Kathimerini.gr
Επειτα από την επταήμερη εκεχειρία, το επόμενο στάδιο του πολέμου στη Γάζα ξεκίνησε με αναφορές για σκληρές μάχες στην πόλη της Γάζας, καθώς και για αεροπορικές επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων με δεκάδες θύματα σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακο.
Ο ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε νέους χάρτες με τους οποίους χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας σε ζώνες, για να επιτρέψει στους κατοίκους, όπως ανακοίνωσε, να εκκενώσουν περιοχές για την ασφάλειά τους «στο επόμενο στάδιο του πολέμου».
Χθες Πέμπτη, από το Ισραήλ, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είχε ζητήσει δημόσια να προετοιμάσει η ισραηλινή κυβέρνηση σχέδιο με το οποίο θα αποτραπεί περαιτέρω μαζική μετακίνηση αμάχων, καταστροφή υποδομών, όπως νοσοκομεία, καθώς και επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Η προειδοποίηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήρθε μόλις μία ημέρα πριν από τη λήξη της προσωρινής εκεχειρίας, η οποία είχαν εκφραστεί ελπίδες ότι θα μπορούσε να ανανεωθεί, τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου να απελευθερωθούν περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι όμηροι.
Ωστόσο, έπειτα από την επίθεση ενόπλων, μελών της Χαμάς, όπως η ίδια επιβεβαίωσε, με θύματα, σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ την Πέμπτη, οι πιέσεις για επιστροφή της εκεχειρίας αυξήθηκαν.
Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, κάλεσε σε «εξόντωση» της Χαμάς χωρίς συμβιβασμούς.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ότι η σύγκρουση συνεχίζεται, περιγράφοντας τους στόχους του πολέμου.
«Με την επιστροφή στις μάχες, τονίζουμε: η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιτύχει τους στόχους του πολέμου – να απελευθερώσει τους απαχθέντες μας, να εξαλείψει τη Χαμάς και να εγγυηθεί ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή για τους κατοίκους του Ισραήλ», όπως ανέφερε.
Τι αλλάζει
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, στο επόμενο στάδιο του πολέμου, το επίκεντρο των μαχών θα επεκταθεί πέραν της βόρειας Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει ότι έχει καταφέρει τους βασικούς στόχους του και έχει πάρει τον έλεγχο, πετυχαίνοντας πλήγματα σε υποδομές της Χαμάς.
Ηδη, οι κάτοικοι της νότιας πόλης Χαν Γιουνίς κλήθηκαν να εκκενώσουν προς τη νοτιότερη πόλη της Ράφα, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς, ανακοίνωσε ότι μέσα στις τρεις πρώτες ώρες έπειτα από τη λήξη της προθεσμίας για παράταση της συμφωνίας εκεχειρίας και την επιστροφή στις μάχες, 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις ισραηλινές επιδρομές σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.
Επιπλέον, ο Τζέιμς Ελντερ, εκπρόσωπος της UNICEF, ανέφερε αεροπορική επιδρομή περίπου 50 μέτρα μακριά από το «μεγαλύτερο νοσοκομείο που εξακολουθεί να λειτουργεί στη Γάζα».
«Αυτό το νοσοκομείο απλώς δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερα παιδιά με πληγές του πολέμου», ανέφερε σε βίντεο στο X.
Η ανάρτησή του συνοδευόταν από το ερώτημα: «Εχει εγκαταλείψει η ανθρωπότητα τα παιδιά της Γάζας;», ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για «πόλεμο εναντίον των παιδιών».
Υπάρχει πιθανότητα νέας «παύσης»;
Το Κατάρ, που μαζί με την Αίγυπτο διαμεσολαβεί, ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ωστόσο διευκρίνισε ότι οι νέες ισραηλινές επιδρομές καθιστούν τις συνομιλίες πιο περίπλοκες.
Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του και προειδοποίησε για επιδείνωση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ «καταδίκασε τη στόχευση αμάχων, τη συλλογική τιμωρία και τις «προσπάθειες βίαιου εκτοπισμού πολιτών» του πολιορκημένου παλαιστινιακού θυλάκου.
Σχολιάζοντας τον αντίκτυπο της παύσης, η Τζέιν Κίνινμοντ, αναλύτρια στο «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ηγεσίας», ανέφερε στο BBC ότι «θα είναι πλήγμα» για το Ισραήλ το ότι δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των γυναικών και των παιδιών ομήρων κατά τη διάρκεια της επταήμερης κατάπαυσης του πυρός.
Ως προς τους στόχους της Χαμάς, η ίδια τόνισε ότι είναι δύσκολο από έξω να δούμε «τι θέλει να επιτύχει» ή τι παρακινεί τους ηγέτες της.
«Κάποιοι στη Χαμάς θέλουν κατάπαυση του πυρός και άλλοι έχουν την πρόθεση να καταστρέψουν το Ισραήλ με κάθε κόστος», πρόσθεσε.
Γιατί έσπασε η εκεχειρία
Οι δύο πλευρές επικαλούνται διαφορετικές αιτίες για τις οποίες ισχυρίζονται ότι έσπασε η εκεχειρία.
Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι δεν τήρησε τη δέσμευση για απελευθέρωση όλων των γυναικών ομήρων και για επίθεση με ρουκέτα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.
Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν έκανε αποδεκτή προσφορά της για απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και παράδοση σορών οικογένειας Ισραηλινών που λέει πως σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές.
Επιπλέον, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, εμποδίζοντας τις προμήθειες καυσίμων να φτάσουν στη βόρεια Γάζα.
Πηγές που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία και ενημερωτικά δίκτυα ανέφεραν πως η Χαμάς δεν θα αποδεχόταν να απελευθερώσει άνδρες ομήρους με τους ίδιους όρους που απελευθέρωσε γυναίκες και παιδιά.
Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης
Λίγο πριν από το σημερινό μεσημέρι, υπήρξαν αναφορές για σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και τεράστιες στήλες καπνού ψηλά στον ουρανό πάνω από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Επίσης και για ρουκέτες από το εσωτερικό της Γάζας προς το Ισραήλ, με καπνό ορατό στον ουρανό από τις αναχαιτίσεις.
Επιπλέον, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε 15 νέες συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με δήλωση στο X, ο στρατός πραγματοποίησε επιχειρήσεις μαζί με την υπηρεσία πληροφοριών Σιν Μπετ και τη συνοριακή αστυνομία.
«Κατασχέθηκαν κεφάλαια, όπλα M-16, εμπρηστικό υλικό και δεκάδες παράνομα οχήματα», ανέφερε η δήλωση.
Προσώρας δεν υπήρχαν σημάδια αποκλιμάκωσης τόσο εντός όσο και εκτός Γάζας, έπειτα από την επταήμερη κατάπαυση του πυρός και την «ολοκλήρωση» του προηγούμενου σταδίου της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού.
Με πληροφορίες από Reuters, AP, AFP