ΑΜΠΕ
Μετά θάνατον δικαιώθηκε έπειτα από 91 χρόνια, ο Αλεξάντερ Μακ Κλέι Ουίλιαμς που καταδικάστηκε σε θάνατο στα 16 του χρόνια για ένα φόνο που δεν τελικά δεν έκανε ποτέ.
Η δικαίωση, η οποία ήρθε από δικαστήριο της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, «άργησε» σχεδόν ένα αιώνα για τον Ουίλιαμς κατηγορούμενο τότε για την «βάναυση δολοφονία» της Βίντα Ρομπάρε, στις 3 Οκτωβρίου του 1930, μιας λευκής υπεύθυνης του Σχολείου αρρένων Γκλεν Μιλς, ενός κέντρου κράτησης παραβατικών ανήλικων. Η γυναικά βρέθηκε δολοφονημένη από τον σύζυγο της στην ξύλινη κατοικία της που βρισκόταν στον περίβολο του ιδρύματος στο οποίο εξέτιε ποινή ο 16χρονος Ουίλιαμς.
«Δεν μπορούμε να ξαναγράψουμε την Ιστορία. Όμως όταν μπορεί να αποδοθεί η δικαιοσύνη αναγνωρίζοντας δημόσια ένα τέτοιο λάθος, εμείς πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία», δήλωσε από την πλευρά του ο εισαγγελέας της κομητείας του Ντέλαγουερ, στην Πενσιλβάνια, Τζακ Στολστέιμερ.
Η μοναδική αδελφή του άτυχου 16χρονου που είναι σήμερα 92 χρόνων εκφράζει την ικανοποίηση της. «Είμαι απλά ικανοποιημένη που αυτό τελειώνει όπως θα έπρεπε να είχε αρχίσει», δήλωσε η Σούσι Ουίλιαμς-Κάρτερ, η αδελφή του εφήβου, την οποία επικαλείται σήμερα η εφημερίδα The Philadelphia Inquirer. «Ξέραμε ότι ήταν αθώος, τώρα θέλουμε να το ξέρει όλος ο κόσμος».
Ο έφηβος, που θανατώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1931, έμεινε στην ιστορία της Πολιτείας ως το νεότερο αγόρι που εκτελέστηκε αφού του επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών.
Ο «κατηγορούμενος βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα σώμα ενόρκων που ήταν όλοι τους λευκοί, το οποίο τον έκρινε ένοχο μέσα σε λιγότερο από τέσσερις ώρες» επισήμανε ο εισαγγελέας Στολστέιμερ, που επικαλέστηκε «τις ασυνέπειες» του φακέλου, ως στοιχεία που μπορούσαν να απαλλάξουν τον κατηγορούμενο αλλά ωστόσο αγνοήθηκαν.
Ο εισαγγελέας στηρίχθηκε στο «ματωμένο αποτύπωμα χεριού ενός ενήλικου άνδρα που βρέθηκε κοντά στην πόρτα του τόπου του εγκλήματος και φωτογραφήθηκε από την αστυνομία» αλλά ουδέποτε αναφέρθηκε στη δίκη. Δηλαδή η ύπαρξη άλλου υπόπτου, του πρώην συζύγου της Βίντα Ρομπάρε, από τον οποίο είχε πάρει διαζύγιο για «ακραία αγριότητα».