Kathimerini.gr
Η γαλλική ακροδεξιά μοιάζει να διανύει περίοδο δυναμικών αναδιαρθρώσεων. Η 54χρονη Μαρίν Λεπέν παρέδωσε προ ημερών τα ηνία της παράταξης στον 27χρονο Ζορντάν Μπαρντελά και κάπως έτσι, το κόμμα που είχε ιδρύσει ο πατήρ Ζαν Μαρί Λεπέν το 1972 (το Εθνικό Μέτωπο δηλαδή που έχει πλέον δώσει τη θέση του στον επονομαζόμενο Εθνικό Συναγερμό) βρίσκεται για πρώτη φορά έπειτα από 50 χρόνια να έχει έναν ηγέτη που δεν ονομάζεται Λεπέν.
Η παράταξη της Μαρίν Λεπέν διαθέτει 89 έδρες στην εθνοσυνέλευση. Υπό αυτήν την έννοια, είναι πιο ισχυρή από ποτέ άλλοτε.
Ο 27χρονος Μπαρντελά – ένας πολιτικός με σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική ο οποίος έλκει όμως την καταγωγή του από την Ιταλία και την Αλγερία – καλείται πια ως ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement National – RN) να αναλάβει την ηγεσία ενός κόμματος που «βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», όπως γράφει σε ανάλυσή του ο βετεράνος δημοσιογράφος Τζον Λίχφιλντ, επί σειρά ετών ανταποκριτής βρετανικών ΜΜΕ στη Γαλλία.
Η παράταξη της Μαρίν Λεπέν διαθέτει 89 έδρες στην εθνοσυνέλευση. Υπό αυτήν την έννοια, είναι πιο ισχυρή από ποτέ άλλοτε. Η ίδια η Λεπέν είναι σαφές, δε, πως πρόκειται να θέσει εκ νέου (για τέταρτη φορά) υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2027, ενώ και η άνοδος του Μπαρντελά στην κομματική ηγεσία θα μπορούσε να λειτουργήσει όχι υπονομευτικά αλλά θετικά για την ίδια τη Λεπέν, όπως αναφέρει στην ανάλυσή του ο Τζον Λίχφιλντ.
Εντός της παράταξης ωστόσο, υπάρχει μια ολόκληρη γενιά στελεχών που πλέον περιθωριοποιείται στην σκιά της ανόδου του Μπαρντελά.
Ο 27χρονος εξελέγη στην κομματική ηγεσία το περασμένο Σάββατο από τα μέλη της παράταξης, εξασφαλίζοντας ποσοστό 85% έναντι του (πρώην συντρόφου της Λεπέν) Λουί Αλιό.
Μια από τις πρώτες κινήσεις του νέου ηγέτη ωστόσο, αφότου ανέβαλε τα ηνία, ήταν να οδηγήσει στο περιθώριο, εκτός της ηγετικής ομάδας, πολύπειρα στελέχη προερχόμενα από τον γαλλικό βορρά που ανήκαν επί σειρά ετών στο στενό περιβάλλον της Λεπέν: εν προκειμένω τους κ.κ. Στιβ Μπριουά και Μπρούνο Μπίλντε οι οποίοι ωστόσο αντέδρασαν ασκώντας κριτική στη νέα κομματική ηγεσία.
Από την πλευρά του, ο Τζον Λίχφιλντ εκτιμά ότι το κόμμα της Λεπέν βρίσκεται πια αντιμέτωπο με τον μεγαλύτερο εσωκομματικό διχασμό των τελευταίων δύο δεκαετιών. Τα παλαιά στελέχη που εκτοπίστηκαν κατηγορούν τον Ζορντάν Μπαρντελά πως δεν καταλαβαίνει τους Γάλλους εργάτες και πως θέλει να επανα-ριζοσπαστικοποιήσει μια παράταξη που είχε απομακρυνθεί από τα πολιτικά άκρα τα τελευταία χρόνια.
Οι υποστηρικτές του Μπαρντελά θεωρούν πάντως, στον αντίποδα, ότι εκείνος με τις κινήσεις του θα μπορούσε να πάρει πίσω ψήφους από την δεξαμενή του Ερίκ Ζεμούρ και να αναζωογωνήσει το κόμμα στον δρόμο προς τις επόμενες εκλογές.
Κατά τα λοιπά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζορντάν Μπαρντελά μπορεί να μην έχει το όνομα Λεπέν αλλά είναι μέλος της ευρύτερης οικογενείας καθώς διατηρεί δεσμό με την ανιψιά της Μαρίν Λεπέν (την κόρη της μεγαλύτερης αδελφής της).
Με πληροφορίες από Unherd