Kathimerini.gr
Οι περιορισμοί που έχει επιβάλει το Πεκίνο στις μετακινήσεις, καθώς κυνηγά τον – ούτως ή άλλως ανέφικτο κατά πολλούς – στόχο της πλήρους εξάλειψης ή «εκμηδένισης» των κρουσμάτων του κορωνοϊού στο πλαίσιο μιας πολιτικής τύπου «zero Covid», έχουν οδηγήσει πολλούς πολίτες στα όριά τους.
Τρία χρόνια έπειτα από την έκρηξη της πανδημίας, και ενώ τα κρούσματα εντός των κινεζικών συνόρων ανεβαίνουν το τελευταίο διάστημα, το Πεκίνο επιμένει σε μια σειρά από σκληρούς περιορισμούς που, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, το μόνο που έχουν καταφέρει να «εκμηδενίσουν» είναι την υπομονή μερίδας πολιτών.
Αντιδράσεις στο εσωτερικό
Ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν λάβει χώρα στους δρόμους μεγάλων κινεζικών πόλεων αλλά και στους χώρους κινεζικών πανεπιστημίων. Το περασμένο Σάββατο, διαδηλωτές στη Σαγκάη, κραδαίνοντας λευκά φύλλα χαρτιού σε ένδειξη διαμαρτυρίας, απαίτησαν κάτι υπό μια έννοια «αδιανόητο» για τα κινεζικά δεδομένα, όπως σημειώνουν σε άρθρο τους οι συντάκτες του Gzero: την παραίτηση του ιδίου Σι Τζινπίνγκ από την ηγεσία της χώρας. Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν από το Πεκίνο έως και τη Νανκίνγκ.
Οι τόσο εκτεταμένες διαμαρτυρίες είναι κάτι το εξαιρετικά σπάνιο στην Κίνα. Ακόμη πιο σπάνια είναι, δε, η δημόσια εκδήλωση αντιδράσεων κατά του ιδίου του Σι Τζινπίνγκ, ενός ηγέτη που μόλις πρόσφατα εξασφάλισε μια νέα, κατά σειρά τρίτη και ως εκ τούτου ιστορική θητεία στην εξουσία.
Ωστόσο, οι «zero Covid» περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από τις Αρχές έχουν εκ των πραγμάτων αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα πλήθους πολιτών καθώς και στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ προσφάτως αυτοί οι περιορισμοί «συνδέθηκαν» και με τις ανθρώπινες απώλειες από φωτιά που ξέσπασε σε συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ στα βορειοδυτικά της χώρας, κοστίζοντας τη ζωή σε δέκα άτομα. Σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες, κάποια από τα θύματα κατέληξαν να χάσουν τη ζωή τους επειδή δεν βγήκαν από τις οικίες τους λόγω των περιορισμών και της καραντίνας, αν και οι Αρχές από την πλευρά τους διαψεύδουν αυτό το σενάριο.
Αλλά και πέρα από την εν λόγω τραγωδία, εδώ και μήνες τα αλλεπάλληλα ξαφνικά λοκντάουν πυροδοτούν συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και αξιωματούχων σε πολλές πόλεις της Κίνας, όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι συντάκτες του ιστοχώρου Gzero.
Σε μια χώρα όπως είναι η Κίνα, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά, τα εγχώρια εμβόλια αναποτελεσματικά και οι ηλικιωμένοι πολίτες πολυάριθμοι, οι Αρχές έχουν πρακτικά όντως λόγους να επιμένουν σε περιορισμούς τύπου «zero Covid».
Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος, αυτοί οι περιορισμοί δεν λειτουργούν πια, καθώς τα κρούσματα Covid επιστρέφουν σε επίπεδα ρεκόρ εντός των κινεζικών συνόρων.
Πάντως σήμερα οι Αρχές σε ορισμένες πόλεις της Κίνας αντέδρασαν χαλαρώνοντας (ελαφρώς) κάποιους από αυτούς τους περιορισμούς. Ωστόσο, σε Πεκίνο και Σαγκάη τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας ενημέρωναν τους πολίτες ότι η μηδενική ανοχή απέναντι στην Covid έχει έρθει για να μείνει.
Μηνύματα από την Ταϊβάν
Το περασμένο Σαββατοκύριακο ωστόσο, είχαμε και άλλες εξελίξεις με κινεζικό ενδιαφέρον, όχι στην ίδια την ηπειρωτική Κίνα αλλά στο αυτοδιοικούμενο νησί της γειτονικής Ταϊβάν που διεκδικείται ως «κινεζικό» από το Πεκίνο. Εκατομμύρια Ταϊβανέζοι προσήλθαν στις κάλπες το περασμένο Σάββατο για να εκλέξουν δημάρχους και δημοτικά συμβούλια.
Αν και δημοτικές, οι εκλογές του Σαββάτου στο αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν αναμένεται να λειτουργήσουν ως βαρόμετρο φανερώνοντας τάσεις και διαθέσεις έναντι του Πεκίνου, γράφαμε προ ημερών στην «Κ».
Πλέον, κρίνοντας από τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών, το Πεκίνο θα έπρεπε να δηλώνει συγκρατημένα ικανοποιημένο. Η παράταξη Κουομιντάνγκ (KMT), που αντιμετωπίζεται ως η περισσότερο «φιλοκινεζική» από τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της Ταϊβάν, τα πήγε πολύ καλά πετυχαίνοντας σειρά από νίκες απέναντι στο αντίπαλο δέος της κυβερνώσας «αντικινεζικής» παράταξης DPP από την οποία προέρχεται και η Τσάι Ινγκ Γουέν, η πρόεδρος της αυτοδιοικούμενης περιοχής. Η ήττα ήταν τόσο βαριά για το κυβερνών Προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα (DPP), που η Τσάι Ινγκ Γουέν ανακοίνωσε την παραίτησή από την ηγεσία της παράταξης ενώ οι επόμενες προεδρικές εκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην Ταϊβάν το 2024.
Το Πεκίνο από την πλευρά του, θα μπορούσε να καλωσορίσει τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών ως μια θετική εξέλιξη, πλην όμως πλέον η κινεζική ηγεσία έχει και άλλους «εσωτερικούς πονοκεφάλους» που την κάνουν να ανησυχεί.