ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανάλυση Reuters: Τα διδάγματα από την ιρανική ομοβροντία κατά του Ισραήλ

Οι σχεδόν 400 πύραυλοι που εκτόξευσε η Τεχεράνη, η πολυεπίπεδη αεροπορική και πυραυλική άμυνα του Τελ Αβίβ και η παγκόσμια γεωστρατηγική σκακιέρα

Η ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ πριν από μερικές μέρες, ύστερα από παρόμοια επίθεση μεγάλης κλίμακας τον Απρίλιο, μπήκαν στο μικροσκόπιο των μεγάλων δυνάμεων σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι σχεδόν 400 πύραυλοι διαφορετικών τύπων που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ πρόσφατα προσφέρουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Για την Ουάσιγκτον, το βασικό συμπέρασμα από τις επιθέσεις του Ιράν την 1η Οκτωβρίου (οπότε και εκτοξεύτηκε το μεγαλύτερο σύνολο βαλλιστικών πυραύλων μέχρι σήμερα κατά των σύγχρονων αμυντικών συστημάτων) θα μπορούσε να είναι ότι οι πύραυλοι του Πεκίνου θα ήταν πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν από ό,τι οι πύραυλοι του Ιράν και ότι θα χρειαζόταν η ικανότητα αντεπίθεσης για να αποτραπεί μια μαζική επίθεση, είπε ο Κόλιν Κοχ, της Σχολής Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam στη Σιγκαπούρη.

«Αν κοιτάξουμε καθαρά μέσα από το πρίσμα της αποτροπής, δεν μπορούμε πλέον να εναποθέσουμε ελπίδες στην αποτροπή μόνο με την άρνηση. Δηλαδή, την ελπίδα ότι αποτελεσματικές άμυνες μπορούν να αμβλύνουν την αποτελεσματικότητα των πυραυλικών χτυπημάτων», είπε ο κ. Κοχ. «Η αποτροπή μέσω αντεπίθεσης ίσως πρέπει να καταστεί ο κανόνας στο μέλλον».

Δεν υπάρχει άμεση απειλή σύγκρουσης στον Ειρηνικό

Δεν υπάρχει άμεση απειλή πυραυλικής σύγκρουσης στην περιοχή του Ειρηνικού. Οι αποστάσεις, χιλιάδες χιλιόμετρα, είναι μεγαλύτερες από ό,τι στη Μέση Ανατολή. Τα όπλα της Κίνας είναι πιο προηγμένα, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλών ελιγμών και της καθοδήγησης ακριβείας. Και οι περιοχές-στόχοι είναι διάσπαρτες σε όλη την περιοχή, κάνοντας μια μαζική επίθεση πιο δύσκολη.

Ο στρατός της Κίνας ξεκίνησε νέο γύρο πολεμικών ασκήσεων κοντά στην Ταϊβάν τη Δευτέρα, λέγοντας ότι ήταν μια προειδοποίηση για τις «αποσχιστικές ενέργειες των δυνάμεων ανεξαρτησίας της Ταϊβάν». Πηγή ασφαλείας της Ταϊβάν είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις εκτόξευσης πυραύλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει νέα όπλα στην περιοχή φέτος για να αντιμετωπίσουν την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου αέρος-αέρος AIM-174B και της συστοιχίας εδάφους Typhon στις Φιλιππίνες, που μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους SM-6 και Tomahawk.

Μεγαλύτερη εμβέλεια, μικρότερη ακρίβεια

Από την άλλη πλευρά, το να είσαι καλύτερα ενημερωμένος για το πώς λειτουργούν τα επιθετικά και αμυντικά συστήματα στην πυραυλική επίθεση του Ιράν –πολλοί αναχαιτίστηκαν– μπορεί να μειώσει την πιθανότητα σύγκρουσης, δήλωσε ο Ανκιτ Πάντα, του Ιδρύματος Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη.

«Οποιαδήποτε στρατιωτική δύναμη σχεδιάζει επιδρομές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, θα πρέπει να συνυπολογίσει τις αμυντικές δυνατότητές της», είπε ο κ. Πάντα. «Χωρίς σαφήνεια σχετικά με το πόσο καλά μπορεί να αποδώσει ένα δεδομένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια κλιμάκωση».

Η πολυεπίπεδη αεροπορική και πυραυλική άμυνα του Ισραήλ (από τα συστήματα μεγάλου βεληνεκούς Arrow μέχρι την ασπίδα Iron Dome) είναι προσαρμοσμένη στις απειλές που αντιμετωπίζει: Κατευθυνόμενους βαλλιστικούς πυραύλους από δυνάμεις όπως το Ιράν μαζί με καθοδηγούμενους πυραύλους που εκτοξεύονται από εδάφη κοντά στα σύνορα του Ισραήλ.

Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στην περιοχή του Ειρηνικού για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα συστήματα Lockheed Martin και Raytheon Patriot, THAAD και τα θαλάσσια συστήματα Aegis για αντιπυραυλική άμυνα.

Οι πύραυλοι DF-26

Η ακρίβεια των κινεζικών DF-26, των πιο πολυάριθμων συμβατικών βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, εκτιμάται ότι είναι καλή –σε απόσταση 150 μέτρων, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Πυραυλικής Αμυνας του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. Το DF-21 είναι μικρότερης εμβέλειας, αν και ορισμένες παραλλαγές έχουν ακρίβεια 50 μέτρων.

Και οι δύο μπορούν να χτυπήσουν τους περισσότερους στόχους των ΗΠΑ και των συμμάχων στην περιοχή. Το DF-26 μπορεί να φτάσει στο Γκουάμ, την έδρα των μεγάλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Κίνα μπορεί να έχει αρκετές εκατοντάδες από τους πυραύλους αυτούς.

Αντίθετα, οι πύραυλοι του Ιράν όπως ο Fattah-1 είναι θεωρητικά πιο ακριβείς (σε απόσταση δεκάδων μέτρων) αλλά έχουν πολύ μικρότερο βεληνεκές. Ο αριθμός αυτών των νεότερων πυραύλων δεν είναι γνωστός, αλλά ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Κένεθ Μακένζι είπε στο Κογκρέσο πέρυσι ότι το Ιράν διέθετε περισσότερους από 3.000 βαλλιστικούς πυραύλους όλων των τύπων.

Οι δυνατότητες της Κίνας ξεπερνούν τις δυνατότητες του Ιράν με άλλους τρόπους, δήλωσε ο Μάλκολμ Ντέιβις, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής της Αυστραλίας. Οι πυραυλικές επιθέσεις πιθανότατα θα συντονίζονταν με αντιδορυφορικά πλήγματα και κυβερνοπόλεμο, σχεδιασμένα και τα δύο για να δυσχεράνουν την άμυνα.

«Τα δυτικά συστήματα (ενοποιημένης εναέριας και πυραυλικής άμυνας) στον Ειρηνικό θα είχαν πολύ πιο δύσκολο έργο προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη κινεζική πυραυλική επίθεση, που περιλαμβάνει εκατοντάδες ή και χιλιάδες πυραύλους, σε σύγκριση με τις ιρανικές επιθέσεις», είπε ο κ. Ντέιβις.

Πηγή: Reuters

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X