ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Σπριντ» για την προεδρία της Κομισιόν

Προς άγραν υποστηρικτών η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε να «κλειδώσει» την παραμονή στη θέση της έως τις 16 Ιουλίου

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη - Φωτογραφία: Olivier Hoslet/Pool via A.P.

Ο κύβος ερρίφθη για τα πρόσωπα της ευρωπαϊκής ηγεσίας του νέου πενταετούς θεσμικού κύκλου τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν την κοινή θέση των τριών μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων. Ωστόσο, ο έως και χθες πολιτικός μαραθώνιος της υποψήφιας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετατρέπεται σε αγώνα «σπριντ», προκειμένου να κλειδώσει δεύτερη θητεία στο Μπερλεμόντ. Αλλωστε, οι «27» εξέλεξαν πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Αντόνιο Κόστα, επέλεξαν την Κάγια Κάλας ως ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. και πρότειναν τη Φον ντερ Λάιεν ως υποψήφια πρόεδρο της Κομισιόν.

Φήμες ότι η Τζόρτζια Μελόνι θα ζητήσει αντιπροεδρία στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ισχυρό χαρτοφυλάκιο για τη χώρα της.

Επί της ουσίας, μόνο ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός εξελέγη για δυόμισι χρόνια (έως τον Μάιο του 2027) στο τιμόνι του Συμβουλίου, ενώ η θητεία του βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί –όπως συνέβη και με τον Σαρλ Μισέλ– ή όχι.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Εσθονίας θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο –όπως και το νέο κολέγιο των επιτρόπων– το φθινόπωρο, ενώ έως τότε η προτεινόμενη πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να εξασφαλίσει την εκλογή της από 361 από τους συνολικά 720 ευρωβουλευτές, σε μυστική ψηφοφορία.

Για τη Φον ντερ Λάιεν οι επόμενες τρεις εβδομάδες –κατά δήλωσή της– μέχρι την πρώτη ολομέλεια του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (16-19/7) θα είναι κρίσιμες ως προς την αναζήτηση 50 πρόθυμων ευρωβουλευτών (εκτός των τριών ευρωομάδων) να στηρίξουν την παραμονή της στην ηγεσία της Κομισιόν. Τόσους υπολογίζουν ότι απαιτούνται στελέχη του κόμματός της, του ΕΛΚ για άνετη επανεκλογή, καθώς οι τρεις ευρωομάδες του συνασπισμού –μαζί με σοσιαλιστές και φιλελεύθερους– διαθέτουν 399 ευρωβουλευτές, εκ των οποίων αρκετοί δηλώνουν δημοσίως ότι θα την καταψηφίσουν.

Στην πολιτική «εξίσωση» μπαίνουν οι Πράσινοι, που διαθέτουν 54 έδρες, και το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας, με 23 ευρωβουλευτές. Εξαρχής η Φον ντερ Λάιεν βασιζόταν στην Ιταλίδα πρωθυπουργό (δεν απέρριψε ποτέ συνεργασία με την ευρωομάδα της) ωστόσο, η επιλογή της Μελόνι να «απόσχει» στο Συμβούλιο από την έγκριση της υποψηφιότητας της Φον ντερ Λάιεν και να καταψηφίσει τις άλλες δύο υποψηφιότητες προκαλεί προβληματισμό. Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτό οφειλόταν κυρίως στον τρόπο και στη μεθοδολογία της επιλογής των «τριών», κατά δήλωση της ίδιας της Μελόνι, και πως ήταν «πολύ Ευρωπαία» στα υπόλοιπα θέματα του Συμβουλίου.

Υπάρχουν πάντως 3-4 ισχυρά χαρτοφυλάκια, τόνισε ο ίδιος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο ενδεχόμενο «παζάρι» μεταξύ Φον ντερ Λάιεν και Μελόνι, η τελευταία θα ζητήσει –όπως ακούγεται– θέση αντιπροέδρου στη νέα Κομισιόν και ισχυρό χαρτοφυλάκιο για τη χώρα της. Η υποψήφια πρόεδρος έχει μόνο μία ευκαιρία στην επικείμενη κρίσιμη ψηφοφορία και ήδη δηλώνει ότι μέλημά της είναι «να εργαστεί με εθνικές αντιπροσωπείες» και «ολόκληρο το Ευρωκοινοβούλιο». Εως τότε η Μελόνι μπορεί να μιλάει στο εσωτερικό της για «ολιγαρχικές» συμπεριφορές και λάθος «μεθοδολογία» ως προς την επιλογή των προσώπων της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Δυσαρέσκεια εκφράζει το Κρεμλίνο

Κακό «οιωνό» για την προοπτική των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Eνωσης και Ρωσίας θεωρεί το Κρεμλίνο την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να «χρίσουν» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποψήφια πρόεδρο της Κομισιόν και την Κάγια Κάλας ως νέο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Η κυρία Φον ντερ Λάιεν δεν είναι υπέρ της ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ρωσίας. Ετσι τη γνωρίζουμε, έτσι τη θυμόμαστε. Δεν αλλάζει κάτι ως προς αυτό», ήταν το δηκτικό χθεσινό σχόλιο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ για την απερχόμενη Εσθονή πρωθυπουργό τόνισε ότι είναι και αυτή γνωστή για την αντιρωσική ρητορική της.

«Η κυρία Κάλας δεν έχει επιδείξει καμία διπλωματική διάθεση έως τώρα και είναι επίσης γνωστή στη χώρα μας για τις εξαιρετικά αδιάλλακτες και κάποιες φορές ανοιχτά αντιρωσικές δηλώσεις της», είπε συγκεκριμένα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, για να προσθέσει ότι για τον λόγο αυτό, εξάλλου, θεωρεί αρνητική την προοπτική των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ