Kathimerini.gr
Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών σημειώθηκαν το Σάββατο στο Εσεν, όπου πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Σε κοντινή απόσταση από το κτίριο όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες, περίπου 45.000 άτομα διαδήλωσαν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη διοργάνωση του συνεδρίου στην πόλη τους.
Σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές Αρχές, τα επεισόδια, τα οποία σημειώθηκαν πριν τη διαδήλωση, είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 11 αστυνομικών. Ειδικότερα, η ένταση ξεκίνησε από τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν μια ομάδα ατόμων επιχείρησε να φθάσει στον χώρο Grugahalle, όπου πραγματοποιείται το συνέδριο.
Πλάνα κατέγραψαν τους συνέδρους να οδηγούνται στον χώρο με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων, καθώς ορισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εμποδίσουν την έναρξη του συνεδρίου.
Οπως ανέφερε η τοπική αστυνομία, έγινε χρήση γκλομπ και δακρυγόνων, ενώ μέχρι το μεσημέρι είχαν πραγματοποιηθεί «αρκετές» συλλήψεις. Λίγο αργότερα, σημειώθηκε νέα ένταση, με τους αστυνομικούς να δέχονται επίθεση από διαδηλωτές με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Εσεν, Τόμας Κούφεν (CDU), τόνισε ότι στην πόλη «δεν υπάρχει χώρος για μίσος» και πρόσθεσε ότι «σήμερα θέλουμε να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μας, την ελευθερία, τη διαφορετικότητα και την ανεκτικότητα και να πάρουμε ξεκάθαρη θέση ενάντια στον αποκλεισμό και τον εξτρεμισμό, καθώς σε περιόδους που οι φωνές εκείνων που απορρίπτουν ανοιχτά τη δημοκρατία μας και την ελεύθερη κοινωνία μας γίνονται όλο και πιο δυνατές, είναι καλό να βλέπουμε τόσους πολλούς ανθρώπους να στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα».
Επανεξελέγησαν η Αλίς Βάιντελ και ο Τίνο Χρουπάλα
Η Αλίς Βάιντελ και ο Τίνο Χρουπάλα επανεξελέγησαν στην ηγεσία της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), από το συνέδριο του κόμματος. Χωρίς αντίπαλες υποψηφιότητες, η κυρία Βάιντελ εξασφάλισε το 79,9% των ψήφων, ενώ ο κ. Χρουπάλα το 82,7%. Οι δύο συμπρόεδροι ανανέωσαν την θητεία τους για τα επόμενα δύο χρόνια.
Μιλώντας ενώπιον των 600 συνέδρων, η Αλίς Βάιντελ επέκρινε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι έχει οδηγήσει σε αποβιομηχάνιση της χώρας, η οποία, όπως είπε, «έχει καταντήσει φάρμα για πόνυ». Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι, εάν κυβερνούσε η AfD, θα καταργούσε τον νόμο περί ιθαγένειας που μόλις τέθηκε σε ισχύ, αλλά και τον νόμο περί αυτοπροσδιορισμού σχετικά με το φύλο και το όνομα. Σχετικά με τις πρόσφατες ευρωεκλογές, η αρχηγός έκανε λόγο για «εξαιρετικό αποτέλεσμα», τάχθηκε κατά της «αναδιανομής» χρημάτων των φορολογουμένων στα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και προειδοποίησε κατά της ενδεχόμενης ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Τίνο Χρουπάλα από την πλευρά του ζήτησε περισσότερο επαγγελματισμό από τα στελέχη του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι η AfD θα μπορούσε στις ευρωεκλογές να πάρει ποσοστό 20% αντί για 15,9% και τόνισε ότι σκοπός είναι η διακυβέρνηση. «Θέλουμε να κυβερνήσουμε – πρώτα στα ανατολικά, μετά στα δυτικά και τελικά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση», δήλωσε.