ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προετοιμάζονται για τα χειρότερα οι Ουκρανοί

Πιθανόν να μεταφέρουν κατοίκους εκτός Κιέβου για να μην ξεπαγιάσουν λόγω ρωσικών βομβαρδισμών σε υποδομές

REUTERS, A.P.

Με τον υδράργυρο να αναμένεται να πέσει τις επόμενες ημέρες στους -11 βαθμούς σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, η κυβέρνηση της χώρας και οι Δυτικοί σύμμαχοι ιεραρχούν ως πιο άμεση προτεραιότητά τους την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής λόγω των ζημιών που έχουν προκαλέσει οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο ενεργειακό δίκτυο και σε άλλες πολιτικές υποδομές της χώρας. Άλλωστε, τα πολεμικά μέτωπα έχουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σχεδόν παγώσει, καθώς μετά την ανακατάληψη της Χερσώνας από τους Ουκρανούς και τα δύο στρατόπεδα έχουν οχυρωθεί σε πιο σταθερές θέσεις, ενώ οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν κατά πολύ τις επιθετικές επιχειρήσεις.

Θετική η παρέμβαση του Βατικανού, αλλά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή όροι για διαπραγμάτευση με τον Ζελένσκι, δηλώνει το Κρεμλίνο.

Παρά τη μικρή ανάπαυλα στους ρωσικούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προετοίμασε τους ομοεθνείς του για νέα πλήγματα του εχθρού. «Αντιλαμβανόμαστε ότι οι τρομοκράτες σχεδιάζουν νέες επιθέσεις. Το γνωρίζουμε ως γεγονός», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος στο τελευταίο μήνυμά του μέσω βίντεο. «Όσο έχουν πυραύλους, δυστυχώς, δεν πρόκειται να ηρεμήσουν», προσέθεσε.

Το χιονισμένο Κίεβο επισκέφθηκε χθες η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ανικεν Χιούιτφελντ, η οποία περιέγραψε την κατάσταση στην ουκρανική πρωτεύουσα ως «απελπιστική», καθώς, όπως είπε, «πολλοί κάτοικοι της πόλης αντιμετωπίζουν το δίλημμα να φύγουν ή να παγώσουν. Ο τρόπος που διεξάγει τον πόλεμο η Ρωσία χαρακτηρίζεται από χωρίς προηγούμενο κυνισμό». Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι είναι πιθανό οι Αρχές να μεταφέρουν μέρος των τριών εκατομμυρίων κατοίκων του Κιέβου σε άλλα σημεία της χώρας, όπου οι βασικές υπηρεσίες είναι λιγότερο ευάλωτες σε ρωσικές επιθέσεις. Η κρατική εταιρεία παροχής ενέργειας Ukrenergo ανέφερε χθες ότι η ηλεκτροδότηση εξακολουθεί να υπολείπεται των αναγκών κατά 27% λόγω των επιπτώσεων από το προηγούμενο κύμα των ρωσικών βομβαρδισμών. Δύσκολη διαγράφεται η κατάσταση και στη Χερσώνα, την οποία ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει συστηματικά από τη στιγμή που αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει.

Στις Βρυξέλλες, ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Τζοζέπ Μπορέλ προήδρευσε σύσκεψης υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών με αντικείμενο την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα πεδία της ηλεκτροδότησης, της θέρμανσης και της ύδρευσης. Το επόμενο τριήμερο, υπουργοί Εξωτερικών και ανώτεροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στο Βουκουρέστι για το ίδιο θέμα.

Αφήνουν τη Ζαπορίζια;

Την Κυριακή κυκλοφόρησαν από ουκρανικής πλευράς φήμες ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονταν να εγκαταλείψουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, τον οποίο κατέλαβαν τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. «Έχει κανείς την εντύπωση ότι μαζεύουν τα μπογαλάκια τους και κλέβουν ό,τι βρουν διαθέσιμο», δήλωσε ο Ουκρανός διευθυντής του σταθμού, Πέτρο Κότκιν. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της ρωσικής αποχώρησης.

Σε άλλες δηλώσεις του ο Ρώσος αξιωματούχος καλωσόρισε την πρόταση του Πάπα Φραγκίσκου να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, υποστήριξε όμως ότι η στάση της κυβέρνησης Ζελένσκι καθιστά την υλοποίηση αυτής της πρότασης αδύνατη. «Φυσικά χαιρετίζουμε μια τέτοια πολιτική βούληση, αλλά δεδομένης της de facto και της de jure κατάστασης που έχουμε τώρα στην ουκρανική πλευρά, αυτή η πλατφόρμα διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να βρει ανταπόκριση», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε συνέντευξή της στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, η επιτετραμμένη των ΗΠΑ στη Μόσχα Ελίζαμπεθ Ρουντ δήλωσε ότι συνεχίζονται οι αμερικανορωσικές διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη απελευθέρωση της μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκράινερ και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαρ, που εκτίουν πολυετείς ποινές κάθειρξης στη Ρωσία για υποθέσεις ναρκωτικών και κατασκοπείας αντίστοιχα. Η ρωσική κυβέρνηση είναι ανοιχτή στην ανταλλαγή κρατουμένων με την Ουάσιγκτον, ζητώντας μεταξύ άλλων την απελευθέρωση του Βίκτορ Μπουτ που φυλακίστηκε στις ΗΠΑ για παράνομη διακίνηση όπλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση