ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ – Ενδιάμεσες εκλογές: Τα τέσσερα σενάρια για την επόμενη ημέρα στο Κογκρέσο

Σχεδόν όλα είναι ακόμη πιθανά στις φετινές ενδιάμεσες εκλογές (midterms).

Kathimerini.gr

Λίγες ώρες απομένουν ως τις κάλπες της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και ακόμη και τώρα, καθώς πλησιάζουμε πια στη γραμμή του τερματισμού, «σχεδόν όλα φαντάζουν πιθανά».

Για τον έλεγχο της Γερουσίας, οι μάχες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα εκτιμάται πως είναι εκείνες σε Τζόρτζια, Πενσiλβάνια, Νεβάδα και Νιου Χάμσαϊρ

Σχεδόν όλα είναι ακόμη πιθανά στις φετινές ενδιάμεσες εκλογές (midterms). Τα πάντα – από μια επικράτηση των Δημοκρατικών στη Γερουσία και μια αμφίρροπη κούρσα για τη Βουλή έως και μια ήττα ή μια σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικάνων – είναι εντός του εύρους των ρεαλιστικών πιθανοτήτων, γράφει ο επικεφαλής πολιτικός αναλυτής Νέιτ Κον στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολλές οι εκλογικές αναμετρήσεις (για έδρες σε Βουλή, Γερουσία, πολιτειακά αξιώματα) που αναμένεται να κριθούν στο νήμα αυτήν την Τρίτη.

Για τον έλεγχο της Γερουσίας, οι μάχες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα εκτιμάται πως είναι εκείνες σε Τζόρτζια, Πενσiλβάνια, Νεβάδα και Νιου Χάμσαϊρ, και όλες τους – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – παραμένουν αμφίρροπες.

Όλα δείχνουν πιθανά ωστόσο και στο έτερο μέτωπο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι Ρεπουμπλικάνοι παρουσιάζονται μεν ως φαβορί για τον έλεγχο της Βουλής, πλην όμως ακόμη και σε αυτό το μέτωπο είναι δεκάδες οι μάχες που απέχουν πολύ από το να μπορούν να θεωρηθούν «περίπατος» για οιοδήποτε από τα δύο κόμματα.

Στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνεται ότι ίσως χρειαστεί να περάσουν μέρες ή ακόμη και εβδομάδες ώσπου να ξεκαθαρίσει – κατά τρόπο κοινά αποδεκτό και από τα δύο κόμματα – το τοπίο της καταμέτρησης των ψήφων στις πολιτείες με τις αμφίρροπες αναμετρήσεις. Ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές; Η Αριζόνα, η Πενσιλβάνια, η Νεβάδα, η Τζόρτζια κ.ά.

Στην προσπάθειά του να αναλύσει το εκλογικό τοπίο, ο Νέιτ Κον των New York Times παρουσιάζει τέσσερα σενάρια πιθανών αποτελεσμάτων:

Σενάριο 1 – Νίκη των Ρεπουμπλικάνων

Επιβεβαιώνοντας την «παράδοση» που θέλει το κόμμα που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο να υφίσταται απώλειες στις ενδιάμεσες εκλογές, οι Δημοκρατικοί του προέδρου Μπάιντεν θα μπορούσαν να χάσουν έδρες σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία και τα δύο σώματα του Κογκρέσου να περάσουν έτσι υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να κάνουν «περίπατο» σε Βόρεια Καρολίνα, Φλόριντα και Οχάιο. Εάν φανεί από νωρίς ότι «παίρνουν» και το Νιου Χάμσαϊρ ή το Ουισκόνσιν, τότε οι προοπτικές θα είναι αρνητικές για τους Δημοκρατικούς.

Σενάριο 2 – Ήττα που θα μοιάζει όμως με «νίκη» για τους Δημοκρατικούς

Η Δημοκρατική παράταξη ελέγχει σήμερα οριακά τις πλειοψηφίες και στα δύο σώματα του Κογκρέσου τις οποίες όμως – εάν δεχθούμε ως ανεμοδείκτη το «κλίμα» που έχει δημιουργηθεί βάσει της πλειονότητας των σφυγμομετρήσεων – κινδυνεύει να χάσει. Δεδομένου του κλίματος, λοιπόν, αλλά και δεδομένων των προσδοκιών επικείμενου εκλογικού θριάμβου που έχουν τροφοδοτήσει οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικάνοι υπέρ της παράταξής τους, μια Δημοκρατική «διατήρηση δυνάμεων» θα μπορούσε να εκληφθεί ως «επιτυχία» ή τουλάχιστον ως «αποδεκτή ήττα». Εάν οι Δημοκρατικοί καταφέρουν, για παράδειγμα, να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους τη Γερουσία, θα μιλάμε για «επιτυχία». Για να το καταφέρουν ωστόσο, θα χρειαστούν νίκες σε τουλάχιστον τρεις από τις ακόλουθες τέσσερις πολιτείες: Πενσιλβάνια, Τζόρτζια, Αριζόνα, Νεβάδα.

Η παράταξη του Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε, στο ίδιο πλαίσιο, να αξιοποιήσει επικοινωνιακά ως «επιτυχία» και άλλες «περιφερειακές» νίκες που ίσως καταφέρει να εξασφαλίσει: επί παραδείγματι για τις θέσεις των κυβερνητών σε Νέα Υόρκη, Αριζόνα και Πενσιλβάνια, ή για το θέμα των αμβλώσεων που τίθεται σε ψηφοφορία στην πολιτεία του Μίσιγκαν.

Σενάριο 3 – Σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικάνων

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι Ρεπουμπλικάνοι θα ανακτήσουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, πλην όμως όχι οριακά αλλά άνετα και μεγάλη διαφορά έναντι των Δημοκρατικών. Το βράδυ της Τρίτης, εάν οι Ρεπουμπλικάνοι πάνε προς θρίαμβο, τα σημάδια θα είναι εμφανή από νωρίς. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο και ο κυβερνήτης Ρον Ντε Σάντις θα σαρώσουν στη Φλόριντα, οι υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τη Γερουσία θα επικρατήσουν εύκολα σε Βόρεια Καρολίνα και Οχάιο, οι Ρεπουμπλικάνοι θα πάρουν από τον έλεγχο των Δημοκρατικών περιφέρειες της Βιρτζίνια κ.ά.

Σενάριο 4 – Επιδόσεις έκπληξη από τους Δημοκρατικούς

Το ενδεχόμενο να καταφέρουν οι Δημοκρατικοί να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους και τα δύο σώματα του Κογκρέσου δεν είναι πιθανό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, δεν μπορεί να αποκηρυχθεί και ως εντελώς απίθανο. Η δημοτικότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν (το ποσοστό όσων εγκρίνουν το έργο του) κινείται σταθερά κάτω από το 50% και, όπως αναφέρουν οι New York Times, δεν έχει υπάρξει πρόεδρος στα αμερικανικά χρονικά με τέτοια ποσοστά δημοτικότητας που να έχει δει την παράταξή του να αυξάνει τις έδρες της στη Βουλή σε ενδιάμεσες εκλογές.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, «αυτή δεν είναι ακριβώς μια συνηθισμένη στιγμή στην αμερικανική ιστορία», όπως σημειώνεται. Δημοκρατικοί ψηφοφόροι, που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να απείχαν, τώρα μπορεί να ψηφίσουν, είτε επειδή νιώθουν ότι «η αμερικανική δημοκρατία απειλείται», είτε επειδή έχουν ενοχληθεί από αποφάσεις του προσκείμενου στους Ρεπουμπλικάνους Ανώτατου Δικαστηρίου όπως ήταν για παράδειγμα η απαγόρευση των αμβλώσεων. Εταιρείες δημοσκοπήσεων που είχαν υποτιμήσει τους Ρεπουμπλικάνους στο παρελθόν τώρα κρατούν υψηλότερα τα ποσοστά της ρεπουμπλικανικής παράταξης. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ωστόσο, ενδέχεται αυτήν τη φορά να έχουν υποτιμήσει τους Δημοκρατικούς.

Το βράδυ της Τρίτης, εάν οι Δημοκρατικοί πρόκειται να τα πάνε καλά ξεπερνώντας τις προσδοκίες, τα σχετικά σημάδια θα εμφανιστούν αρκετά νωρίς. Οι μάχες για τη Γερουσία στη Βόρεια Καρολίνα, στο Ουισκόνσιν και στο Οχάιο θα πρέπει να φανεί ότι κλίνουν υπέρ τους ή, τουλάχιστον, ότι δεν πρόκειται να χαθούν εύκολα. Εάν οι Δημοκρατικοί παραμείνουν σε αυτά τα μέτωπα ανταγωνιστικοί, τότε ο ρεπουμπλικανικός «περίπατος» που πολλοί περίμεναν ίσως να μην είναι τελικώς «περίπατος».

Πηγή: New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση