδες στρατιωτικούς και πολιτικούς συμβούλους καθώς και από προσωπικό υποστήριξης. Τα –συνολικά 32 πια– μέλη του ΝΑΤΟ, συνεπικουρούμενα από την Αυστρία και την Αυστραλία, συνδράμουν την εν λόγω αποστολή με προσωπικό και χρηματοδότηση.

Τον Φεβρουάριο του 2021, έπειτα από άλλο ένα αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να αυξήσουν το μέγεθος της NATO Mission Iraq αλλά και να επεκτείνουν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές της σε επιπλέον ιρακινούς θεσμούς ασφαλείας καθώς και σε περιοχές πέρα ​​από τη Βαγδάτη. Εν συνεχεία, τον Αύγουστο του 2023, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, που είναι το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αποφάσισε να συμπεριλάβει στην εντολή της NMI τη συμβουλευτικού τύπου υποστήριξη (advisory and capacity-building) του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών καθώς και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Ιράκ. Ιράκ και ΝΑΤΟ έθεσαν, επίσης, σε κίνηση μια διαδικασία πολιτικού διαλόγου, ξεκινώντας από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε ιρανική αντιπροσωπεία μετέβη στις Βρυξέλλες από όπου «επαναβεβαίωσε τη μακρά και αληθινή εταιρική σχέση μεταξύ Ιράκ και ΝΑΤΟ», μια σχέση που έχει στόχο «να βοηθήσει το Ιράκ στην επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας».

«Οι Ιρακινοί θέλουν να προσαρμοστούν σε νέα συστήματα και είναι πολύ πρόθυμοι να προχωρήσουν στη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Νιώθουμε την επιθυμία τους να μάθουν περισσότερα από το ΝΑΤΟ και να τα εφαρμόσουν στα δικά τους συστήματα», δήλωσε ο υποστράτηγος Λούκας Σρερς, διοικητής της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ (NMI), στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον ιστοχώρο Al-Monitor.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ολλανδός στρατιωτικός διοικητής στο Al-Monitor, η NMI έχει ως στόχο: την παροχή βοήθειας στο Ιράκ προκειμένου να ενισχύσει τους θεσμούς ασφαλείας του για την καλύτερη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την αποτροπή της επιστροφής του ISIS, την παροχή συμβουλών στις ιρακινές υπηρεσίες ασφαλείας για το πώς να δημιουργήσουν πιο βιώσιμα, διαφανή και αποτελεσματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, την παροχή οδηγιών για το κράτος δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την προστασία των αμάχων και την ενδυνάμωση των γυναικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ιράκ  |  ΝΑΤΟ  |  ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ